В Україні вже працюють 64 кіноклуби Docudays UA

За результатами роботи в 2014 році кіноклуби Docudays UA провели 610 заходів...

30 березня 2015

У 2014 році команда фестивалю Docudays UA разом з регіональними партнерами, освітянами та Державною пенітенціарною службою України створили 64 постійно діючих кіноклуби медіапросвіти з прав людини в 16-ти областях України та АР Крим: 33 – у школах, коледжах, університетах, бібліотеках, євроклубах, 5 – в освітніх установах для співробітників пенітенціарної служби України, 26 – у колоніях для засуджених і слідчих ізоляторах. Основна ідея створення мережі кіноклубів – максимально використати інструменти Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA для підвищення рівня правової грамотності та громадянської активності в Україні.

 

Для досягнення цієї мети ми створили 2 колекції фільмів (по 10 у кожній для різних аудиторій), які переклали, озвучили дикторським текстом українською мовою й видали на DVD-дисках накладом по 1000 кожна. Найкращі експерти у сфері медіапросвіти разом із правозахисниками розробили й видали на дисках DVD два методичні посібники для керівників і модераторів кіноклубів (каталоги фільмів, сценарії їх обговорень та інтерактивних занять у різних аудиторіях, поради, як створити кіноклуб Docudays UA, майстер-класи зарубіжних фахівців, корисні посилання на міжнародні та українські законодавчі акти і правові документи, перелік експертів-консультантів з різних прав людини, яких кіноклуби можуть залучати до обговорень фільмів, перелік всеукраїнських та регіональних правозахисних організацій, перелік державних структур, які працюють в галузі захисту прав людини, положення про кіноклуб Docudays UA та анкета для заявки на створення кіноклубу).

 

Для охочих створити кіноклуби найкращі фахівці в сфері медіапросвіти та прав людини провели 4 тренінги, в яких взяли участь 39 громадських активістів, 5 викладачів освітніх установ пенітенціарної системи, 16 співробітників колоній, 93 вчителі середніх шкіл.

 

На допомогу керівникам кіноклубів і модераторам ми створили Онлайн-центр DOCU/КЛУБ з фільмотекою. Тут міститься докладна інформація про всі фільми, які увійшли до колекцій для кіноклубів Docudays UA, фільмів, які нам надали партнери та на показ яких ми маємо право, а також методичні рекомендації щодо їх використання в кіноклубах. За необхідності можна переглянути кожен фільм онлайн у зменшеному варіанті. Цю можливість ми надаємо всім зареєстрованим учасникам проекту. З усіма матеріалами можна працювати онлайн безпосередньо на сайті або завантажити у свій комп’ютер у форматі PDF та роздрукувати. На цьому ресурсі є приклади найцікавішого досвіду, напрацювань колег, інновації, які можуть застосувати кіноклуби в своїй роботі. Тут можна оформити заявку на створення власного кіноклубу, на DVD-копії фільмів, якими поповнюється колекція Docudays UA, та підписатися на розсилку всіх новин Онлайн-центру DOCU/КЛУБ, у тому числі – про нові надходження медіаколекції та життя мережі регіональних партнерів фестивалю Docudays UA. Повний об’єм матеріалів та можливостей Онлайн-центру DOCU/КЛУБ доступні лише зареєстрованим користувачам.

 

За результатами роботи в 2014 році 64 кіноклуби Docudays UA провели 610 заходів, під час яких 6403 особи переглянули найкращі документальні фільми з різних країн світу, зокрема українські стрічки, обговорили їх із модераторами і правозахисниками, та взяли участь в інтерактивних заняттях для поглиблення розуміння прав людини. Проект «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA» здійснюється за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні. Створення кіноклубів Docudays UA та колекцій фільмів і методичних рекомендацій до них також підтримали Фонд НЕД та Посольство Королівства Нідерланди.

 

 

 

Текст:

Алла Тютюнник,

 член Оргкомітету фестивалю Docudays UA

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки