Радісно прощаємось з 2021-м і привітно зустрічаємо новий рік!
Попри те, що цьогоріч нам було непросто, багато планів змінювалося прямо на ходу, ми все одно разом робили багато неймовірного та чудового! 
28 грудня 2021

Ми дуже пишаємося нашою спільною злагодженою роботою та особистими досягненнями кожного та кожної з Мережі кіноклубів. Ми вдячні вам, що ви продовжуєте бути рушієм змін та розвитку як у своїх громадах, так і в українському суспільстві загалом. І ми щиро раді об’єднувати таку велику спільноту однодумців! 

 

Бажаємо у наступному році здійснити задумані плани, нові цілі та успішно реалізувати майбутні проєкти! Нехай ваш новий рік буде наповнений чудовими результатами, великими перемогами та корисним новим досвідом! А також позитивними враженнями й теплом та підтримкою від колег та близьких. 

 

А ще ми хочемо підбити підсумки та поділитися найбільш визначними досягненнями та яскравими подіями 2021 року, які ми зробили разом. 


 

Цьогоріч у мережі DOCU/CLUB – 436 кіноклубів по всій Україні. Лише протягом цього року, попри карантинні обмеження, до мережі приєдналося 93 кіноклуби!

 

Спільнота модераторів не тільки значно зросла, а й стала міцнішою: ми запустили низку програм для підсилення мережі, експерт(к)ами яких стали наші досвідчені модератор(к)и. Від семінарів до майстерень з модерованого обговорення документальних стрічок до тримісячної програми менторської підтримки.

 

У карантинних умовах ми здійснили неможливе – п’ять модераторів-переможців конкурсу адвокаційних проєктів DOCU/ДІЄ цілий тиждень провели в Будапешті на Verzio International Human Rights Documentary Film Festival! Загалом участь взяли 69 проєктів, 50 з яких були відібрані для подальшої реалізації.

 

Модератор(к)и Мережі через документальні фільми та дискусії поширюють знання про права людини, методи їх захисту та формують в українському суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності. У 2021 році ми зробили крок на підтримку п’яти реформ: довкілля, освіти, медицини, пенітенціарної системи та децентралізації, – команди кіноклубів реалізували п'ятдесят адвокаційних ініціатив у цих напрямах. Вони залучали громади до розв’язання нагальних питань та налагоджували співпрацю з владою, аби змінити застарілі політики, запровадити нові практичні підходи до розв’язання проблем. А також змінити співвідношення сил, врегулювати відносини між сторонами на рівні громади, області та навіть країни.

 

Наприклад, Верховна Рада прийняла зміни до Постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році – це дало можливість уперше на державному рівні відзначити ювілей відомої, проте забутої в Україні письменниці Іди Фінк.

 

У Хрестівській громаді розробили ефективну Безпекову програму, нині триває процес її затвердження. У Тупчівській – розробили положення про взаємодію місцевого самоврядування та громадських організацій. Наразі сторони спільно працюють над Статутом. У Городенці на Івано-Франківщині адвокаційні заходи завершилася внесенням програми стерилізації безпритульних тварин у програму розвитку громади на наступні п’ять років. І це тільки частина успішних кейсів. Результати кампаній побачили не тільки самі учасники, а й міжнародне журі Глобального договору ООН, яке оцінювало діяльність українських організацій у 2021 році. У результаті чого ГО «Докудейз» стали фіналістом конкурсу Partnership for Sustainability Award!

 

 

Ми провели низку показів у партнерстві з HeForShe, Free Zone та Zagoriy Foundation. Гостями наших дискусій протягом року стали відомі особистості: освітній омбудсмен Сергій Горбачов, українська письменниця та культурна дипломатка Ірена Карпа, правозахисниця та виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова, засновник соціальної пекарні Good Bread from Good People Владислав Малащенко, актор театру та кіно, військовослужбовець та засновник волонтерського фонду Myroslav Hai, офіцерка запасу, ветеранка, керівниця ветеранського відділу в фонді Повернись живим Вікторія Дворецька та багато інших експертів і експерток.

 

Упродовж осені провели DOCU/ТИЖДЕНЬ у 427 школах України, його темою стали основи демократії та демократичні вибори. У рамках події фільми переглянули майже 160 тисяч учнів.

 

Наостанок хочемо поділитися разючими загальними цифрами 2021 року: у Мережі провели 2 734 правопросвітних події, 55 848 людей взяли в них участь. Наразі в нашій медіатеці знаходиться 133 документальних стрічки.

 

Ці досягнення та розвиток вперед були б неможливі без такої потужної спільноти – нашої Мережі кіноклубів. Ми дуже пишаємося та вдячні, що ви з нами!

 

З Новим роком та Різдвом!

 

З теплом та повагою, Команда Мережі DOCU/CLUB

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки