Мережа DOCU/CLUB стала офіційним партнером Міністерства юстиції України
Восени команда ГО «Докудейз» підписала два меморандуми про співробітництво з державними установами, що працюють із засудженими – «Центром пробації» та Департаментом з питань виконання кримінальних покарань.
17 січня 2022

Мережа DOCU/CLUB уже дев’ять років успішно співпрацює з різними установами, що знаходяться під керівництвом Міністерства юстиції України. Тож на конкретних прикладах ми знаємо, що через документальні фільми та дискусії після них ми можемо змінювати ставлення до правопорушень, скоєння злочинів, а також запобігати повторним злочинам і поверненню до колоній. 

 

Так, один із кіноклубів Мережі з 2016 року працює у Кременчуцькій виховній колонії для підлітків, де проводить регулярні покази документальних стрічок та їхні обговорення. За останні 2 роки там не було зареєстровано жодного випадку повторного правопорушення після звільнення засуджених. 

 

 

Крім цього, глядачі й глядачки завдяки обговоренням переосмислюють власні досвіди, діляться враженнями від перегляду та проводять паралелі зі своїм життям, хоча спочатку рефлексувати може бути важко й некомфортно. Саме тому робота кіноклубів має бути системною, у співпраці з держустановами. Наприклад, Кіноклуб Docudays UA при БО «Фонд милосердя та здоров'я» розповів, як проводив декілька кінопоказів у жіночому СІЗО. Спочатку глядачки ставилися з недовірою до модераторів кіноклубу, не досиджували до кінця фільму, а саме обговорення тривало менш як 10 хвилин. Однак попросили провести ще один кінопоказ. І вже наступного разу  уважніше дивилися кіно та активно брали участь у дискусії, ділилися своїм життєвим досвідом та чутливими спогадами з дитинства. Вчилися формулювати власну думку і своє ставлення до цих подій. 

 

Відтак глядачі й глядачки проходять шлях від усвідомлення базових понять, таких як людська гідність, права людини, свобода та обов'язки, до зміни поведінки та успішної ресоціалізації.

 

Підписання Меморандумів надає змогу масштабувати роботу: відкривати більше кіноклубів Docudays UA та проводити більшу кількість модерованих просвітницьких показів на базі установ, що знаходяться під керівництвом «Центру пробації» та Департаменту з питань виконання кримінальних покарань. 

 

Таким чином, спільними з держструктурами діями ми зможемо якісно розширити комплекс заходів процесу супроводу громадян, які відбувають кримінальні покарання в різних форматах, надаючи просвітницьку, соціальну та психологічну підтримку. 

 

Ми переконані, що у довгостроковій перспективі така співпраця матиме позитивний ефект і сприятиме докорінній зміні філософії відбування покарання засудженими. 

 

Довідково:

 

Станом на сьогодні уже відкриті та працюють:

  • 78 кіноклубів Docudays UA в установах виконання покарань Державної     кримінально-виконавчої служби України;

  • 40 кіноклубів Docudays UA при Державній установі «Центр пробації»;

  • 11 кіноклубів Docudays UA при Центрах Безоплатної правової допомоги;

  • 2 кіноклуби у навчальних закладах Державної кримінально-виконавчої служби.

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки