«Різні разом»: Docudays UA та Мережа DOCU/CLUB на освітньому фестивалі для дітей
20-22 вересня Мережа DOCU/CLUB та Міжнародний фестиваль Docudays UA брали участь у фестивалі для дітей та підлітків «Різні разом», що відбувся у Мистецькому Арсеналі у Києві.
27 вересня 2024

Цей проєкт має на меті допомогти молодим людям пізнати різноманітні досвіди і різність людей через взаємодію, пошук, гру та вільний вибір. З 2020 року фестиваль об’єднує представників організацій з різних регіонів України, які ведуть освітню діяльність у сфері культури та креативних індустрій. Традиційно до фестивалю долучаються STEM-школи, соціальні ініціативи, творчі студії та громадські організації. 


Упродовж трьох днів фестивалю школярі могли знайомитися з культурою і наукою, мистецтвом і технологіями, спадщиною та інноваціями. «Різні разом» створюють простір для досліджень і творчості, відкриттів та ігор, експериментів та бешкетів. Як запевняють організатори, це той простір, у якому можна бути різними і бути разом.

 

Дівчинка пробує себе в ролі кінематографістки. Фото: Катя Сінгурова


Такий підхід є ціннісно близьким для ГО «Докудейз», тож Мережа DOCU/CLUB та Міжнародний фестиваль Docudays UA з радістю зголосилися до участі у фестивалі. 


Усі учасники та учасниці мали можливість запропонувати на своїх стендах власні освітні ігрові програми. В оформленні стенду ГО «Докудейз»  ми використали нагороди, афіші та елементи фестивальних декорацій Міжнародного фестивалю Docudays UA різних років. А під час відкритого кінопоказу глядачі й глядачки могли переглянути фільми проєкту Civil Pitch 2.0: «Наша робо сімʼя» Анастасії Тихої та «Під крилом ночі» Лесі Дяк. До обговорення фільмів долучилася і режисерка Анастасія Тиха. 

 

 

Розмова з Анастасією Тихою після показу фільмів проєкту Civil Pitch 2.0. Фото: Ніка Попова


Команда Мережі DOCU/CLUB запропонувала молодшим відвідувач(к)ам намалювати себе на спільному плакаті «Всі ми різні – всі ми рівні». Старша підліткова аудиторія могла перевірити свої знання про права людини у вікторині на навчальній платформі Kahoot, а також спробувати скласти пазли про права дитини. 


Дорослим відвідувач(к)ам – а це були вчителі, батьки, голови батьківських комітетів, представники державних установ та громадського сектору – ми розповідали про ГО «Докудейз», знайомили із діяльністю Мережі кіноклубів, Міжнародного фестивалю Docudays UA, Архіву війни. Ми розповідали про наші проєкти, інформували про Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ та агітували відвідувачів/-ок відкривати кіноклуби при їхніх навчальних закладах. 

 

 

Діти, зачаровані гіпноколами. Фото: Ксенія Опря


Особливою подією Мережі DOCU/CLUB на фестивалі «Різні разом» став модерований показ фільму «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» нідерландського режисера Ельс ван Дріля. Модераторкою обговорення була наша колега, координаторка Шкільного DOCU/ТИЖНЯ Наталя Добрянська.


Обговорення фільму вкотре переконало у тому, що документальне кіно – той «чарівний ключик», який допомагає встановити контакт із дитячою аудиторією, викликати її на відверту і щиру розмову. Юні глядачі/-ки перейнялися долею героя фільма Ґабріеля і його зусиллями з порятунку рідного району від руйнування. Вони говорили про дотримання прав людини, про відвагу, яка потрібна підлітку, щоб захищати не лише свої права, а й права мешканців/-ок його району. 


«Навіть поодинці можна привернути увагу до гострих питань», «Це дуже сильний фільм, який змушує задуматися про те, як великі події можуть впливати на життя звичайних людей», «Я був вражений сміливістю Ґабріеля, який не побоявся виступити проти несправедливості та влади» – такими відгуками  поділилися глядачі/-ки після перегляду фільму.

 

 

Обговоерення після перегляду фільму "Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу". Фото:Марія Брикимова


Особливе захоплення у присутніх викликав наймолодший учасник обговорення, 4-класник Андрій. Його думки та відповіді на запитання модераторки спонукали замислитися про організацію показів для молодших класів. 


«Діти бачать на екрані історію конкретної людини. А фільм допомагає дітям відчути емоції, переживання людей, побачити, як вони поводяться і відчувають себе у такі важливі моменти, – сказала після показу Наталя Добрянська. – Коли ми говоримо з дітьми про права людини, немає кращого інструменту, ніж документальний фільм, щоб побачити, як відбуваються порушення прав і як на них можна реагувати».


Ми сподіваємося, що зустрічі й активне спілкування з командою Мережі спонукатимуть відвідувачів/-ок проводити Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ у своїх навчальних закладах, реєструвати кіноклуби, долучати учнів та учениць до обговорення документальних фільмів – і це допоможе молодому поколінню увійти у доросле життя з чітким розумінням прав людини і вмінням їх захищати. 

 

Чільне фото: Ксенія Опря.


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED), Fondation de France та Німецьким фондом Маршалла Сполучених Штатів Америки. 

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

 


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки