Мережі DOCU/CLUB виповнюється 10 років

Для Мережі кіноклубів медапросвіти з прав людини DOCU/CLUB цей рік особливий – ювілейний. З цієї нагоди 30 травня у Києві відбудеться пресконференція на тему: «10 років Мережі DOCU/CLUB: як документальне кіно та ініціативи кіноклубів змінюють громади України»


28 травня 2024

Створення кіноклубного руху навколо документального кіно розпочалося 10 років тому, після Революції Гідності та початку російсько-української війни. Ідея створення кіноклубів виникла у відповідь на запит глядацької аудиторії Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA, яка шукала можливості дивитися фільми не лише під час фестивалю й не лише в Києві, а й у інших регіонах України.


Перші очільники та очільниці кіноклубів просто показували хороше документальне кіно у своїй громаді і запрошували глядачів до обговорень та дискусій, відкривали для них інший фокус мислення – через права людини. За короткий час Мережа стала майстернею лідерів та лідерок, а кіноклуби сформували спільноту громадських активістів та небайдужих людей, які хотіли змінити на краще життя у своєму місті чи селі. Але далеко не всі знали — як? 


Перед менеджерською командою постало нове завдання: навчити лідерів і лідерок кіноклубів адвокації й допомогти провести перші адвокаційні кампанії. 

З 2020 року кіноклуби Мережі ініціюють адвокаційні кампанії, учасники кіноклубів вчаться виявляти проблеми, складати плани конкретних дій для їх вирішення, взаємодіяти з місцевою владою, впливати на неї для прийняття важливих для громади рішень і в результаті – разом вирішують важливі локальні проблеми


Кіноклуби Мережі працюють з різними віковими та соціальними групами глядачів. Вони діють при громадських організаціях та бібліотеках, школах та навчальних закладах. Важливим напрямом є розвиток кіноклубів при відділеннях Центру пробації, завдання яких – допомогти налагодити діалог з клієнтами пробації і сприяти їхній декриміналізації та поверненню у соціум. 


Цього року кіноклуби Мережі DOCU/CLUB спільно з ВГО «Магнолія» розпочинають всеукраїнську інформаційну кампанію з протидії сексуальному насильству над дітьми в інтернеті, щоб через кінопокази та дискусії попередити про небезпеку школярів та їхніх батьків. 


На сьогодні Мережа DOCU/CLUB об’єднує понад 450 кіноклубів у великих та малих містах і населених пунктах України. Щороку кіноклуби проводять понад 15 тисяч заходів, які відвідують понад 40 тисяч глядачів. 


У чому секрет популярності документальних фільмів? Як документальне кіно стало інструментом впливу на громади? Як Мережа DOCU/CLUB  підтримує низові ініціативи і розвиває громадянське суспільство?


Про це під час пресконференції розкажуть  Алла Тютюнник – директорка Департаменту з розвитку мереж  ГО «Докудейз» та Ніна Хома – керівниця Мережі DOCU/CLUB.


Модеруватиме розмову Ольга Бабчук – журналістка, комунікаційна менеджерка Мережі DOCU/CLUB. 


Чекаємо наших друзів та партнерів 30 травня о 12.30 в прес-центрі Укрінформу (зала 2) за адресою: м. Київ, вул.Богдана Хмельницького, 8/16

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.



Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки