Спеціальний показ фільму «Євромайдан SOS» за участі Олександри Матвійчук
21 березня о 19:00 у культурному просторі «Модуль тимчасовості» (МОТ) на Контрактовій площі відбудеться показ документального фільму «Євромайдан SOS».
17 березня 2023

Організатори кінопоказу та обговорення фільму — команда Мережі DOCU/CLUB спільно з командою don`t Take Fake, яка реалізує проєкт «Модуль тимчасовості». Участь в обговоренні фільму візьме героїня фільму, відома правозахисниця, голова «Центру громадянських свобод», лауреатка Нобелівської премії миру, співзасновниці ініціативи «Трибунал для Путіна» Олександра Матвійчук.


Культурний простір «Модуль тимчасовості» (МОТ) працює у Києві з кінця лютого і до 14 травня 2023 року. Упродовж трьох місяців відвідувач/-ки МОТ можуть побачити виставку сучасного мистецтва за участі 28 митців/-кинь з 10 країн світу, переглянути кінопрограму, а також відвідати серію спеціальних подій.  


«Португальський художник Vhils створив для МОТ дві нові роботи — на них зображені Сергій Нігоян та Олександра Матвійчук. Для нього, як і для нас, ці люди уособлюють сміливість та боротьбу за свободу і права людини, розповідають в команді МОТ. Побачивши їх, ми не могли не запросити до нас у простір Олександру Матвійчук, яка є потужним голосом України у світі. Але тут, вдома у Києві, ми пропонуємо формат дружньої розмови, без формальностей та промов: про Нобелівську премію миру і що таке “мир” сьогодні, про те, як змінюється світ і куди він рухається, про слабкі та сильні сторони демократії, про споживачів та здобувачів цінностей, про те, як Україні не втратити свій голос на другому році повномасштабної війни, і про роботу над помилками, яку варто провести».

 

 

Постер події

 

Як зазначала Олександра Матвійчук у своїй промові під час вручення Нобелівської премії миру, «у цій війні ми боремося за свободу у всіх її сенсах. І платимо за це найвищу ціну. Від того, як ми боремося сьогодні, залежить якою буде Україна в майбутньому. Аби у поствоєнній країні ми могли будувати не хиткі конструкції, а стійкі демократичні інститути. Ми боремося за можливість будувати державу, в якій права кожної людини захищені, влада підзвітна, суди незалежні, а поліція не б'є мирні студентські демонстрації на центральній площі столиці. Ми маємо подолати травму війни і пов'язані із нею ризики на шляху до європейської родини та утвердити вибір українського народу, визначений Революцією Гідності».


30 листопада 2013 року після побиття протестувальників на Євромайдані Олександра Матвійчук разом з правозахисниками та активістами започаткували ініціативу Євромайдан SOS, щоб забезпечити юридичні послуги та захист у судах для учасників Революції Гідності. Нині Олександра з командою веде моніторинг воєнних злочинів, займається міжнародною адвокацією та звільненням політичних в’язнів. 


Олександра Матвійчук та інші активіст/-ки ініціативи стали героями документального фільму «Євромайдан SOS» режисера Сергія Лисенка.

 

 

Кадр з фільму «Євромайдан SOS»

 

«Цей фільм особливий для сотень небайдужих людей, які приєдналися до ініціативи  Євромайдан SOS, – вважає Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту Docudays UA. Моєю зоною відповідальності в Євромайдан SOS був напрямок документування порушень прав людини під час подій на Майдані, пізніше в Криму і на Сході. Зібрані матеріали лягли в основу подання України про злочини проти людяності до Міжнародного кримінального суду. Наш захід у «Модулі тимчасовості» – відповідь на запит суспільства із пошуку нових сенсів, задоволення потреби у просвітництві та залучення звичайних людей до захисту своїх прав і свобод».


Показ фільму відбудеться 21 березня о 19.00 у «Модулі тимчасовості» на Контрактовій площі. Після показу запрошуємо до обговорення стрічки за участі Олександри Матвійчук. 


Модеруватиме обговорення Марія Цип'ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, викладачка Національного університету «Острозька академія» та керівниця кіноклубу «Права людини крізь обʼєктив» мережі DOCU/CLUB.


Подія відбудеться у форматі виїзного засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини при ГО «Докудейз». Вхід на кінопоказ — за квитками. Усі кошти надійдуть до фонду МОТ, мета якого – відновлення культурних інституцій, що постраждали внаслідок російської агресії. 


Із міркувань безпеки, у разі повітряної тривоги в Києві кінопоказ призупиниться, а глядачів/-ок проситимуть пройти до найближчого укриття (станція метро «Контрактова площа»). Організатор(к)и повідомлять окремо про дату та час, коли відбудеться перенесена подія.



Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

Чільне фото кадр з фільму «Євромайдан SOS»

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки