Відкриття кіноклубу Docudays UA "Cineast": від недовіри до взаєморозуміння

До великої родини фестивалю Docudays UA, до якої належать уже близько 100 кіноклубів, минулого тижня доєднався ще один клуб – кіноклуб Docudays UA «Cineast» у Харкові.

10 жовтня 2015

До великої родини фестивалю Docudays UA, до якої належать уже близько 100 кіноклубів, минулого тижня доєднався ще один клуб – кіноклуб Docudays UA «Cineast» у Харкові. Це перший загальнодоступний кіноклуб Docudays UA у цьому місті, але точно не останній.

 

«Я впевнений, що такий формат взаємодії з аудиторією має перспективу (кажучи про Харків) і буде постійно поповнюватися новими глядачами. Цьому сприяє буквально все: затишна атмосфера, перегляд якісного неігрового кіно, дружня бесіда за теплим чаєм з печивом, і все це в колі друзів. Хоча на початку зустрічі в очах глядачів читала явна недовіра до того, що зараз буде відбуватися, – ділиться своїми враженнями регіональний представник Фестивалю в Харкові Ігор Кофман. – У вечір відкриття мене не полишало відчуття дежавю. Я був упевнений, що це вже відбувалося. Тільки не міг пригадати, коли. Будучи матеріалістом до мозку кісток, я завжди і все намагаюся пояснити собі: коли і в якому житті я намалював собі цю картинку кіноклубу?

Не повірите, згадав. У далекому 1984 році я займався в кіноклубі «Шукач». Я мав навіть спеціалізацію – оператор комбінованих зйомок. Щоп'ятниці ми, юні «шукачі», дивилися кіно. Наші керівники нам розповідали про історію створення фільму, ми розбирали його з точки зору наших «спеціалізацій» на практикумі. А навколо були друзі. І ми справді пили чай з печивом і багато говорили. І саме такий стан я пережив знову, через 30 років».

 

«Приєднання «Cineast» і Харкова до цього проекту – велика честь і відповідальність для мене, – каже керівник кіноклубу Антон Фролов, – Docudays UA займається важливою справою – підвищує рівень обізнаності українців у галузі прав людини, допомагає говорити про свої права і розуміти їхню суть. Активні та ініціативні люди допомагають розвивати діалоги про права людини через мистецтво кіно. Зараз документальне кіно – це не просто фільми на телебаченні, від яких стає нудно і хочеться перемкнути канал. Воно змушує переживати, думати і пізнавати. Зрозуміти, що таке права людини в сучасній Україні, досить складно. Навіть у школі предмет «Людина і право» відірваний від реального світу і є теорією без практичного застосування. Я переконаний, що більшість наших співгромадян не знає елементарних прав, внаслідок чого з ними відбуваються дуже сумні історії.

Тому на переглядах у кіноклубі Docudays UA «Cinieast» обговорення буде вестися не тільки про фільм, але й про підняті в ньому проблеми. На допомогу аудиторії прийдуть правозахисники – вони пояснять суть питання, допоможуть вести конструктивну дискусію. Правозахисники не голослівні й можуть привести на доказ своїх слів конкретні ситуації і реальні справи, наприклад, з Європейського суду з прав людини».

 

Ми раді, що тепер і в Харкові з’явився доступний майданчик, де можна буде подивитися документальне кіно про права людей, а ще, найважливіше, – поговорити про ці права.

Зустірічі кіноклубу відбуватимуться у вільному просторі «Циферблат» за адресою вул. Пушкінська, 74. Слідкуйте за новинами кіноклубу та графіком зустрічей на фб-сторінці проекту



Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки