2022–Й У ЦИФРАХ І ФАКТАХ: ПІДСУМКИ ДІЯЛЬНОСТІ МЕРЕЖІ DOCU/CLUB
Ось і наближається до завершення 2022-й – найдовший і найскладніший рік нашого життя.
23 грудня 2022

Традиційно наприкінці грудня ми озираємося на рік, що минає, підбиваємо підсумки, радіємо досягненням і складаємо плани на наступний рік. Цей грудень, попри війну, не має стати винятком. Адже рік був активним і насиченим на події.


Від 24 лютого вже 89 кіноклубів відновили свою діяльність. У час початкової розгуби, невизначеності, а деколи і в умовах прямого ризику для життя наші модератори знайшли у собі сили збирати глядачів на покази. Признаємося, що таке гуртування навколо кіноклубів під час війни стало несподіванкою навіть для нас. Ми вкотре переконалися, що документальне кіно допомагає глядачам віднайти у собі силу діяти, надихає шукати і знаходити вихід зі скрутних ситуацій, а кіноклуби дають можливість долучитися до дружньої спільноти і отримати таку потрібну нині підтримку. Дякуємо вам за це!


У 2022 році у Мережі DOCU/CLUB з’явилося 39 нових кіноклубів. За цей рік у кіноклубах Мережі відбулося 803 покази, у яких взяли участь 15400 глядачів. Документальне кіно дивилися не лише в Україні, але й у Польщі, Норвегії, Німеччині, Фінляндії, Італії та Болгарії. Це стало можливим завдяки роботі тих модераторів/-ок, які через війну виїхали за кордон і проводили покази та обговорення у країнах свого тимчасового перебування.   


Цього року чимало кіноклубів в Україні розширили формат своєї роботи. Вони допомагають шукати житло для вимушених переселенців, займаються волонтерством, створюють хаби і об’єднують місцевих активістів для допомоги ЗСУ і тим співгромадянам, які потребують зараз особливої підтримки. Звісно, не забуваючи при цьому про своє головне завдання: показувати документальні фільми і навчати правам людини.  


У грудні ми оголосили конкурс “DOCU ДІЄ 2.0” на відкриття кіноклубів у нових територіальних громадах. З-поміж 55 заявок відібрали 40 переможців, які вже цього місяця розпочали навчання за менторською програмою. Тож вже у січні наступного року кількість діючих кіноклубів значно зросте. А ми спільно з новими модераторами плануємо реалізовувати проєкти з надання підтримки тим, хто постраждав від війни, у доступі інформації про права людини, інтеграції у нові громади та їхній самореалізації. Початок цієї роботи покладено наприкінці цього року, на результати чекаємо у наступному році.


2022 року розширилося коло партнерів Мережі DOCU/CLUB. Зокрема, ми налагодили співпрацю з командою проєкту “Мережа пам’яті”, головним завданням якого є сталий захист масових поховань, облаштування гідних місць пам’яті, а також супроводжувальна історична й педагогічна робота. 

Цього року діяльність Мережі DOCU/CLUB була представлена на подіях Національного Пластового Вишкільного Центру України. Ми проводили модеровані покази документальних фільмів для учасників національної програми ВІДНОВА:ЮА, спільно з партнерськими громадськими організаціями співорганізовували перегляди фільмів та онлайн-дискусії. 


2022-го року зміни торкнулися і переліку фільмів у нашій фільмотеці. Ще на початку повномасштабного вторгнення Росії на сайті Мережі DOCU/CLUB був закритий доступ до фільмів виробництва країни-агресора. Натомість модератори кіноклубів вже можуть оранізовувати покази трьох нових фільмів: “Казка для коника” режисерів Уляни Осовської та Дениса Страшного, “І кожна річка” режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко та фільм “Безголосся”, знятий громадською організацією “Після тиші” спільно з Wanna production. Впевнені, що ці фільми знайдуть своїх вдячних глядачів.


Цей рік змусив усіх нас шукати додаткової підтримки. В умовах війни модератори не просто проводять покази та дискусії, вони є і джерелом моральної та психологічної підтримки своєї аудиторії. Розуміючи це, ми провели серію вебінарів з психологами, аби навчити модераторів методам та прийомам саморегуляції та самодопомоги, а також допомоги близьким людям. Сподіваємося, ці знання стали корисними для вашої роботи.  


Ми вдячні модераторам Мережі за роботу у такий складний час. Розуміємо, що вам доводиться долати додаткові труднощі: повітряні тривоги, відсутність світла та зв’язку, технічні проблеми з облаштуванням непристосованих до показів приміщень. Але вдячні відгуки ваших глядачів переконують, що ці зусилля не минають марно. Робота кіноклубів є ще одним доказом нашої нездоланності.  


Віримо, що наступний, 2023 рік, стане переможним для кожного і кожної з нас, для Мережі DOCU/CLUB і для всієї України.


Життя триває. Далі буде!

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки