Стартувала програма «DOCU ДІЄ 2.0» для нових кіноклубів.
Мережа кіноклубів з прав людини DOCU/CLUB оголошує конкурс “DOCU ДІЄ 2.0” для громад, у яких ще не працюють кіноклуби .
1 грудня 2022

Це реальна нагода створити осередок шанувальників документального кіно, майданчик правової просвіти й об’єднати активних людей  для вирішення проблем у своїх населених пунктах. Заявки на участь у конкурсі приймаємо до 12 грудня 2022 року


За результатами конкурсу ми оберемо  30 нових кіноклубів. Переможці конкурсу пройдуть навчання, отримають потужну менторську підтримку на початку діяльності кіноклубу. Ми надаємо дієві інструменти та методичні матеріали для успішної роботи нових модераторів. Але це ще не все. 


Учасники конкурсу, які виявлять бажання  об’єднати в своїх громадах активістів і навчитися впливати на ухвалення рішень місцевою владою, пройдуть курс навчання з  адвокації і стануть рушіями позитивних змін у своїх містах і селах. . 


Організація безпечного життя в громадах, захист прав дітей, збереження довкілля, допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО), сприяння їхній інтеграції та зміцнення спроможності громад завдяки їх потенціалу і талантам, створення громадських культурно-освітніх просторів - це ті проблеми, вирішення яких потребує активної участі людей, свідомих свого права творити  якісні зміни у житті громад.


У межах “DOCU ДІЄ 2.0” ми допоможемо новим кіноклубам започаткувати щонайменше 15 адвокаційних кампаній для реального вирішення важливих проблем у їхніх громадах, а також залучення до активної діяльності внутрішньо переміщених осіб. 


Мережа DOCU/CLUB шукає людей, чутливих до потреб своєї громади і готових працювати для якісних змін у житті громади. 

 


Що ми пропонуємо?

  • Модератор(к)и новостворених кіноклубів розпочнуть свою роботу у супроводі менторів(-ок) та отримають усі необхідні теоретичні та практичні знання для своєї роботи. Менторська підтримка надаватиметься впродовж перших 4-х місяців роботи.
  • Модератор(к)и нових кіноклубів пройдуть 3-денне навчання з основ адвокації.
  • Модератор(к)ам, які визначать нагальні проблеми у житті своєї громади і продемонструють готовність розпочати адвокаційні кампанії задля їх вирішення, ментори(-ки) допоможуть розробити детальний план проведення адвокаційної кампанії.
  • Ми надамо модератор(-к)ам, які проводитимуть адвокаційні кампанії, документальні фільми, тематично співзвучні з проблемами їхніх адвокаційних кампаній, навчальні матеріали, менторський супровід, експертне консультування та фінансову підтримку на всіх етапах реалізації проєктів.

Які терміни реалізації проєктів?

  • Подання заявок до участі у конкурсі - до 12 грудня 2023 року о 18:00.

  • Менторське навчання модераторів(-ок) кіноклубів, навчання з основ адвокації, розробка адвокаційних проєктів у супроводі та за підтримки менторів(-ок) та експертів(-ок) - грудень 2022 - січень 2023 року. 

  • Реалізація адвокаційних проєктів кіноклубами Docudays UA -  лютий - червень 2023 року.

Як долучитися до проєкту?

Щоб подати заявку на відкриття нових кіноклубів та участь у “DOCU ДІЄ 2.0”,  треба заповнити реєстраційну форму до 12 грудня (включно).  

Через кілька місяців активної спільної роботи ми сподіваємося отримати результати, якими можна буде пишатися всім учасникам проєкту. У цьому переконують результати попереднього конкурсу адвокаційних проєктів “DOCU ДІЄ”, що відбувся 2021 року. 

 


 

Юрій Чумак, модератор кіноклубу “ДУМАй!” із Чугуєва на Харківщині, зініціював кампанію «DOCU/ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини»: «Діти-свідки домашнього насильства є невидимими для служб, які працюють з винуватцями та потерпілими від насильства. Тому у мене була ідея: звернути увагу на цю проблему і подумати, що зробити, аби допомогти таким дітям. Результатом нашої адвокаційної кампанії стала брошура з рекомендаціями для відповідних служб щодо роботи з дітьми. Місцеві чиновники вже використовують їх у роботі, бо ми допомогли їм побачити ті проблеми, які залишалися поза їхньою увагою.


Працюючи над цією темою, ми знайшли велику  прогалину у законодавстві. Виявилося, що постраждалі від домашнього насильства не можуть отримати вторинну безоплатну правову допомогу від держави, бо не мають документів на підтвердження свого статусу постраждалих. Я написав адвокаційного листа у Міністерство соціальної політики з проханням про її затвердження і звернувся до урядової Уповноваженої з гендерних питань Катерини Левченко за сприянням. Таким чином, проблему, яку ми виявили у маленькому місті Чугуєві Харківської області, вдалося вирішити у масштабах всієї країни. І тепер усі постраждалі від домашнього насильства можуть отримати відповідне направлення і скористатися правом на адвокатську безоплатну правову допомогу».

 

 


Зоя Філіпенко, модераторка кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» при Хмельницькій обласній науковій бібліотеці, зосередила зусилля своєї адвокаційної кампанії «Бережи довкілля - сортуй сміття» на екологічній тематиці. Головним завданням цієї ініціативи було навчити жителів Чемеровецької територіальної громади на Хмельниччині сортувати сміття: “На початку кампанії лише 2% мешканців громади сортували сміття, хоча вже й були закуплені контейнери для роздільного збору твердих відходів. Але цей відсоток не збільшувався. Люди не мали ні мотиву, ні бажання підтримувати таку ідею. Ми взяли на себе завдання з популяризації цього питання. Показували документальні фільми, організовували просвітницькі заходи.  Зрештою, спільно з ГО “Ініціативні громадяни Чемеровеччини” ініціювали розширення програми територіальної громади зі збереження навколишнього середовища, щоб питання сортування відходів було закріплене у планах розвитку громади і на це закладалися гроші в бюджеті.


Минуло вже два роки від часу кампанії. Люди сортують сміття. За цей час не з’явилося жодного стихійного звалища.  Громада закладає у бюджет гроші на придбання техніки. Цього року вони придбали машину, яка вивозить сміття. А зараз започаткували ековиробництво: шиють екоторбинки та екосумки і вирощують овочі для ЗСУ»


З історіями успішних адвокаційних кампаній, реалізованих кіноклубами Мережі DOCU/CLUB  в рамках конкурсу “DOCU діє” у 2021 році, ви можете ознайомитися на нашому сайті. 

 

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France. 


 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки