Режисер Сергій Лисенко про документальне кіно, Євромайдан та війну

У четвер, 20 квітня, відбудеться публічне інтерв’ю режисера-документаліста, автора альманаху «Енциклопедія Майдану» та документальних фільмів про війну, офіцера ЗСУ Сергія Лисенка. Розмова відбудеться о 16.00 на фейсбук-сторінці Мережі DOCU/CLUB

18 квітня 2023

Альманах «Енциклопедія Майдану» - це дев'ять короткометражних історій про громадську активність під час Революції Гідності та по її завершенні. Героями фільмів стали правозахисники, волонтери, військові медики та учасники Євромайдану, які змінили хід історії в Україні. Це люди, які вийшли на Майдан захищати демократичні цінності, а після початку російсько-української війни стали на захист незалежності країни.  


Кінокамера Сергія Лисенка фіксувала усі ключові події протестів на Євромайдані й продовжила стежити за багатьма героями фільмів і після початку війни. У 2016 році  Сергій Лисенко запропонував ГО «Південь» спільно з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA створити на основі цих історій цикл фільмів. Роботу над проєктом підтримало Посольство Швеції в Україні. Так з’явився альманах “Енциклопедія Майдану”.


Альманах «Енциклопедія Майдану» зберігає пам’ять про події 2013-2014 років та допомагає українському суспільству зрозуміти їхню вагу та значення для нашої країни. Цей цикл фільмів є свідченням подій, що стали невід’ємною частиною нашої історії. 


Фільми «Енциклопедії Майдану» не втрачають своєї актуальності з часом. За останні три роки понад 250 подій у кіноклубах документального кіно по всій Україні були присвячені показам та обговоренню різних епізодів альманаху. Зацікавлення глядацької аудиторії «Енциклопедією Майдану» особливо зросло після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року. 

 

Сергій Лисенко


Тож запрошуємо усіх зацікавлених у збереженні пам'яті про події на Майдані та обговоренні їхніх наслідків для України й світу долучитися до спілкування із режисером Сергієм Лисенком. Під час інтерв’ю усі охочі зможуть поставити свої запитання про документальне кіно, Євромайдан та війну. 


Нагадаємо, що Сергій Лисенко до 2014 року професійно працював у ігровому кіно, але з початком Революції Гідності вирішив фільмувати революційні події. Після початку російсько-української війни режисер регулярно їздив у пошуку матеріалів у зону бойових дій. За цей час зняв повнометражний документальний фільм «Брати по зброї». У перших числах березня 2022 року добровольцем прийшов у військкомат. Сьогодні режисер є офіцером, військовослужбовцем ЗСУ. Працює на фронті як військовий оператор.  


Пряма трансляція розмови із Сергієм Лисенком відбудеться у четвер, 20 квітня, о 16.00 на фейсбук-сторінці Мережі DOCU/CLUB.


Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки