Осіння школа 2021
Уже традиційно в останній тиждень вересня на березі Чорного моря проходить Осіння школа для модераторів/-ок кіноклубів Docudays UA.
19 жовтня 2021

Цього разу програма була побудована в більшій мірі за принципом горизонтального обміну досвідом – ми організували чимало майстерень з модерованого обговорення документальних фільмів та методів роботи зі сценаріями.

 

По-перше, тому що за роки роботи Мережі маємо чимало досвідчених модераторів з високим рівнем експертності як у питаннях правозахисту, так і організації правопросвітніх подій, які готові ділитися цими знаннями. По-друге, незважаючи на всі карантинні обмеження, які Мережа пережила протягом 2021 року, ми отримали рекордну кількість заявок та відкрили 141 кіноклуб. І саме горизонтальний формат Осінньої школи дав можливість модераторам познайомитися між собою, передати та набути досвід, спланувати спільні правозахисні події. Також модератори отримали можливість взяти участь у сесіях запрошених експертів:

  • Олени Суслової, правозахисниці, засновниці Інформаційно-консультативного центру;
  • Володимира Яворського, Голови правління ГО «Докудейз» та Міжнародного експерта з прав людини;
  • Олександра Павліченка, члена Правління ГО «Докудейз», виконавчого директора Української Гельсінської Спілки з прав людини.

 

 

Також під час Осінньої школи команда Правозахисного Департаменту Docudays UA презентувала Всеукраїнську кампанію «Разом - за безпечні пологи!», до якої кіноклуби приєднаються вже найближчим часом. Учасники школи подивилися фільм «Невидимі» словацької режисерки Майї Мартіняк, яка завітала до Коблево, щоб особисто познайомити модераторів з фільмом і поділитися думками про те, що таке пологова травма і як її проживають жінки в різних країнах. Майя Мартіняк та модератори/ки кіноклубів обговорили, що ми можемо зробити, щоб права породіль не порушувалися, а діти народжувалися в безпечних та захищених умовах.

 

 

Ще однією особливістю цьогорічної Осінньої школи став перформанс – кіно-плейбек на фільм «Моя щаслива непроста родина» – перегляд фільму та відігравання історій глядачів через театр імпровізації. Такий формат роботи з документальним фільмом кіноклуби випробовували вперше, але вже маємо заявки тих, хто хотів би перейняти досвід одеського кіноклубу, що працює при ГО «АРТ-Плейбек. Інклюзивне Театральне Об'єднання».

 

 

Важливою частиною Осінньої школи став обмін результатами адвокаційних заходів, які команди кіноклубів реалізовували протягом останніх півроку в межах програми DOCU/ДІЯ. Адвокаційні кампанії успішно провели більше 30-ти команд. Серед результатів:

  • Розроблені та направлені до Державної установи «Центр пробації» методичні рекомендації зі створення та організації роботи кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA при уповноважених органах з питань пробації, використання документального кіно як інноваційного методу роботи пробації.
  • Розроблена та ухвалена сесією Чортківської міської ради «Програма збереження та популяризації архітектурних пам’яток Чортківської міської територіальної громади на 2021-2025 роки». До числа пам'яток архітектури, які планується реставрувати, включено історичний будинок, який орендує Чортківський районний суд. Кошти для проходження експертизи проєкту реставрації будинку планується виділити з міського бюджету. Кошти на виконання реставрації – з державного.
  • Розроблена безпекова програма для Хрестівської громади. Незабаром Програма буде прийнята депутатами офіційно. 
  • Координаційна рада з питань соціальної політики при Чугуївській міській раді своїм протокольним рішенням затвердила рекомендації щодо роботи з дітьми – свідками домашнього насильства, розроблені за підсумками реалізації проєкту «DOCU ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини». Також Координаційна рада вирішила ці рекомендації, разом із матеріалами брошури «Діти – свідки домашнього насильства. Що робити, щоб на Чугуївщині стали видимими такі діти?», прийняти для врахування в роботі. 
  • Внесено зміни до діючої «Програми проведення природоохоронних заходів на території Чемеровецької територіальної громади на 2021 рік», доповнивши її розділом «Інформаційно-просвітницька робота серед мешканців громади», в якому було передбачено проведення інформаційно-навчальних заходів серед населення громади щодо сортування ТПВ. «Програма проведення природоохоронних заходів на території Чемеровецької територіальної громади на 2021 рік» затверджена у новій редакції Рішенням п’ятої сесії VIII скликання від 2 квітня 2021 року №7 – 5/ 2021 «Про внесення змін до рішення четвертої сесії VIII скликання Чемеровецької селищної ради від 26.02.2021 року №5 – 4/ 2021 «Про затвердження програми проведення природоохоронних заходів на території Чемеровецької територіальної громади на 2021 рік». 
  • Виділення приміщення бойлерної під громадський простір «URBAN kitchen» у Трускавці. Ідеєю створення громадського простору на базі колишньої бойлерної вдалося зацікавити обласних депутатів.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки