Медіа гайд «Новини доступні кожному та кожній»
Інклюзія – це готовність суспільства пристосовуватися до індивідуальних потреб людей, а не навпаки. «Новини доступні кожному та кожній» – це коротка покрокова інструкція для журналістів та SMM-фахівців, як зробити новини в соцмережах чи на сайтах доступними для людей із порушеннями зору.
26 січня 2024

У більшості з нас інформація у вигляді ілюстрацій не викликає проблем, ми беремо ґаджет і читаємо новини, переглядаємо повідомлення на державних чи комунальних сайтах. Для людей із вадами зору картинки та інфографіки стають перешкодою.Незряча людина цієї інформації не бачить. У неї на ґаджеті встановлений спеціальний зчитувач, але він озвучує лише маленьку текстову інформацію, яку додають після картинок. У таких текстах зазвичай закликають подивитися на зображення і дізнатися більше. Те, що намальовано на картинці, така програма-зчитувач не бачить, вона просто повідомляє користувачеві, що зображення є.

 

Щоб розв’язати проблему доступності інформації для людей із порушеннями зору, кіноклуб Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці за підтримки Мережі DOCU/CLUB провів адвокаційну кампанію, у результаті якої були розроблені та втілені рекомендації для ЗМІ із впровадження доступності новин.

 

Медіа гайд  "Новини доступні кожному і кожній" детально розказує як зробити інформаційні портали більш доступними для всіх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медіа гайд можнаскачати тут.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації й не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки