НАСТАВНИЦТВО І ПАРТНЕРСТВО: ЯК ПРАЦЮЮТЬ МЕНТОРИ ПРОГРАМИ «DOCU ДІЄ 2.0»
У грудні ми оголосили переможців конкурсу «DOCU ДІЄ 2.0». Вже наприкінці місяця  вони розпочали навчання у менторській програмі.
4 січня 2023

Хто передаватиме менті перші знання про діяльність Мережі DOCU/CLUB і ділитиметься з ними своїм досвідом? Представляємо вам команду менторів програми «DOCU ДІЄ 2.0».

 

 

Ліна Бабич приєдналася до Мережі у 2019 році, створивши кіноклуб при Житомирському районному відділі пробації. Вона була учасницею минулого проєкту DOCU ДІЄ і зініціювала адвокаційну кампанію «Документальне кіно як інноваційний метод роботи пробації». Її проєкт здобув перемогу в одній з номінацій, а рекомендації, розроблені в результаті кампанії, нині проходять останні етапи узгодження у Центрі пробації і найближчим часом будуть передані до відділів пробації на місцях. 


Не дивно, що головним своїм завданням у ролі менторки Ліна вбачає необхідність донести до менті, що документальне кіно - це не лише дієвий інструмент правопросвіти, а й чудовий спосіб запроваджувати потужні зміни у своїх громадах.  

 


Наталя Жебрик свій кіноклуб відкрила у 2014 році на базі Центральної бібліотеки у Дніпрі. Мережа DOCU/CLUB, документальне кіно і коло експертів стали міцною опорою у її правопросвітницькій роботі. Наталя вже має досвід менторства двох груп новостворених кіноклубів у попередніх програмах. Своє завдання у цьому проєкті окреслює так: «Як менторка я дуже хочу, щоб через новостворені кіноклуби документальне кіно, особливо українське, пізнала ширша аудиторія. Моя мета - навчити менті професійно вести тематичні правозахисні дискусії з різною аудиторією. Хочу, щоб вони усвідомили великий  потенціал, який дає Docudays UA, і максимально корисно та ефективно застосовували його у своїй діяльності в громадах».

 


Христина Гаталяк розпочала активну роботу в кіноклубі у листопаді 2018 року. На початку діяльності було дуже важливо отримувати вчасну і потрібну допомогу від команди Мережі DOCU/CLUB, тож Христина з власного досвіду знає, наскільки цінним для модераторів-початківців є спілкування і підтримка наставників та досвідчених колег. 


«Основний мій меседж  у ролі менторки: демонстрація та обговорення документальних фільмів з  колекції Docudays UA - чудовий інструмент  для ведення діалогу про права людини у нашому суспільстві, правової освіти та участі у житті громад, особливо у цей складний час, - зазначає Христина Гаталяк. -  Мої менті – вмотивовані та фахові люди, і я всіляко підтримуватиму та допомагатиму їм у розвитку кіноклубів».

 


Олег Охредько приєднався до Мережі DOCU/CLUB у 2014 році. Проводив серії тренінгів для керівників кіноклубів, а минулого року розпочав менторську діяльність. Для роботи у проєкті «DOCU ДІЄ 2.0» Олег розробив покроковий план: «По-перше, маю поділитися духом Docudays UA. По-друге, передати методику роботи і дати розуміння прав людини. І, нарешті, по-третє – хочу підтримати нових керівників та керівниць кіноклубів у їхній діяльності, зберегти їхній запал та допомогти реалізувати перші нехай маленькі, але потрібні й важливі мрії та плани».

 


Юрій Чумак свою співпрацю з Docudays UA розпочав у 2012 році як регіональний координатор Мандрівного фестивалю на Харківщині. У 2017-му він започаткував власний пересувний кіноклуб «ДУМАй!». Коли минулого року керівництво Мережі DOCU/CLUB запропонувало Юрію стати ментором для нових модераторів, він сприйняв це як виклик. Але готовність ділитися своїми знаннями, досвідом та лайфхаками для роботи стала взаємно корисною як для Юрія, так і для його менті.


«У взаємодії «ментор - менті» вбачаю партнерську співпрацю, – ділиться своїм баченням роботи Юрій Чумак. – Ментор передає свій досвід, але паралельно відбуваються і горизонтальні зв’язки, коли менті взаємозбагачують одне одного своїми практиками та здобутками, та й ментор набуває нових навичок. Для мене вагомим є не тільки розповісти про підготовку показів, модерацію обговорень і дискусій, проведення адвокаційних кампаній, але й донести важливість цінностей прав людини, для поширення  яких, як на мене, й мають діяти кіноклуби Docudays UA».


Що ж, потужна команда менторів вже розпочала свою роботу. Перші результати їхньої діяльності та перші здобутки менті ми побачимо досить скоро – наприкінці січня. Чекайте на новини.

 

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.




Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки