Насичено та ефективно: закінчилася менторська програма «DOCU ДІЄ 2.0»

Наприкінці березня закінчилося навчання у менторській програмі «DOCU/ДІЯ 2.0». 36 модераторів, які пройшли конкурсний відбір, упродовж трьох місяців навчалися, як організувати роботу кіноклубу, як планувати і проводити покази, запрошувати експертів, залучати аудиторію до дискусії. 

4 квітня 2023

Насичена програма, періодична відсутність світла та інтернету, повітряні тривоги – викликів не бракувало, але вони не стали на заваді плідній та активній роботі.


Якими були ці три місяці навчання? Яких результатів вдалося досягти? Про це розповідають ментори програми «DOCU ДІЄ 2.0». 


 


Ліна Бабич поділилася враженнями від програми: «Це так чудово, що для нових модераторів є підтримка менторів, бо у свій час із більшістю інформації розбиралася самостійно, це було набагато важче. Коли починаєш щось нове, дуже важливо мати підтримку досвідчених колег. Найбільше труднощів виникало через воєнні реалії – ми рідко могли зустрітися усі разом. Деякі покази менті опинялись під загрозою зриву через тривоги чи відсутність світла, але ми всі разом долали ці виклики. Мої менті просто чудові! Вони натхненно працювали всі ці три місяці. Я дуже раділа тому, як піднесено менті розповідали про свої заходи. Відчувалося, що для них кіноклуб - це насправді важливо, і вони отримують задоволення від своєї роботи. Я дуже вболіваю за їхні успіхи  і сподіваюся, що вони зможуть принести користь своїм громадам.  А я і надалі завжди буду поруч, допоможу і підтримаю, якщо це буде потрібно. Дуже хотілося б зустрітися з учасниками проєкту в офлайні, як ми це робили раніше. Вірю, що коли війна закінчиться, це обов’язково станеться».



Христина Гаталяк призналася, що для неї участь у цьогорічній програмі стала особливою честю: «Була приємно схвильована, коли мені запропонували стати менторкою. У мене чудова команда менті, вони всі фахівці у своїх сферах. Намагалася підтримати кожного й кожну на шляху розвитку кіноклубу. Особливо цінною стала взаємна довіра та дружні відносини між нами, а ще взаємна мотивація та натхнення до роботи. Завдяки цій програмі я мала можливість познайомитися особисто майже з усіма менті, відвідувала їхні покази, можу багато говорити і розповідати про них. Навчаючи менті, я навчалася й сама. Щодо труднощів, то найбільше їх було на першому етапі, коли ми лише будували довірливі стосунки, обговорювали прийнятний для нас формат співпраці. Технічно було складно все організувати. А якщо говорити про досягнення…. Важливо, що менті «розсмакували» документальне кіно як інструмент підвищення рівня знань про права людини,  відчули, наскільки воно може бути дієвим у цьому напрямку. Дуже хочу, щоб ті навички та компетенції, які вони здобули під час програми, були корисними для них і в майбутньому».



Для Олега Охредька три місяці програми промайнули дуже швидко: «Мені сумно, що програма закінчилася. Але наше співробітництво триває. Не вистачає щоденного спілкування, але ми з менті тримаємо зв’язок, обговорюємо різні питання. Ми від початку будували своє спілкування не як вчитель з учнями, а як колеги, втілювали у життя і мої, і їхні ідеї. Це був спільний рух – ми навчалися одне в одного. У попередній менторській програмі акцент був на загальних зустрічах команди. Цьогорічна ситуація у країні призвела до того, що спілкування було переважно індивідуальне.  Можливо, це дало більший результат, бо була можливість знайти підхід до кожного учасника та учасниці програми, враховувати їхні особливості, відповідати на їхні запити. Це була серйозна перевага. Це дало можливість бути на кожній зустрічі кіноклубу, обговорювати план роботи і готуватися до показів та обговорень у особистому спілкуванні». 



Юрій Чумак вважає, що його менті вже й самі готові ділитися досвідом: «Менторська програма – це завжди взаємодія. Ми на зустрічах обмінювалися власними  доробками, лайфхаками, досвідом. У моїх менті вже налагодилася співпраця між собою, ми здружилися. Як на мене, найбільшою складністю були навіть не відключення світла і обстріли, хоча декілька моїх менті живуть на Сумщині поряд з кордоном і на Харківщині недалеко від лінії зіткнення.  Цьогорічна програма була прописана за принципом від легшого до складнішого: менторське навчання включало у себе і адвокаційну складову. Це було сміливе рішення менеджерської команди – у стислі терміни навчити новачків впроваджувати адвокаційні кампанії. Це був дійсно виклик, і ми з ним успішно впоралися. Виконання такого завдання вартувало досить активного напруження і з боку менторів, і з боку менті, але дало ще більше задоволення від успіху».



Порівнювала цьогорічну менторську програму з попередніми і Наталя Жебрик: «Ця менторська програма для мене вже третя. У попередніх двох програмах ментори були першовідкривачами – ми шукали і випробовували нові формати. Цього року маємо напрацьовану методику роботи, все було дуже зручно. Ускладнювали завдання перерви через тривогу і відключення світла, але усі адаптувалися. Ці обставини спонукали менті навчитися проводити онлайн-покази. Вони переконалися, що у такій ситуації справді зручно подивитися фільм перед показом, а вже потім збиратися для дискусії. Таким чином і час економили, і вірогідність натрапити на тривогу чи відключення світла знижувалася. Менті, які прийшли на програму, не були учасниками кіноклубів, тому ми починали  усе з нуля, знайомилися з колекцією фільмів, основами роботи кіноклубу, вчилися проводити дискусію. Якщо на старті були учасниці, які дуже важко орієнтувалися у тому, що таке DOCUDAYS UA і як організовувати покази, то в кінці програми ми маємо впевнених модераторів, які планують свою роботу та не бояться працювати з новою аудиторією. Їхнє зростання за цей період є очевидним». 


Про власне зростання і подолання викликів розповіли і учасники менторської програми «DOCU ДІЄ 2.0». 


Володимир Сліпець, керівник кіноклубу «Віжен» при Палаці культури м.Чорноморськ, поділився своїми враженнями. У нього найбільші труднощі викликало технічне налаштування показів: «Це була насичена, але цікава програма і комплексний підхід до навчання. Мій ментор Олег Охредько дуже допомагав своїми порадами, ділився досвідом, ми обговорювали залучення експертів. Я бачу результат. Глядачам подобається приходити на зустрічі кіноклубу, для нашого міста це нова ідея. За цей період мені вдалося організувати ще й три мандрівних покази у різних локаціях Чорноморська. Буду розширювати аудиторію і надалі».


Віра Карпінська, модераторка кіноклубу при Львівській муніципальній бібліотеці, вже змогла сформувати спільноту навколо свого кіноклубу: «У мене було відчуття, що я не сама, що маю підтримку від своєї менторки Христини Гаталяк і завжди можу отримати пораду, як готуватися до обговорення фільмів, як добирати експертів. Починати працювати мені було не так складно, як тривожно. Мій кіноклуб організовує відкриті заходи і, звісно, я переживала, чи прийдуть люди на покази. Але глядачів завжди було багато. Мені сподобався такий формат роботи, бо це аудиторія, яка розуміє, чому і для чого вона приходить у кіноклуб. Тепер зосереджуся на своєму адвокаційному проєкті».


Менторська програма завершилася. Менті впевнено організовують зустрічі, а 15 кіноклубних команд упродовж найближчих двох місяців працюватимуть ще й над реалізацією своїх адвокаційних кампаній. Команда Мережі DOCU/СLUB буде їх підтримувати та консультувати. Впевнені, що скоро зможемо ділитися з вами їхніми історіями успіху.


Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки