Інклюзивний кінотеатр. Як зробити покази доступними для всіх?

Одне з головних завдань Мережі DOCU/CLUB – зробити документальне кіно максимально доступним для людей з інвалідністю, щоб кожна людина могла долучитися до роботи кіноклубу. З цією метою ми збільшуємо у нашій фільмотеці колекцію фільмів із розширеними субтитрами та аудіодискрипцією.


20 березня 2023

У колекції  Мережі DOCU/CLUB є 10 фільмів зі складовою інклюзивності. Серед них є вже добре відомі для нашої аудиторії фільми «Абетка», «Край електросміття», «Габріель повідомляє з чемпіонату світу», «Джованні та балет на воді», “«Ти, бля, рота закрий». Цього року перелік розширився новими фільмами: «І кожна річка», «Казка про коника», «Колектив», «Щось прекрасне лишилося позаду» та «Пранкнули»


Як працювати з цими фільмами? На які моменти модератор/-кам варто звернути увагу під час підготовки та проведення інклюзивних показів? Про це йшлося на онлайн-конференції «Інклюзивний кінотеатр Docudays UA. Як зробити покази доступними для всіх?»


Модератор кіноклубу при Центрі громадянської просвіти «Альменда», ментор програми DOCU ДІЄ 2.0  Олег Охредько провів для модераторів та модераторок спеціалізований показ фільму із розширеними субтитрами «Пранкнули» французького режисера Ісмаеля Жоффруа Шандуті. 

 

 

«Фестиваль Docudays UA та кіноклуби Мережі DOCU/CLUB одними з перших в Україні почали працювати з такими фільмами, – зазначив Олег Охредько. – В Україні є багато  людей з інвалідністю, дуже часто вони живуть відособлено, не мають можливості ширшого контакту із суспільством. Одне із завдань кіноклубів – імплементувати цих людей у наше суспільство, допомогти соціуму змінити своє ставлення до людей з інвалідністю, підтримати їх у прагненні почуватися повноправними учасниками громади».  

 

 

Олег Охредько


Олег Охредько продемонстрував усім присутнім, як проводити покази документальних фільмів для людей із порушенням слуху: «Є кілька варіантів організації такого кінопозазу. Модератори та модераторки можуть запрошувати на зустрічі кіноклубів перекладачів із жестової мови. Якщо такої можливості немає, ми використовуємо можливості техніки та сучасних технологій, які допомагають створювати містки для спілкування людей між собою». 


Олег Охредько запропонував учасникам/-цям показу спробувати максимально, наскільки це вдасться, відчути себе на місці людини з порушенням слуху. Перегляд фільму відбувався з виключеним звуком,  спілкування також проходило у повній тиші. Між собою учасники/-ці показу комунікували лише у чаті або у гугл-документах. 

 

 

Скріншот з засідання кіноклубу.

 

Таке глибоке занурення змінює сприйняття фільму. Ліна Бабич, модераторка кіноклубу при ГО «Патронус», поділилася своїми висновками: «Я намагалася виконувати усі рекомендації. Фільм вже бачила раніше, але сьогодні подивилася його без звуку – і це дуже змінює враження. Після показу стало зрозуміло, як вирішувати технічні проблеми, що деколи виникають, як організувати роботу глядачів у чатах».


Катерина  Данилова, модераторка  кіноклубу при Миколаївському ліцеї N53 переконана, що такі покази зараз на часі: «Ми отримали чудову покрокову схему підготовки і проведення інклюзивного показу. Корисним було використання онлайн-інструмента «Ментіметр» – він допоможе організовувати покази для підлітків та старшокласників».


Інна Кондратьєва, координаторка онлайн-розвитку Мережі DOCU/CLUB, зауважила: «Наша Мережа проводить інклюзивні покази з 2020 року. Після початку повномасштабного вторгнення цей напрямок роботи дещо уповільнився. Ми дуже раді, що тепер можемо відновлювати таку форму роботи. Показ із інклюзивною складовою – це чудова можливість для модераторів кіноклубів налагодити контакт з людьми з інвалідністю у громадах і розширити свою аудиторію».


Під час онлайн-конференції прозвучало декілька важливих рекомендацій для модераторів/-ок, які планують проводити покази з інклюзивною складовою:

  • якщо є можливість, варто запрошувати на покази перекладача з жестової мови. Бажано встановити з ним контакт перед заходом, бо саме перекладач буде посередником у спілкуванні з аудиторією;

  • варто запрошувати на покази з інклюзивною складовою колегу чи помічника/-цю, яка допоможе модератор/-ці працювати у групах чи надсилати посилання у чат;

  • в анонсі події обов’язково наголошуйте, що показ доступний для всіх;

  • важливо проводити спільні покази у змішаній аудиторії. Запрошуйте приєднатися до переглядів фільмів людей з інвалідністю, щоб вони могли відчувати себе повноцінною і важливою частиною громади.

 

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки