«Ми рятуємо їжу, яка рятує людей»: лайфхаки з обговорення у львівському кіноклубі
Кіноклуб Docudays UA при ГО «Патронус» зі Львова на запрошення ГО «Тарілка» провів показ та обговорення документального фільму «І кожна річка» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко. 
9 жовтня 2024

Цей захід відбувся у приміщенні продовольчого банку, відкритого у Львові з ініціативи ГО «Тарілка». Модераторка зустрічі, координаторка з прав людини Мережі DOCU/CLUB Ліна Бабич, запропонувала глядачам і глядачкам подумати про те, що ми можемо робити щодня, щоб зберегти водний ресурс країни для наших дітей і онуків. Учасники/-ці обговорили прості, але дієві способи економії води у побуті, дізналися лайфхаки, які допоможуть зменшити споживання води. 


Після спільного «мозкового штурму» до обговорення приєдналися співзасновниця ГО «Тарілка» Анастасія Михальчук та координаторка з комунікацій Анастасія Юристовська. Вони розповіли про свідоме споживання продуктів як ще один, не завжди помітний, але вагомий спосіб зберегти водні ресурси планети. Адже на виробництво одного кілограма яловичини витрачається 15 тисяч літрів води, одного кілограма курятини – 4 тисячі літрів. Тож свідоме споживання продуктів, раціональна купівля їжі та зменшення її утилізації через закінчення терміну придатності значно впливають на захист природних ресурсів загалом і водних зокрема. 

 

Перегляд фільму "І кожна річка"


Анастасія Михальчук розповіла, що саме ГО «Тарілка» відкрила перший в Україні банк продовольчих продуктів: «Ідея насправді не нова, це світова  практика. За основу ми брали модель продовольчого банку, що працює у Німеччині. Там є понад тисяча філіалів організації, яка називається Tafel. У перекладі з німецької це означає “накритий стіл, повний їжі”. У Європі є різні моделі подібних продовольчих банків, але завдання у них одне: дати можливість людям, які перебувають у скрутних обставинах, безкоштовно отримати продукти, які з певних причин мають некондиційну упаковку або в них закінчується термін придатності. Це дуже важлива ініціатива. Сьогодні на перегляді фільму ми всі бачили жахливі кадри забруднення річок сміттям і пластиком. Але уявіть, скільки тонн продуктів також опиняється на сміттєзвалищах, тому що людям не потрібно аж так багато їжі. Ми не можемо купити все, що є на полицях супермаркетів. Продукти, у яких закінчується термін придатності або є дефекти в упаковках, утворюють величезну кількість продовольчих відходів. Банк продовольчих продуктів допомагає уникнути цієї проблеми».


На сьогодні «Тарілка» допомагає майже 12 тисячам мешканців Львова і області. Щодня активісти ГО обдзвонюють кілька десятків людей і запрошують прийти за продуктами. Термін придатності їжі та її безпека ретельно перевіряються, щоб не зашкодити здоровʼю споживачів. В умовах війни, фінансової кризи, відсутності житла чи роботи ця ініціатива є особливо потрібною. Такий свідомий підхід до продуктів харчування корисний і для людей, і для природи. 


Як можна долучитися до ініціативи та підтримати розвиток продовольчих банків в Україні? 


Анастасія Михальчук та Анастасія Юристовська дали кілька простих, але дієвих порад:

  • перевірте на сайті Асоціації продовольчих банків наявність продовольчого банку у вашому регіоні;

  • якщо у вас вдома є продукти, у яких добігає кінця термін придатності, приносьте або пересилайте їх у продовольчий банк;

  • поспілкуйтеся з менеджер(к)ами середньої ланки у магазинах, щоб поінформувати їх про можливість передачі продуктів у продовольчий банк для допомоги людям у скрутних обставинах;

  • якщо ви знаєте виробників продуктів харчування, поінформуйте їх про роботу продовольчих банків, щоб запобігти утилізації продуктів на сміттєзвалищах;

  • будь-хто може долучитися до розвитку ініціативи своїми благодійними внесками, зокрема, на пальне, щоб мати можливість  забирати продукти з магазинів;

  • продовольчі банки охоче приймають волонтерів/-ок, які допомагають сортувати продукти і формувати продуктові набори;

  • підписуйтеся на сторінки ГО «Тарілка» у соцмережах, поширюйте інформацію про події, щоб якомога більше людей дізналося про такі можливості. 


Громадські активістки розповіли про масштабування цієї ідеї в нашій країні. Так, на початку лютого 2022 року, за декілька тижнів до повномасштабного вторгнення, відкрилася «Тарілка» в Херсоні, яка зараз переросла у продовольчий банк і надає гуманітарну допомогу у величезних масштабах. Напередодні повномасштабного вторгнення міська влада Києва мала виділити приміщення для «Тарілки» у столиці, але через війну цей процес, на жаль, призупинений. У найближчому майбутньому планується відкриття «Тарілки» у Дніпрі. 


Анастасія Юристовська наголосила, що ГО «Тарілка» шукає партнерів серед громадських організацій та активістів: «Ми зробили посібник, де покроково описали, як відкрити продовольчий банк у своєму місті. Шукаємо команди, які готові приєднатися до такої ініціативи. Звісно, треба виконати чималий обʼєм роботи, але наш досвід полегшить це завдання. Це наша щоденна робота. Ми рятуємо їжу, яка рятує людей. І запрошуємо небайдужих людей також приєднуватися до волонтерства».

 


Підсумовуючи, Анастасія Михальчук додала: «Ми розуміємо, що це дуже складний і довготривалий процес. У містах, які ближче до фронту, це набагато складніше реалізовувати через безпекові питання. Але ми сподіваємося, що після перемоги ідея продовольчих банків пошириться по всій Україні, буде багато охочих втілювати її в життя і команда наших однодумців розшириться».


Серед кіноклубів Мережі DOCU/CLUB є чимало тих, хто переймається проблемами екології та допомогою людям, що перебувають у скрутних обставинах. Сподіваємося, ця інформація буде цікавою та корисною для вас. Принагідно нагадуємо, що модератор(к)и кіноклубів можуть запрошувати активістів ГО «Тарілка» на свої покази як експертів/-ок. 


Памʼятаймо, що свідоме споживання потребує зусиль і бажання, але наші маленькі кроки спроможні допомогти людям у скрутних обставинах і вплинути на збереження довкілля.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France. 

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки