Як захистити дитину у воєнну «годину»

Коли ви виховуєте жінку – ви виховуєте сім’ю, коли ви виховуєте дівчат – ви виховуєте майбутнє.

 

 

Епіграф до фільму «Абетка»

30 травня 2022

26 травня, напередодні Міжнародного дня захисту дітей, представники 16 молодіжних центрів з усієї України зустрілися у правовому кінозалі, організованому  кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA «ДУМАй!».


В онлайні переглянули зворушливу стрічку «Абетка» режисерки Мадлі Ляене (Німеччина). Фільм оповідає про нелегку долю дівчини. Веле — 19 років. Усе, чого вона прагне, — це навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки. Навіть те, що вона може самостійно написати власне ім’я після довгих років громадянської війни в Ліберії, означає крок до незалежності — подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього.

 

Фото: Facebook Юрія Чумака


Під час обговорення Юрій Чумак, модератор кіноклубу, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання БВПД  зауважив, що й під час війни права дітей мають дотримуватися. Проте Веле стала жертвою злочину (згвалтування), коли не працювали жодні державні й міжнародні інституції, які б мали її захистити.


Запрошена експертка – кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ Тетяна Матюшкова зазначила: «У стрічці зображена особиста людська трагедія й трагедія цілої країни - Ліберії, яка потерпає від війни, та все одно фільм залишає післясмак надії. Назва фільму «Абетка» не є випадковою, і не тільки тому, що головна героїня зараз вивчає ази грамоти, Веле вчить абетку добра й розвитку, і вірить у здійснення своєї мрії».


Також пані Тетяна поділилася порадами та контактами, де можуть знайти допомогу українськи діти та їхні батьки, які постраждали від злочинів російських окупантів. 


Куди звертатися жертвам сексуального насильства під час війни в Україні:

  • Національна поліція України – 102 (за регіонами);
  • Органи прокуратури (за регіонами);
  • Військова адміністрація – за місцем вчинення злочину або за місцем перебування;
  • Медична допомога – 103;
  • Безоплатна правова допомога – 0 800 213 103;
  • Національна гаряча лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства – 116 123.

Психологічна допомога під час війни: де і як отримати

https://ldn.org.ua/useful-material/psykholohichna-dopomoha-pid-chas-viyny-de-i-iak-otrymaty/


Telegram-канали:

@stop_russian_war_bot

@ukraine_avanger_bot

@police_helpbot (#ДійПротиНасильства) 

Георгій Кобзар

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки