Як убезпечитись від кібербулінгу
Реальні історії школярок, які змогли захистити себе від кібербулінгу, дізнались учасники Онлайн-кіноклубу Docudays UA.
9 лютого 2022

Правовий кінозал провів Юрій Чумак, керівник кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!». Захід, організований за сприяння Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях. Його учасниками стали учні 5-х класів Харківського ліцею №149 та їхні батьки.


Глядачі подивились відеоролики «Mr. Nox» та «Як я перестала бути жертвою» Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA. Анімації створені на реальних історіях школярок, які змогли захиститися від кібербулінгу. 


Під час обговорення правник розповів про відповідальність за булінг та кібербулінг, розповів про небезпеки цькування в інтернет-просторі, надав поради, як убезпечитись від кібербулінгу. 

 

Фото з архіву ГО «Докудейз»


По-перше, є безліч різних технічних рішень. Соціальні мережі дозволяють позбутися неприємних коментарів і повідомлень за допомогою налаштувань. Також можна заборонити людям відзначати себе в записах і на фотографіях. Зрештою, кривдників можна просто заблокувати. 


Якщо Ви самі не знаєте, як це зробити, серед налаштувань соціальної мережі завжди є онлайн-помічник, де розписано як це зробити. Крім того, якщо хтось ображає Вас або Вашу дитину в соціальній мережі, на нього можна поскаржитися адміністрації ресурсу за допомогою кнопки «Report» ( «Поскаржитися»).


По-друге, є рекомендації більш загального спрямування. І дорослим, і дітям не варто публікувати у відкритому доступі особисті дані – наприклад, номер телефону. Жертвам кібербулінгу важливо не залишатися з переслідуванням один на один – треба з кимось поділитися, бажано з компетентною людиною, юристом. Телефон системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.


Ольга Морозова, заступниця директора з виховної роботи Харківського ліцею №149, зауважила: «Проблематика кібербулінгу останнім часом є, на жаль, дуже нагальною. Тому керівництво навчального закладу радо вітає можливість ознайомити учнів ліцею та батьків із правовими аспектами даного питання, аби попередити небезпеки, які чатують у кіберпросторі на необізнаних. І така практика буде продовжена в майбутньому». 

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Георгій Кобзар

 

Чільне фото з архіву ГО «Докудейз»


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки