«Модуль тимчасовості» та Docudays UA
Упродовж найближчих тижнів команда Мережі DOCU/CLUB долучиться до проведення кількох виїзних кінопоказів, організованих спільно з ініціативою don't Take Fake.
17 лютого 2023

17 лютого у Києві на Контрактовій площі розпочинає роботу тимчасовий культурний простір «Модуль тимчасовості» (МОТ) від don't Take Fake. Протягом трьох місяців, з лютого по квітень, відвідувачі нового простору зможуть побачити тематичну виставку за участі 28 митців/-кинь з 10 країн світу, переглянути кінопрограму та відвідати серію спеціальних подій. 


«Формуючи програму спеціальних подій, ми хотіли продовжити діалог на тему тимчасовості, яку піднімає виставка. І в цій розмові не обійтись без фактів і ситуацій, зафіксованих документаліст(к)ами, — розповідають в МОТ. — Тому ми звернулись до команди Docudays UA, головного фестивалю документального кіно в країні, щоб не просто сформувати програму показів, а й додати контексту та ще більше сенсів, залучивши до обгорень режисерів/-ок, експертів/-ок, правозахисників/-ниць та активістів/-ок». 


«У Всеукраїнській мережі кіноклубів Docudays UA - Мережі DOCU/CLUB -  показують та обговорюють найкраще фестивальне кіно про права людини протягом усього року. Ми раді стати партнерами амбітного проєкту don't take Fake, що виявляє потужний потенціал українців та українок одразу на кількох рівнях: мистецькому, естетичному, етичному та суспільно-політичному. У межах нашої співпраці ми покажемо кілька стрічок, які, віримо, здатні змінити Україну», — зазначає Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту Docudays UA.

 


Першою спеціальною подією у «Модулі тимчасовості» стане кінопоказ  документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж», що відбудеться  у партнерстві з Мережею DOCU/CLUB  вже 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні. 


Авторами цієї документальної стрічки про Революцію Гідності 2013-2014 років є 10 режисерів/-ок: Володимир Тихий, Андрій Литвиненко, Катерина Горностай, Роман Бондарчук, Юлія Гонтарук, Андрєй Кісєльов, Роман Любий, Олександр Течинський, Олексій Солодунов та Дмитро Стойков. 


Подія відбудеться у форматі виїзного засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Мережі DOCU/CLUB. Після показу глядачі зможуть долучитися до обговорення стрічки. 


У дискусії братимуть участь: 

  • Людмила Янкіна — українська правозахисниця, учасниця Революції гідності. Координувала мережу волонтерів/-ок Громадського Телебачення. Була медсестрою, організовувала домашній патронаж і спеціалізований медичний супровід для поранених активістів/-ок;
  • Любов Галан — правозахисниця, співзасновниця Правозахисного центру для війсковослужбовців/-иць «Принцип» і волонтерської ініціативи «Frontline Care»;
  • Андрій Преподобний — учасник Революції гідності. Відкрито підтримував Євромайдан, обіймаючи посаду слідчого в міліції. Сьогодні працює в антикорупційній сфері. 

Модеруватиме обговорення Марія Цип'ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, викладачка Національного університету «Острозька академія» та керівниця кіноклубу «Права людини крізь обʼєктив» мережі DOCU/CLUB.


У «Модулі тимчасовості» команда Мережі DOCU/CLUB планує провести покази та обговорення ще двох фільмів: «Євромайдан SOS» та «І кожна річка».

 

Вхід на кінопокази — за квитками.  Усі кошти надійдуть до фонду допомоги культурним установам, які постраждали внаслідок російської агресії.


Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки