УСПІХ КІНОКЛУБУ МЕДІАПРОСВІТИ ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UА У КРАМАТОРСЬКУ

У Краматорську, на базі молодіжної платформи Вільна Хата, відбулося відкриття кіноклубу медіапросвіти про права людини DOCUDAYS UА.

22 квітня 2015

У Краматорську на базі молодіжної платформи «Вільна Хата», відбулося відкриття кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UА. Відкрили кіноклуб Голова Правління Української Гельсінської Спілки з прав людини Микола Козирєв та модератор кіноклубу в Краматорську Юрко Дідула.

 

Під час відкриття модератор заходу розповів про розвиток мандрівного кінофестивалю в Україні та історію українського правозахисного руху, активним учасником якого був уродженець Донеччини Олекса Тихий.

 

Після офіційного відкриття кіноклубу, відбувся показ першої документальної стрічки «Грішна Хвороба» режисера Яна Яапа Кейпера (Нідерланди) про ВІЛ-інфікованих у Росії.

У головній ролі – 31-річна росіянка Саша Волгіна, ВІЛ-позитивна та вагітна. На даний момент темпи поширення епідемії СНІДу в Росії – найвищі у світі. Понад 1 млн. росіян живуть зі статусом ВІЛ; більшості з них нема й 35 років. Утім, медикаментів постійно бракує, уряд не фінансує профілактику СНІДу, а наркомани стрімко криміналізуються. Саша очолює групу активістів, які намагаються зарадити цій ситуації. Режисер Ян Яап Кейпер спостерігає за жінкою в її щоденній боротьбі за виживання.

 

Після перегляду, учасники кінофестивалю дискутували про проблеми, з якими стикаються герої фільму, та шляхи їх вирішення. Фільм розкрив не лише питання нестачі медикаментів для ВІЛ-інфікованих, але й актуалізував проблему права на мирне зібрання та протест, як метод достукатися до влади та громадськості.

 

Суть фільму відповідає 1 статті Загальної Декларації про Права Людини: показати, що «всі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні діяти по відношенню одне до одного в дусі братерства». 

 

Серед активних учасників дискусії були Ольга Пономарьова та Ігор Морозов, керівники центру допомоги ВІЛ-інфікованим у Краматорську «Світанок», та Аліна Ларченко (центр допомоги «Новий день»), які надали експертну оцінку поставленим запитанням про людей хворих на ВІЛ.

 

Показ фільму не залишив байдужими багатьох людей, які приєдналися до активної дискусії, що свідчить про успіх ідеї кіноклубу, головна мета якого – сприяти діалогу про права людини та моральні проблеми суспільства.

 

Кіноперегляди документального кіно на базі «Вільної Хати» відбуватимуться двічі в місяць. Якщо баєте взяти участь, стежте за календарем подій «Вільної Хати».

 

 

 

Текст:

Максим Пономарьов,

репортер «Арт&Факт»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки