Семінар для керівників кіноклубів: вчимося розуміти права людини за допомогою кіно

Керівники шкільких кіноклубів, а також кіноклубів при євроклубах та громадських організаціях України навчалися проводити інтерактивні кіноперегляди фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA під час триденного семінару, що відбувся в Освітньому домі прав людини в Чернігові 21-23 серпня. 

25 серпня 2015

Керівники шкільких кіноклубів, а також кіноклубів при євроклубах та громадських організаціях України навчалися проводити інтерактивні кіноперегляди фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA під час триденного семінару, що відбувся в Освітньому домі прав людини в Чернігові 21-23 серпня. 

 
Семінар провели голова правління Громадянського комітету захисту конституційних прав і свобод Микола Козирєв, режисер, продюсер і журналіст, а також один із засновників та програмний директор міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Геннадій Кофман та координатор профільного напрямку Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександр Войтенко.


До програми увійшли теми базового курсу з прав людини. Також йшлося про організацію і проведення заходів медіапросвіти з прав людини із використанням документальних фільмів фестивалю Docudays.UA. Учасники спробували розглянути і відпрацювати на практиці сценарій просвітницького заходу на прикладі фільму «Лізо, ходи додому» (Литва, 2012). Семінар відбувся у рамках проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA» та проекту «Права людини понад усе» за фінансової підтримки Департаменту закордонних справ, торгівлі і розвитку уряду Канади (DFATD).

 

Своїми враженнями від семінару поділилися його учасники.

 

Леонід Єжуров, Кіноклуб Docudays UA «Doc. Клуб», м. Херсон

У херсонському кіноклубі Docudays UA ми одразу розділили акценти в роботі. Оксана Глєбушкіна спрямовує дискусію в бік прав людини, а я спеціалізуюся на кінематографічній тематиці. По-перше, це тому що я кінолюб і до документального кіно ставлюся, перш за все, як до мистецтва, а вже потім – як до зустрічі мистецтва з реальністю. А по-друге, сказати, що про права людини я мало знав, це нічого не сказати – я «йшов навпомацки». І вже після першого нашого показу в Херсоні стало зрозуміло, що не розумітися на правах людини просто непрофесійно. Все ж таки концепція клубів медіапросвіти – це не просто перегляд фільмів, а актуалізація питань, пов’язаних з дотриманням прав людини у нашій країні, створення дискусійної платформи. І ось після семінару, в якому брали участь правозахисники та керівники кіноклубів з усієї України, стало зрозуміло чому наша справа важлива не тільки з точки зору культури. Тому тепер я зможу бути корисним з цієї сторони. Також будемо використовувати нові форми активізації учасників. 

 
Ірина Ковальчук, кіноклуб Docudays UA при Луцькому педагогічному коледжі, м. Луцьк

Дуже задоволена змістовим наповненням і практичними завданнями семінару. У нас в коледжі ми лише починаємо працювати, тому цікавило все: від А до Я в роботі кіноклубу.

Що з'явилося? – чітка мотивація! – документальні фільми цікаві, якщо їх уміти «прочитати». І вони вчать критично мислити, шукати вихід із проблемних ситуацій...

Чому навчилась? – методиці організації і проведення роботи кіноклубу. Дуже цікавили форми і методи роботи з аудиторією.Спонукають до міркувань виступи Миколи Козирєва, його потужна аналітика вражає. Щиро вдячна!


Рената та Божена Буяк, Кіноклуб Docudays UA при Львівському ліцеї менеджменту, м. Львів

Семінар дуже цікавий та актуальний! Повністю виправдав очікування – пізнати однодумців у роботі з документальним кіно для просвіти молоді, обмінятися досвідом та вивчити нові пропозиції. Додалося ще й незаплановане, але необхідне – укріпились у знаннях із прав людини, проаналізували життєві ситуації та кадри з кінофільмів Docudays UA під кутом зору порушення та захисту прав людини, потренувались у застосуванні різних освітніх активностей, які можна використати при обговорені переглянутого фільму, отримали незабутні уроки від корифея-правозахисника конституційних прав і свобод Миколи Козирєва, режисера, продюсера і журналіста, поспілкувалися з одним із засновників та програмним директором міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Геннадієм Кофманом та координатором профільного напрямку Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександром Войтенком, вивчили досвід Польщі завдяки відео-лекції Марека Новіцького.

 

Лілія Мегедин, Кіноклуб Docudays UA при середній загальноосвітній школі № 2, м. Львів

До того, як стала учасницею семінару, не замислювалася над тим, що таке права людини і наскільки важливо знати, розуміти і користуватися ними. Це щось таке, чого ми не бачимо, а насправді без них життя не може бути повноцінним. Без сумніву, спілкування з правозахисниками й тренерами, лекції і практичні заняття, багато корисних порад і настанов стануть у нагоді під час роботі кіноклубу. Для мене це лише початок навчання. Є до чого прагнути, а в першу чергу – організувати роботу з учнями, допомогти зрозуміти значення прав людини і як їх захистити. Знання і натхнення – головні очікування від участі в семінарі. І вони здійснилися! Дякую! 


Юрій Юдін, Кіноклуб Docudays UA «Приморський», с. Щасливцево, Арабатська стріла, Херсонська обл.

Дуже багато було обговорення теми прав людини і різних рефлексій експертів, що там були присутні. Особисто мені не вистачало конкретних дій/розмов, спрямованих на зону кожного кіноклубу. Але якщо враховувати, що для нас це був перший семінар і на ньому головною метою було ознайомити із тим, що таке права людини, то ця мета була досягнута. Форма спільного проживання та навчання, безумовно, є найкращою для освітнього процесу. Дякую. Сподобалось :)


Олександр Степаненко, Голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ», кіноклуб Docudays UA при Чортківській центральній районній бібліотеці, м. Чортків, Тернопільська обл.

Семінар, поза сумнівом, був корисним для аудиторії. До того ж, у двох його змістовних домінантах: концепції прав людини та методики організації дискусії в ході перегляду фільмів. Такого роду періодичні зібрання потрібні. Гадаю, однією з форм роботи кіноклубів може бути створення власних документальних стрічок. Відтак темами наступних семінарів можуть бути майстер класи з практичних прийомів зйомки та монтажу відео.


Наталя Жебрик, кіноклуб Docudays UA «Потенціал» на базі Дніпропетровської центральної міської бібліотеки, м. Дніпропетровськ

Дякую за можливість побувати на тренінгу, для мене він був дуже корисний. Я отримала відповіді практично на всі свої питання стосовно організації та методів роботи кіноклубів. Цікаво було почути про досвід працюючих кіноклубів від їхніх модераторів. Корисним було спілкування з корифеєм правозахисту Миколою Козирєвим. А спілкування з Олександром Войтенко і Сергієм Буровим зарядило та надихнуло діяти. Буду чекати наступної зустрічі.

 


Прес-служба

Освітнього Дому Прав Людини в Чернігові

та DOCU/CLUB

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки