Українська режисерка отримала премію з прав людини

Таїсія Кутузова авторка фільму «Ти, бля, рота закрий!» стала лауреаткою щорічної премії з прав людини «Свобода – Рівність – Братерство» від Республіки Франція. 

10 лютого 2021

Премією відзначають активістів та організації, що працюють у сфері захисту та підтримки прав і свобод людини. Цього року на отримання премії претендували кандидати з двохсот держав світу.

 

У документальний стрічці йдеться про підлітка Сергія Чагарова, який з 15 років бореться з корупцією в рідному селі Гатне під Києвом. Його головна зброя – документ і журналістський текст. Під час однієї з сесій сільради депутат, звинувачений Сергієм у корупції, нападає та публічно погрожує активісту. Про цей випадок пишуть усі провідні ЗМІ України. Для них хлопець – герой. Для частини села – ганьба. Йому погрожують, радять не лізти у «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку.

 

 

Свого часу фільм став переможцем проекту «CIVIL PITCH: фільми громадської активності», започаткованого громадською організацією «Докудейз». Це унікальний для України формат, коли громадські активіст(к)и та режисер(к)и об’єдналися для створення документальних стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві.

 

Прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, а потім фільм увійшов у шосту добірку кіноклубної колекції. Зараз входить до п'ятірки найуживаніших стрічок Мережі DOCU/CLUB за підсумками 2020 року.

 

 

Та й досі в цій історії не поставлена крапка. У жовтні минулого року під час зйомки скоєно напад на Таїсію. Вона знімала засідання виборчої комісії у селі Гатне Київської області. Місцеві жителі повідомляли, що до села на підтримку одного з кандидатів приїхали автобуси з «тітушками», а також поліцейські патрулі. Режисерка намагалася зафільмувати все, що відбувалося. Правоохоронці заважали їй та вирвали з рук камеру. На аргументи, що вони перешкоджають роботі журналіста, не зважали.

 

Про напад Таїсія одразу заявила до поліції та Державного бюро розслідувань. Розпочато кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Тож невдовзі можна чекати нову стрічку від режисерки, а поки радимо подивитись фільм іще раз.

 

Анонси подій можна дізнатись на нашій ФБ сторінці  Кіноклуби Docudays UA або організувати перегляд фільму самостійно. Для цього за посиланням реєструйте власний кіноклуб та отримайте безкоштовний доступ до методичних матеріалів та кращого документального кіно з усього світу.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки