Міжнародний день прав людини у кіноклубах Docudays UA

Протягом минулого тижня в кіноклубах Docudays UA проводилися зустрічі, присвячені Міжнародному дню прав людини та Всеукраїнському тижню права.

Протягом минулого тижня в кіноклубах Docudays UA проводилися зустрічі, присвячені Міжнародному дню прав людини та Всеукраїнському тижню права.
23 грудня 2015

Протягом минулого тижня в кіноклубах Docudays UA проводилися зустрічі, присвячені Міжнародному дню прав людини та Всеукраїнському тижню права. Більше того, відразу декілька кіноклубів почали свою діяльність – мережа поповнилася кіноклубами Docudays UA при Дружківській бібліотеці ім. Лесі Українки, «Прометей» при міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка, при бібліотеці ім. Т. Шевченка ЦСПБ м. Краматорська, при Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки, при Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Короленка, при Міжнародному київському університеті. 

 

Десятки показів, тренінги, спеціальні події та виїзні заходи відбулися в кіноклубах по всій Україні, не став винятком і кіноклуб Docudays UA при Родниківській НВК загальноосвітній школі-гімназії в Криму. Своїми враженнями ділиться модератор кіноклубу Анжеліна Бондарчук: «Ситуація з енергозабезпеченням нашого регіону, примусові канікули зробили нашу зустріч з учнями 6-го класу ще більш емоційною та відвертою. Ми скучили один за одним, давно не обговорювали документальні фільми та не дискутували. Тому зустріч кіноклубу в Міжнародний день прав людини стала дуже продуктивною й особливою. Шестикласники подивилися документальну анімацію «Зламані гілки», де в центрі уваги – історія Міхаль Рехтер, дівчини, яка в 14 років покинула свій дім у Польщі та сама поїхала до Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Спогади Міхаль оживають в яскравій анімації, що зображає її самотню подорож із дитинства в доросле життя. Під час обговорення діти добре зрозуміли, про які порушення прав людини можна говорити після цього фільму. Юні глядачі настільки перейнялися історією головної героїні, що згадали про право людини жити на Батьківщині, право жити та виховуватися у сім’ї, право на ім’я та громадянство, право виражати свою точку зору та інші. Тема фільму виявилася настільки близькою до реалій життя кримчан, що діти згадали долю кримських татар, греків, болгар, німців та інших народів, які були депортовані із Криму у 1944 році за наказом Сталіна. Та обговорення не завершилося 10 грудня. Наступного дня діти розказали про своїх родичів, які постраждали в 1944 році та були вивезені до Узбекистану. Один із учнів настільки перейнявся змістом фільму, що разом із мамою написав твір про долю своїх рідних. Вразила головна думка роботи: в будь-якій ситуації люди різних національностей повинні допомагати один одному. Для нашого полікультурного регіону це дуже важливо. Всі разом дійшли висновку, що обов’язково треба берегти пам’ять про своїх пращурів, ніколи не забувати свій родовід і пишатися рідними та близькими. Завдяки фільму «Зламані гілки» учні змогли поділитися глибокими філософськими думками, які часто не відповідають їхньому віку, але безмежно дивують і надихають».

 

Оскільки головною метою проекту кіноклубів Docudays UA є підвищення рівня правосвідомості та поінформованості громадян України в галузі прав людини, ми дуже раді, що своєю діяльністю вони дійсно виконують це складне, але важливе завдання та долучаються до міжнародних ініціатив. Нагадаємо, що в 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам святкувати 10 грудня як День прав людини, бо саме в цей день 1948 року цією ж організацією було прийнято Загальну декларацію прав людини. Його святкування в Україні – це можливість проаналізувати наявний досвід і накреслити плани для подальшої роботи у сфері прав людини, а її більш ніж достатньо у нашій країні для всіх.

 

 

 

Фото з відкриття кіноклубу Docudays UA при Дружківській бібліотеці ім. Лесі Українки.

Протягом минулого тижня в кіноклубах Docudays UA проводилися зустрічі, присвячені Міжнародному дню прав людини та Всеукраїнському тижню права. Більше того, відразу декілька кіноклубів почали свою діяльність – мережа поповнилася кіноклубами Docudays UA при Дружківській бібліотеці ім. Лесі Українки, «Прометей» при міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка, при бібліотеці ім. Т. Шевченка ЦСПБ м. Краматорська, при Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки, при Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Короленка, при Міжнародному київському університеті. 
Покази, тренінги, спеціальні події та виїзні заходи відбулися в кіноклубах по всій Україні, не став винятком і кіноклуб Docudays UA при Родниківській НВК загальноосвітній школі-гімназії в Криму. Своїми враженнями ділиться модератор кіноклубу Анжеліна Бондарчук: «Ситуація з енергозабезпеченням нашого регіону, примусові канікули зробили нашу зустріч з учнями 6-го класу ще більш емоційною та відвертою. Ми скучили один за одним, давно не обговорювали документальні фільми та не дискутували. Тому зустріч кіноклубу в Міжнародний день прав людини стала дуже продуктивною й особливою. Шестикласники подивилися документальну анімацію «Зламані гілки», де в центрі уваги –історія Міхаль Рехтер, дівчини, яка в 14 років покинула свій дім у Польщі та сама поїхала до Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Спогади Міхаль оживають в яскравій анімації, що зображає її самотню подорож із дитинства в доросле життя. Під час обговорення діти добре зрозуміли, про які порушення прав людини можна говорити після цього фільму. Юні глядачі настільки перейнялися історією головної героїні, що згадали про право людини жити на Батьківщині, право жити та виховуватися у сім’ї, право на ім’я та громадянство, право виражати свою точку зору та інші. Тема фільму виявилася настільки близькою до реалій життя кримчан, що діти згадали долю кримських татар, греків, болгар, німців та інших народів, які були депортовані із Криму у 1944 році за наказом Сталіна. Та обговорення не завершилося 10 грудня. Наступного дня діти розказали про своїх родичів, які постраждали в 1944 році та були вивезені до Узбекистану. Один із учнів настільки перейнявся змістом фільму, що разом із мамою написав твір про долю своїх рідних. Вразила головна думка роботи: в будь-якій ситуації люди різних національностей повинні допомагати один одному. Для нашого полікультурного регіону це дуже важливо. Всі разом дійшли висновку, що обов’язково треба берегти пам’ять про своїх пращурів, ніколи не забувати свій родовід і пишатися рідними та близькими. Завдяки фільму “Зламані гілки” учні змогли поділитися глибокими філософськими думками, які часто не відповідають їхньому віку, але безмежно дивують і надихають».
Оскільки головною метою проекту кіноклубів Docudays UA є сприяння активізації діалогу про права людини в українському суспільстві, ми дуже раді, що своєю діяльністю вони дійсно виконують це складне, але важливе завдання та долучаються до міжнародних ініціатив. Нагадаємо, що в 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам святкувати 10 грудня як День прав людини, бо саме в цей день 1948 року цією ж організацією було прийнято Загальну декларацію прав людини. Його святкування в Україні – це можливість проаналізувати наявний досвід і накреслити плани для подальшої роботи у сфері прав людини, а її більш ніж достатньо у нашій країні для всіх.
Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки