Правозахисне кіно у 10 виправних колоніях України
Правовий кінозал «Права ув’язнених та засуджених осіб» для людей, що відбувають покарання у 10 виправних закладах різних регіонів України, відбувся онлайн 26 липня 2021 року.
5 серпня 2021

Захід організовано у співпраці з благодійною організацією «FREE ZONE», керував обговоренням Юрій Чумак, модератор кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «ДУМАЙ!».


Показ розпочався з розбору, чим відрізняється документальне кіно від ігрового: документальні стрічки правдиві, в них немає акторів, а продемонстровано реальне життя  людей. А також засудженим нагадали, що права людини  природні та невіднятні, і вони є у всіх людей з моменту їхнього народження. 


Для перегляду обрали документальну стрічку «Українські шерифи». Один з героїв, Микола, відбув покарання за кримінальне правопорушення, а нині намагається збудувати нове життя. «Шерифи» разом із місцевою владою допомагають йому з житлом та роботою. Втім, Микола, на жаль, знов, переступає закон…

 

 

 

Кадр з фільму «Українські шерифи»


Під час обговорення учасники заходу зазначили, наскільки важливою є соціальна адаптація засуджених. І в таких ситуаціях на допомогу мають приходити органи влади, органи місцевого самоврядування (зокрема, соціальні служби) та недержавні організації.


Також важливим чинником є можливість для осіб, що перебувають за ґратами або вже звільнилися, отримати кваліфіковану доступну юридичну допомогу. Зараз це можна зробити, звернувшись до державної системи безоплатної правової допомоги. 


Наприкінці правозахисник наголосив, що навіть у засуджених обмежено (і лише на певний термін, визначений судом) одне право — на свободу пересування. Всі інші права — на охорону здоров’я, на освіту, право не зазнавати катувань тощо — залишаються і в ув’язнених осіб. У випадку порушення прав слід звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.


Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Георгій Кобзар


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки