Мережа DOCU/CLUB запрошує на каву
4 червня об 11 годині у київському кінотеатрі «Жовтень» відбудеться зустріч за кавою із організаторами Мережі DOCU/CLUB.
30 травня 2023

Співзасновниця і директорка Мережі Алла Тютюнник та проєктна менеджерка Ніна Хома розкажуть, чому документальне кіно стає дедалі популярнішим і як воно впливає на долі людей. 


На початку 2022 року в містах і селах України активно діяли 402 кіноклуба Docudays UA. На початку повномасштабної війни деякі кіноклуби опинилися на окупованих територіях, їхня діяльність призупинилася. Але вже в березні 2022 року кіноклуби почали знову показувати документальне кіно й проводити дискусії про права людини.  За рік і 3 місяці, що минули від початку повномасштабної війни, 163 кіноклуби Мережі відновили свою роботу. Ще 147 ініціативних груп відкрили нові кіноклуби для мешканців міст і сіл на вільній від загарбників території України. 


Чому кіноклуби документального кіно про права людини стали більш затребуваними під час повномасштабної війни, ніж у мирні часи? На які питання шукають відповіді люди, які приходять у кіноклуби документального кіно? Які ідеї, очікування, мрії  спонукають ініціативних свідомих людей вкладати свій час і зусилля у розвиток кіноклубів? 


За час свого існування Мережа DOCU/CLUB стала унікальною спільнотою небайдужих людей, які хочуть змінювати життя на краще у своїх громадах. Ми навчаємо їх стратегій і тактик адвокації, знаходити однодумців,  об’єднуватися і разом досягати спільної мети. Сотні тисяч глядачів та глядачок по всій Україні завдяки фільмам про права людини навчилися розуміти і захищати свої права. Найбільш активні члени кіноклубів проводять успішні адвокаційні кампанії.  


Зараз, коли війна змусила багатьох українців залишити свої домівки та шукати прихистку в інших регіонах чи за кордоном, кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA допомагають внутрішньо переміщеним особам інтегруватися у нове середовище, знайти нове коло спілкування, відчути себе частиною громади. А для українських біженців за кордоном кіноклуби стали маленькими острівцями Батьківщини, місцем, де можна побути зі своїми і серед своїх.  


Такі результати можна було б вважати дивом, але за цим дивом стоїть щоденна копітка робота кількох сотень модераторів та модераторок і невеликої, але згуртованої менеджерської команди Мережі DOCU/CLUB. Про те, як долучитися до спільноти, як відкрити свій кіноклуб, як ефективно побудувати системну роботу в ньому, також ітиметься на зустрічі за кавою. 


«Кава з правозахисниками» за участі команди Мережі DOCU/CLUB відбудеться 4 червня під час фестивалю Docudays UA. Розмова організована правозахисною програмою RIGHTS NOW!


Місце проведення – зал «Солодке життя» кінотеатру «Жовтень» за адресою: Київ, вул. Костянтинівська, 26.


Модеруватиме спілкування комунікаційна менеджерка Мережі DOCU/CLUB Ольга Бабчук. 


Вхід вільний. 


Чекаємо зустрічі з вами за кавою.


Розвиток Мережі DOCU/CLUB здійснюється завдяки фінансовій підтримці Посольства Швеції в Україні, Національного фонду на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки