Мандрівний Docudays UA-2022 – відбудеться!

Зустрічайте 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA! Фестиваль відбудеться з 12 листопада до 30 грудня, він розпочнеться у Львові й побуває у 22 областях України. Та вперше –  за кордоном.


25 жовтня 2022

Тема цьогорічного Мандрівного Docudays UA – «Надзвичайний стан» – дуже зрозуміла та близька всім українцям та українкам. Надзвичайний стан — це виняткова ситуація, коли звичне життя та плани на майбутнє поставлені на паузу. А базові життєві потреби й людські права – під постійною загрозою.

 

«Серед регіональних координаторів та координаторок Мандрівного фестивалю Docudays UA є правозахисники, освітяни, бібліотекарі, фотографи, кінематографісти, юристи, психологи. Коли почалася повномасштабна війна, хтось із них пішли у територіальну оборону, хтось допомагає армії й вимушеним переселенцям, а хтось були вимушені виїхати з рідного міста і стати біженцями. Якийсь час нам здавалося, що в цей трагічний період нашим координатор(к)ам – не до фестивалю. Та коли ми запитали, чи готові вони провести Мандрівний цього року, – отримали підтвердження від 25 координаторів і навіть від тих, хто зараз перебуває за кордоном. Це – дивовижні люди, закохані в документальне кіно і впевнені, що через покази фільмів про права людини та їх обговорення ми допомагаємо людям знайти опору і покращувати світ», – розповідає Алла Тютюнник, директорка департаменту з розвитку мереж Docudays UA.

 

У візуальному оформленні ми додали смуги, що нагадують заклеєне скотчем вікно. Вони стали своєрідним символом надзвичайного стану та воєнних дій. Але ми залишаємо цей мирний пейзаж за вікном як образ нашої майбутньої перемоги й усіх відкладених планів, до яких обов’язково повернемося.

 

До програми Мандрівного Docudays UA увійде блок короткометражних стрічок, знятих українськими режисерами й режисерками після початку повномасштабного вторгнення. Також будуть представлені іноземні та українські фільми з програми 19-го DOCUDAYS UA, яку команда готувала ще взимку для показів у кінотеатрах мирного Києва. Детальніше з кінопрограмою можна ознайомитися на сайті Мандрівного.

 

Ми очікуємо приїзду на кінопокази творчих команд та героїв і героїнь стрічки данського режисера Сімона Леренга Вільмонта «Будинок зі скалок», а також фільму «Синдром Гамлета» режисерів Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського.

 

У рамках фестивалю команда підготувала спецпроєкт «Чому українці перемагають». Це 10 історій стійкості про незламність, боротьбу та перемоги регіональних координаторів/-ок Мандрівного Docudays UA. Читайте щотижня на сайтах Мандрівного та Суспільного, медіапартнера фестивалю.

 

Вже традиційно під час Мандрівного відбудуться події правозахисної програми RIGHTS NOW!. Це п‘ять розмов у форматі онлайн, де разом з експерт(к)ами можна обговорити й відрефлексувати наслідки війни. Зокрема, як війна впливає на психічне здоров’я, який вплив має на довкілля і як із цим впоруватись у майбутньому.

 

А в межах кампанії «Разом – за безпечні пологи» дізнаємося, який досвід ведення вагітності та пологів за час війни слід врахувати у повоєнній відбудові. Також обговоримо, чому важливо фіксувати події життя та побут під час війни й розповімо про новий проєкт фестивалю «Архів війни». Заходи правозахисної програми будуть також доступними на DOCUSPACE.

 

Також на DOCUSPACE можна буде переглянути кінопрограму «Надзвичайний стан». Стрічки будуть доступними лише на території України.

 

Цього року безпека наших глядачів і глядачок – найпріоритетніше завдання, тому ми обмежуємо кількість офлайнових публічних заходів. Детальніше про події можна буде дізнатися у регіональних координаторів та координаторок фестивалю. Стежте за оновленнями на фейсбук-сторінках та на сайті Мандрівного.

 

Організатори:

  • Громадська організація «Докудейз»
  • Українська Гельсінська спілка з прав людини
  • Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
  • ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 

Спецвипуск 19 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Польського Інституту у Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують Ощадбанк та Mastercard. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки