«Майдан та незалежність» у міській бібліотеці

На базі центральної міської бібліотеки міста Світловодська 25 серпня відбулось засідання Кіноклубу Docudays UA «New life» на тему «Майдан та незалежність».

30 серпня 2021

Події на Майдані дали поштовх усій країні. Це був важкий час для України, але народ продемонстрував свою гідність та прагнення до свободи. Тоді люди об'єдналися в одне ціле в боротьбі за свободу та незалежність, заплативши за такі цінності найвищу ціну – життя 107 учасників акції протесту, Героїв України, названих Небесною Сотнею.

 

Стрічка «Євромайдан SOS» розповідає про ініціативну групу небайдужих людей, яка виконувала унікальну роль «зв’язкового» під час трагічних подій.

 

Євромайдан SOS виник з ініціативи молодих правозахисників та активістів, які об’єдналися 30 листопада після побиття студентів на Євромайдані. Наступного дня активісти відкрили «гарячу» лінію для постраждалих і ще одну – для волонтерів-адвокатів. І таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту.

 

 

Кадр з фільму «Євромайдан SOS»

 

Нині громадська організація веде моніторинг військових злочинів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, вони передають добуті документи в Гаазький суд, займаються міжнародною адквокацією та борються за звільнення українських політичних в'язнів у Росії.

 

Фільм залишив по собі дуже сильне враження. Разом із героями стрічки глядачі ніби пережили трагічні дні Майдану, задумалися над подіями тих часів.

 

 

Фото з архіву ГО «Докудейз»

 

Під час дискусії глядачі наголосили, що саме любов до своєї країни мотивує людей боротися за її незалежність.

 

«Ми ніби знов повернулися в недавню історію і пережили ті трагічні дні. Фільм спонукає ще раз переоцінити нашу історію, усвідомити важливість прийняття рішень у драматичних і непростих умовах. Ще раз збагнули, як важливо любити свою країну, як важливо формувати суспільство критично мислячих громадян. А найважливіший урок, який засвоїли після перегляду стрічки, це розуміння, як може багато важити дія кожного або кожної з нас», – наголосили глядачі у колективному листі- відгуці, який після перегляду передали організаторам події.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Ніна Шмакова

 

Чільне фото з архіву ГО «Докудейз»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки