Знайомтеся: переможці конкурсу адвокаційних проєктів програми «DOCU ДІЄ 3.0»
На початку травня 15 кіноклубів Мережі DOCU/CLUB розпочали роботу над адвокаційними кампаніями в рамках програми «DOCU ДІЄ 3.0».
16 травня 2024

Свої пропозиції на конкурс адвокаційних проєктів, оголошених командою Мережі, до встановленого дедлайну встигли надіслати 22 модератор(к)и кіноклубів. Після ретельного розгляду та обговорення 15 з них отримали фінансову підтримку для реалізації своїх ідей. Проте це ще не все: іншим учасникам/-цям конкурсу менеджерська команда готова надати консультаційну, методологічну та методичну підтримку для втілення їхніх пропозицій. 


На відміну від попереднього року, коли на реалізацію адвокаційних проєктів у програмі «DOCU ДІЄ» передбачалося лише три місяці, цьогорічні адвокаційні кампанії кіноклубів триватимуть пів року і мають завершитися наприкінці вересня 2024 року. Більшість кіноклубів вже розпочали діяльність у межах своїх адвокаційних кампаній. 


Ідеї, які модератор(к)и подавали на програму, дуже різноманітні. А втім, їх найдужче об’єднує  посилена увага до проблем вимушених переселенців (ВПО), інтеграція їх у життя нових громад та гуртування усіх мешканців/-ок довкола викликів воєнного часу. 

 

Фото зі Школи-ретриту модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB


Серед модераторів/-ок, які розпочинають роботу над адвокаційними кампаніями, також є учасники/-ці, що були вимушені покинути рідні домівки внаслідок повномасштабного вторгнення. Наталя Криворучко з Токмака, яка зараз живе і працює в Ужгороді, акцентувала увагу на порушенні прав вимушених переселенців у місцях тимчасового проживання (МТП) на Закарпатті. Завдяки своїй кампанії планує розробити і затвердити посадову інструкцію комендантів/-ок МТП для забезпечення прав переселенців та зменшення конфліктних ситуацій. 


Григорій Курачицький з Маріуполя нині працює у Дніпрі. Він вирішив зосередити свої адвокаційні зусилля на залученні психолога за кошт держави до роботи у хабі для вимушених переселенців. Щоб досягти цієї мети, він планує винести на розгляд міської ради Дніпра пропозиції з надання безкоштовної психологічної допомоги ВПО в хабах міста і місцях компактного проживання переселенців.


Декілька кіноклубів зініціювали кампанії, орієнтовані на дітей. Ольга Коток із Гощі, що на Рівненщині, минулоріч вже успішно реалізувала свій перший адвокаційний проєкт. Цього року її ідея також пройшла конкурсний відбір. Кампанія Ольги Коток спрямована на національно-патріотичне виховання учнів та учениць. Модераторка кіноклубу ініціювала розробку місцевої цільової програми з утвердження української національної та громадянської ідентичності школярів. 

 

Фото зі Школи-ретриту модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB


Метою адвокаційної кампанії Тетяни Лехнюк зі Львова є затвердження шкільної програми з організації активного дозвілля підлітків під час літніх канікул у школі, збільшення живого спілкування та гуртування, соціалізації підлітків з числа вимушених переселенців у нових учнівських колективах. 


А Олена Арутюнян з Кропивницького зосередиться на забезпеченні сталої соціальної та емоційної адаптації дітей та молоді з багатодітних родин, родин військовослужбовців, дітей-сиріт та дітей з числа вимушених переселенців. Вона планує розробити і затвердити проєкт програми психологічної підтримки та покращення ментального здоров’я дітей з цих вразливих груп населення у Кропивницькій громаді. 


Не залишилися осторонь від адвокації кіноклуби Мережі при бібліотеках. Віра Карпінська зі Львова минулого року працювала над проєктом з інформаційної доступності для слабозорих та незрячих людей. Цього разу модераторка має нову масштабну ідею: хоче розробити і затвердити у Державній установі «Центр пробації» програму соціально-виховних заходів у бібліотеці для неповнолітніх клієнтів пробації, аби надалі поширити програму на бібліотеки та центри пробації інших міст та населених пунктів країни.


Наталка Костишин із Червонограда на Львівщині адвокатує розробку і затвердження у селищній раді Програми розвитку мережі бібліотек громади. Її проєкт передбачає створення мережі просторів на базах бібліотек, що допоможуть у гуртуванні мешканців/-ок та сприятимуть інтеграції вимушених переселенців у нові громади.

 

Фото зі Школи-ретриту модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB


Одразу два кіноклуби зосередили свою увагу на вирішенні проблеми зайнятості та працевлаштування у своїх громадах. Так, Зоя Філіпенко з Хмельницького під час своєї адвокаційної кампанії планує розробити перелік заходів зі збільшення можливостей працевлаштування вимушених переселенців. Зокрема, хоче створити навчальні програми з розвитку власного малого бізнесу та затвердити у селищній раді зміни до Програми залучення інвестицій в економіку громади. 


А Володимир Шабанов з Олександрівки Кіровоградської області адвокатує ініціативу з працевлаштування та адаптації людей, які постраждали від війни, через оплачувані громадські роботи. Його кампанія передбачає також затвердження у селищній раді довгострокової програми з надання психологічної підтримки вимушеним переселенцям. 


Лариса Шувалова з Ужгорода почала роботу над розробкою та реалізацією проєкту інформаційної доступності для людей, що мають труднощі з читанням. За задумом модераторки – результатом її адвокаційної кампанії стане включення Ужгородською міською радою формату легкого читання до стратегії розбудови безбар'єрного простору в громаді.

 

Фото зі Школи-ретриту модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB


Валентина Макуха та Анжеліка Пєнкіна із Шостки на Сумщині зосередилися на розвитку критичного мислення та напрацюванні навичок інформаційної гігієни серед жителів громади, особливо серед людей старшого віку. Напрацьовані в рамках адвокації пропозиції з підвищення медіаграмотності мають бути внесені до Програми соціально-економічного та культурного розвитку Шостки.

 

Віра Савка з Трускавця в рамках своєї адвокаційної кампанії планує об’єднати громадські організації та депутатів місцевої ради задля розробки і затвердження дорожньої карти із забезпечення рівноцінної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, процесах відновлення, протидії безпековим викликам, системній протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом.

 

Юлія Давидюк із Покалева на Житомирщині минулого року втілила адвокаційний проєкт з облаштування у громаді місць пам’яті загиблих у російсько-українській війні та знесенні пам’ятника встановлювачам радянскої влади. Її цьогорічна кампанія спрямована на збереження історико-культурної спадщини рідного краю, що особливо загрожена під час війни. Модераторка ініціює прийняття в Овруцькій громаді рішення про створення відділу охорони об’єктів культурної спадщини та історичного середовища, а також збереження місцевої пам’ятки національного значення.


Фото зі Школи-ретриту модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB


Модераторки кіноклубів Мережі не оминули своєю увагою й теми захисту екології у громадах. Тетяна Волкова з Павлограда на Дніпропетровщині ініціювала проєкт відродження місцевої річки Вовча через біомеліорацію. Вона планує внести пропозиції з очищення води шляхом зариблення до Програми охорони навколишнього природного середовища свого міста. 


Марія Кульпінська з Чемерівців на Хмельниччині спрямує свої зусилля на підвищення рівня екологічної культури серед мешканців/-ок громади. В рамках адвокаційної кампанії вона впроваджуватиме екологічні принципи поводження з відходами та запровадить у громаді альтернативи надмірному використанню поліетилену в повсякденному житті, які мають бути закріплені у Програмі охорони навколишнього середовища Чемеровецької громади.


Команда Мережі DOCU/CLUB щиро вітає переможців та переможниць конкурсу адвокаційних проєктів. Вболіваємо за успішну реалізацію ваших адвокаційних ідей і обов’язково будемо ділитися з нашою спільнотою перебігом і першими результатами ваших адвокацій. 

 

Фото: Дмитро Шацький 


Чільне фото: архів ГО «Докудейз»


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France. 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки