У Кіноклубі Docudays UA говорили про захист персональних даних
28 січня 2021 року, у межах Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA, вихованці державної установи «Кременчуцька виховна колонія» переглянули повнометражний документальний фільм «Стираючи Девіда» режисера з Великої Британії Девіда Бонда.
29 січня 2021

Зустріч організували до Міжнародного дня захисту персональних даних. З 2007 року освітня ініціатива Дня захисту даних від Ради Європи фокусується на підвищенні обізнаності серед підприємців та користувачів інтернету щодо захисту їхньої персональної інформації онлайн, особливо в контексті розвитку соціальних мереж. Згодом до цієї ініціативи приєдналися США та Канада.

 

Фільм змусив замислитися над значенням недоторканності приватного життя та її втрати, одночасно наголосивши на важливості кібербезпеки в сучасному світі. Девід Бонд, який одночасно став і головним героєм фільму, вирішив з’ясувати, як багато знають про нього приватні компанії та уряд, тож провокує встановлення над собою нагляду, а потім намагається зникнути.

 

 

«Ми ніколи не замислювалися ви над питанням, скільки різної інформації розміщується в соціальних мережах кожного дня: починаючи з дати та місця народження, навчання, роботи та завершуючи тим, де ви проводите свої вихідні та відпочиваєте. Сьогодні ми ділимося з Інтернетом майже всіма аспектами нашого життя. Та чи можемо ми бути впевнені, що наші персональні дані в мережі Інтернет стовідсотково будуть захищені?», - наголосив Роман, експерт, юрисконсульт.

 

«Я колись взяв кредит, та не віддав у строк. ... я навіть і не уявляв, ким і задля чого мої персональні дані будуть використані», - навів приклад вихованец Руслан.

 

 

Наприкінці зустрічі, під час виконання практичних вправ, учасники обговорили такі важливі питання, як шляхи безпечного використання молоддю Інтернету, питання Інтернет-етики, загрози протизаконного контенту.

 

«Я знаю, що Іспанія гарантує своїм громадянам право на доступ до Інтернету в будь-якому місці. Мобільні безкоштовні точки доступу розміщені в багатьох містах. Також подібні права існують в Естонії, Франції, Фінляндії та Греції. Здатність людей отримувати доступ до інформації через використання інформаційних технологій – це найважливіша передумова для участі в інформаційному суспільстві», - розповів Олександр, вихованец державної установи «Кременчуцька виховна колонія».

 

Олександр Сайко начальник колонії зазначив: «Сьогодні питання захисту персональних даних стає дедалі більш актуальним, і пов’язано це, перш за все, зі стрімким розвитком інформаційних технологій, який робить можливим обробку великих масивів персональних даних без надмірних зусиль».

 

Текст – Олена Удовицька.

Фото – з архіву державної установи «Кременчуцька виховна колонія».

Чільне фото кадр з фільму«Стираючи Девіда» Девіда Бонда.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки