Недільні зустрічі кіноклубів у бібліотеках Києва
14 і 21 січня кіноклуби документального кіно Мережі DOCU/CLUB при двох київських книгозбірнях запросили глядачів та глядачок на свої відкриті покази.
23 січня 2024

 

Кіноклуб «Docudays Svichado» при ЦБС «Свічадо» запропонував до перегляду фільм режисерки Аяли Шарот «Зламані гілки». Ця трагічна історія про маленьку дівчинку Міхаль Рехтер та її родину ніколи не залишає глядачів байдужими, спонукає до розмови про причини Голокосту й роздумів про причини трагедії.


Модерувала зустріч менторка Мережі, медіаторка і тренерка з ненасильницького спілкування Христина Гаталяк. На показі серед інших глядачів були присутні й модераторки кіноклубів із Києва та Житомира, які зараз беруть участь у менторській програмі «DOCU ДІЄ 3.0». Для них ця зустріч стала справжнім майстер-класом від досвідченої колеги.

 


Дискусія під час засідання кіноклубу


Христина Гаталяк заохотила глядачів ділитися своїми враженнями про фільм. Розмова про образи фільму, емоції та переживання, що виникли після його перегляду, захопила присутніх. Корисною була й дискусія про права людини та людську гідність. Під час інтерактивних вправ глядачі окреслювали найповніше, на їхню думку, визначення цих понять, обґрунтовували свій вибір, обговорювали думки відомих правозахисників про права людини.


Спілкування було насиченим та активним. Організаторам вдалося створити неформальну атмосферу для відкритого обміну думками. Один з учасників дискусії так сказав про зустріч: «Дякую кіноклубу за можливість дивитися фільм і обговорювати його разом з іншими людьми. Це розширює враження. Кожен із нас помічає щось своє – так сприйняття побаченого на екрані стає об’ємним».


Іншою за формою, але так само насиченою за змістом була зустріч у кіноклубі Docudays UA при Центральній районній бібліотеці ім. П.Тичини, що відбулася 21 січня. Модераторка кіноклубу Альона Іванова обрала для перегляду документальний фільм «Остап» режисера Тараса Дроня. Глядачів зворушила історія головного героя фільму Володимира, який разом із родиною чекав на повернення з російського полону свого брата Остапа, одного із захисників Донецького аеропорту.

 

 

Дискусія під час засідання кіноклубу


На обговоренні фільму був присутній режисер Тарас Дронь. Він відповідав на запитання аудиторії, розповів про те, як виникла ідея фільму, у яких умовах відбувалися зйомки, які труднощі виникали в процесі роботи. Можливість дізнатися про залаштунки фільму і про те, як склалася доля головних героїв, захопила учасників заходу. Люди ділилися своїми відчуттями й переживаннями, розпитували режисера про події, які залишилися за кадром.


Сильне враження на присутніх справила розмова із Марією Алєксєєвич, дружиною військовополоненого захисника Маріуполя, представницею ГО «Спільнота Родин Оленівки». Організатори показу запросили Марію долучитися до спілкування в зумі, щоби поговорити про реалії, у яких живуть родини військовополонених після початку повномасштабного вторгнення росії. Адже країна-агресор утримує велику кількість українських військовополонених, не дотримується норм Женевської конвенції, не допускає до них міжнародних спостерігачів, не дає можливості переказати звістку рідним в Україні.

 

 

Марія Алєксєєвич, дружина військовополоненого захисника Маріуполя, представниця ГО «Спільнота Родин Оленівки» доєдналася до зустрічі онанлайн


Гостя розповіла про те, що роблять родини військовополонених для повернення своїх рідних додому, як комунікують з українською владою та представниками міжнародних організацій. Надзвичайно важливою для присутніх була інформація про те, як кожен і кожна можуть долучитися до боротьби за наших захисників, які досі перебувають у російському полоні. Участь у пікетах, підписання звернень до міжнародних організацій, поширення інформації про українських військовополонених на закордонну аудиторію, використання будь-яких можливостей тиску на уряди країн, які можуть мати хоч якийсь вплив на росію – це те, що ми можемо зробити для прискорення повернення наших військових із полону додому.


Як сказала модераторка Альона Іванова, для її кіноклубу це був перший захід у такому форматі – із запрошенням режисера та включенням експертки в зумі. Враження глядачів переконують: подібні зустрічі дуже цікаві для глядацької аудиторії. А це означає, що далі обов’язково буде!

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації й не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.



 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки