Поїздка до Будапешта та гроші на розвиток кіноклубів – обрали переможців адвокаційних проєктів 
Вітаємо переможців і переможниць Конкурсу на кращі адвокаційні заходи.
19 жовтня 2021

Шість головних переможців та ще десять команд із заохочувальними призами.

 

Такі результати конкурсу адвокаційних проєктів для команд кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.


На початку 2021 року команда Мережі DOCU/CLUB, у межах першого етапу конкурсу DOCU/ДІЯ, отримала 69 проєктів адвокаційних заходів від модераторів Мережі з усієї України, 50 з яких були відібрані для подальшої реалізації.


«Такі проєкти допомагають учасникам набувати нових умінь та навичок, вчать використовувати відомі практики та інструменти для захисту прав людини та просування реформ, – розповідає Олена Шульга. – Вони також допомагають залучати громади до розв'язання нагальних питань. Таким чином адвокаційні заходи, що лежать в основі проєктів, поступово змінюють застарілі політики, практичні підходи, співвідношення сил, поглядів та відносин на рівні громади, області або в країни»


До речі, учасники конкурсу розробляли проєкти не самі – у цьому їм допомагали експерти з реформування та адвокації – Олександр Солонтай, Ярослав Юрчишин, Анастасія Леухіна, Дзвенислава Новаківська та Олександр Бурмагін, а уже в процесі реалізації їм допомагали експерти нашої Мережі.


Фото Стас Карташов

 

Під час другого етапу конкурсу протягом січня-липня 2021 року команди реалізовували свої проєкти у межах п’яти адвокаційних кампаній, щоб підтримати 5 ключових реформ у сферах довкілля, освіти, медицини, пенітенціарної системи та децентралізації:

  • Кампанія зі збереження довкілля – на підтримку реформи сфери довкілля;

  • Кампанія з протидії булінгу та насиллю – на підтримку реформи освіти;

  • Кампанія зі зменшення рівня злочинності шляхом успішної ресоціалізації засуджених – на підтримку реформи пенітенціарної системи;

  • Кампанія з надання безперешкодного доступу до медичних послуг та забезпечення хворих необхідними медичними препаратами – на підтримку медичної реформи;

  • Кампанія з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації. 

До останньої, до речі, долучилася найбільша кількість кіноклубів.

 

На фото: зліва – Мар'яна Гевко, зправа – Олександра Романцова


Оцінити результати та визначити переможців конкурсу Мережі ми запросили Олександру Романцову, виконавчу директорку ГО «Центр Громадянських Свобод» та Мар'яну Гевко, громадську моніторку та правозахисницю.

 

«Для мене проєкти конкурсу – приклад просто вражаючої ініціативності та відповідальності за зміни, які можна робити у галузі прав людини, – розповідає Олександра Романцева. – Це також хороший приклад того, як документальні фільми може надихнути людей на ці зміни. Адже реальні історії про справжніх героїв лежать в основі усіх адвокаційних кампаній конкурсу». 

 

Організатори зізнаються: визначити шістьох переможців було вкрай важко. 

 

«Складність полягала у тому, що для одних кіноклубів адвокаційна діяльність є звичною, а дехто реалізовував свій перший адвокаційний проєкт, – пояснює Олена Шульга, керівниця Мережі DOCU/CLUB. – Також варто пам'ятати, що взаємодія із владою – це складний і часто довгий процес. Численні адвокаційні кампанії тривають роками, тож нам було важливо зазначити зусилля команд навіть у тих випадках, коли фінальні рішення ще не були прийняті й остаточної перемоги у розв'язанні проблеми формально не було досягнуто. Окрім цього ми також брали до уваги креативність команд».

 

Тому організатори конкурсу прийняли рішення – окрім шести основних фіналістів, додатковими  заохочувальними призами відзначити ще десять проєктів та команд:  

  • «Мій юрист у смартфоні». Кіноклуб Docudays UA у Кропивницькому – модераторка Олена Арутюнян.
  • «Життя та безпека тварин в наших руках». Кіноклуб «Феміда» Docudays UA при Жовківській РЦБС – модераторка Софія Кіх.
  • «Гавань надії»: соціальному готелю для бездомних у Запоріжжі – бути!». Кіноклуб з прав людини Docudays UA «Долоні» – модераторка Лариса Головко.
  • «Арт-пікнік «НеДоБУЛІНГу!». Кіноклуб Docudays UA при Українській ЗОШ І-ІІІ ступенів №13 Селидівської міської ради – модераторки Юлія Гаман, Оксана Подлєсна.
  • «Рік Іди Фінк на Тернопіллі». Кіноклуб Docudays UA при ГО «Вільний світ» – модераторка Наталія Пасічник.
  • «Моя сторінка – мої правила!». Кіноклуб Docudays UA при ГО «Молодіжне телебачення Токмака» – модераторка Наталія Криворучко.
  • «Стоп амброзія! у місті Ужгороді». Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA у м.Ужгороді «Альтернатива» – модераторка Марія Менджул та Марія Симкович.
  • «Олександрія – місто-магніт. У пошуку нових культурно-креативних орієнтирів». Кіноклуб «Канікули з користю» – модераторка Тетяна Тарасенко.
  • «Почути світ, щоб бачити життя». Кіноклуб Docudays UA при Шосткинській міській центральній бібліотеці ім.Л.Толстого «Промінь» – модератори Валентина Макуха, Анжеліка Пенкина.
  • «Зупинити насильство». Кіноклуб «Правознай» Криворізького місцевого центру БВПД – модераторка Наталія Кожем’яка.

Кожна з команд кіноклубів отримала по 5 тис. гривень на придбання обладнання для модернізації кіноклубу.

 

Фото Олександр Корняков

 

А переможцями стали:

  • «Документальне кіно як інноваційний метод роботи пробації». Кіноклуб при Житомирському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» – модераторка Ліна Бабич.
  • «Адвокаційна та просвітницька кампанія «Двері до правосуддя». Кіноклуб «На зеленій» – модератор Олександр Степаненко.
  • «Безпека у Хрестівській громаді». Кіноклуб Docudays UA при БО «Фонд милосердя та здоров'я» – модераторка Ілона Коротіцина.
  • «DOCU/ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини». Кіноклуб «ДУМАй!» – модератор Юрій Чумак.
  • «Мобільна інфобот-платформа «Бережи довкілля – сортуй сміття». Кіноклуб Docudays UA «Право в об’єктиві» при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці – модератори Зоя Філіпенко, Марія Кульпінська.
  • «Виділення приміщення бойлерної під громадський простір «URBAN kitchen». Кіноклуб Docudays UA з прав людини «Територія» при URBAN бібліотеці м.Трускавця – модератори Віра Савка, Зоряна Домбровська.

Переможців чекає мандрівка до Будапешта, де з 9 по 14 листопада пройде офлайн частина кінофестивалю про права людини Verzio International Human Rights Documentary Film Festival. Сподіваємося, що, попри непросту епідеміологічну ситуацію, цей візит відбудеться, а команди-переможці конкурсу отримають новий надихаючий досвід.



Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Verzio був заснований командою архіву Blinken OSA у 2004 році. Фундація Verzio була створена наступного року для забезпечення якісної організації фестивалю. За 17 років фестивальні програми відвідало понад 120 000 відвідувачів у кінотеатрах Будапешта, Печа, Сегеда, Кечкемета, Дебрецена та Сомбателі, а перший повністю онлайн-фестиваль у 2020 році охопив понад 30 000 глядачів в Угорщині та за кордоном.

Verzio – це важливе місце зустрічі для спільноти документального кіно та різноманітної аудиторії любителів документального кіно. Verzio проходить щорічно в листопаді і продовжує організовувати програми протягом року по всій країні, а також в Інтернеті, такі як безкоштовні покази та дискусії у середніх школах, кіноклубах та під час культурних фестивалів.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.
Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки