Права дитини — мої права
Понад тридцять років тому світові лідери взяли на себе історичне зобов’язання захищати права неповнолітніх, прийнявши Конвенцію ООН про права дитини. Цей документ ратифіковано найбільшою кількістю країн з-поміж усіх міжнародних договорів про права людини в історії.
8 лютого 2021

Конвенція ООН про права дитини допомогла змінити на краще життя «малечі» у всьому світі. Але й досі не всі діти можуть насолоджуватись повноцінним дитинством. 

 

У межах Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA вихованці державної установи «Кременчуцька виховна колонія» переглянули документальний фільм «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» режисера з Нідерландів Ельс ван Дріля.

 

 

Зустріч відбулась під гаслом «Права дитини — мої права». Учасники стали свідками життєвої історії бразильського хлопчика Ґабріеля Матоса, який дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадувався, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель.

 

Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті й викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

 

 

Після перегляду юнаки з цікавістю називали свої права та методи їх захисту. У вигляді гри було запропоновано обговорення основного правового документу дитини, а саме конвенції ООН «Про права дитини». Тематичні ситуації допомогли зрозуміти, які саме права можуть бути порушені в дитячому віці та як реагувати у зв’язку з їх порушенням.

 

«Я зміг побачити ту частину Чемпіонату світу з футболу, яка не потрапила до об'єктиву камер світових ЗМІ, саме тих бразильців, які шалено люблять футбол, але не мають матеріальних можливостей бути присутніми на матчі. У фільмі розповідається про порушення прав дитини, формування громади заради боротьби проти наркоманії серед дітей та підлітків. Ґабрієль і його друг намагаються через футбол створити альтернативу для дозвілля юних бразильців», - розмірковує Олександр, член футбольної команди колонії.

 

Текст – Олена Удовицька

Фото – з архіву державної установи «Кременчуцька виховна колонія»

Чільне фото кадр з фільму «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу»

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки