Шкільний DOСU/ТИЖДЕНЬ: підсумки

З вересня по листопад шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ пройшов у більш ніж 400 школах по всій Україні. Серед них і Піддубцівський ліцей та Володимир-Волинська гімназія імені Олександра Цинкаловського, що на Волині.

22 листопада 2021

Про шкільне самоврядування, вплив документального кіно на перебіг виборів у середніх навчальних закладах та про те, навіщо школам документальні фільми в ефірі передачі «РадіоДень» на хвилях Українського радіо Луцьк і говорили представниці цих двох навчальних закладів, а також представниця Мережі «DOCU/CLUB».

 

Цього року у Володимир-Волинській гімназії та у Піддубцівському ліцеї, як і в інших 426 школах, під час DOCU/ТИЖНЯ переглядали та обговорювали дві кінострічки, присвячені темі шкільних виборів – «Цап за голос» та «Голосуйте за мене, будь ласка». Стрічки були обрані не випадково.

 

«Напередодні ми побачили, що у вересні в календарі прав людини є дві чудові дати – 15 вересня – Міжнародний день демократії та 19 вересня присвячене Дню виборчого права – пояснює вибір фільмів Ніна Хома, координаторка Мережі DOCU/CLUB з прав людини та реформ. – У нашій колекції є чудові фільми по темі, де самі діти розповідають про те, що ж таке демократія і вибори. Через такі шкільні реалії ми хотіли з ними поговорити і про шкільне врядування, шкільну демократію і вибори в їхньому дорослому житті».

 

Піддубцівський ліцей приєднався до шкільного DOCU/ТИЖНЯ і з інших міркувань – за планом були вибори до шкільного самоврядування.

 

Кадр з фільму «Голосуйте за мене, будь ласка»

 

Анна Злодюшко, яка за підсумками виборів стала старостою класу та президенткою гімназії, розповіла про враження учнів від перегляду фільму «Голосуйте за мене, будь ласка», в якому показані вибори старости у 3-му класі у китайському місті Ухані:

 

«Такий фільм не має ніякого монтажу, спецефектів, тобто усього того, до чого ми звикли. А тому враження були різні. Але коли ми дійшли до найцікавіших моментів, заглибились у сюжет, стало направді цікавіше і нам сподобалось. Фільм показує, що лише ти сам відповідаєш за демократичні вибори та несеш відповідальність за їх перебіг».

 

Олександра Левчук, соціальний педагог Володимир-Волинської гімназії ім. Олександра Цинкаловського, назвала перегляд документальних фільмів кінотерапією.

 

 

Кадр з фільму «Цап за голос»

 

«Ми не лише їх переглядали, а ще їх обговорювали, – розповідає вона. – Кожен бачить щось своє, кожен звертає увагу на певну грань, якогось героя – комусь сподобались дівчата, комусь – хлопці, комусь – певна стратегія, яку обирали діти під час виборів. У фільмі учні бачили себе, батьків, а тому виникали різні емоції, думки та співпереживання».

 

Наприкінці програми Алла Тодорович, педагогиня-організаторка Піддубцівсього ліцею Підгайцівської сільської ради та Олександра Левчук, соціальна педагогиня Володимир-Волинської гімназії підтвердили плани своїх шкіл створити власні кіноклуби. За словами Алли Тодорович, матеріали, які подають організатори, як найкраще підходять учням, тому що сформовані відповідно до соціальних тем та запитів молоді.

 

Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ проводиться в Україні вдруге. Перший, у 2019 році був присвячений темі булінгу, другий, у 2021 – виборам та демократії.

 

Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ – це один із проєктів Мережі DOCU/CLUB, до якого можуть долучитися навіть ті школи, які не мають постійнодіючих кіноклубів. Таким чином цього року команда Мережі отримала понад 400 заявок на проведення DOCU/ТИЖНЯ від освітян.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки