Люди під час війни – «зламані гілки»
Попри воєнну агресію сусіда, кіноклуби Мережі DOCU/CLUB продовжують працювати.
23 травня 2022

Через російську навалу тисячі українців втратили свої домівки, рідних та близьких, мільйони вимушені виїхати за кордон. Історія пам'ятає часи, коли нацисти розв’язали війну та намагалися знищити цілі народи, але їм це не вдалося. Не вдасться і фашистам!

 

Бо кожен українець та українка роблять усе можливе, щоб пришвидшити перемогу України. Так і модератори кіноклубів продовжують працювати, покази відбуваються в різних куточках України. У тих регіонах, де зустрічі наживо неможливі через вибухи та волання сирен, глядачі доєднуються до перегляду онлайн. Так, Кіноклуб медіапросвіти Docudays UA  «ДУМАй!» зібрав разом глядачів та глядачок Чугуївської, Височанської, Лозівської, Південноміської та Слобожанської громад Харківської області. Дивились та обговорювали фільм режисерки Аяла Шарот «Зламані гілки».


Стрічка розповідає історію дівчинки Міхаль, якій було лише 14 років, коли вона покинула свою домівку в Польщі й сама поїхала до території майбутнього Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Родина повинна була приєднатися до неї наступного року, але з початком війни усе змінилося...


Так само з початком вторгнення Російської Федерації в Україну змінилось життя українських родин. Заступниця начальника Чугуївського міськрайонного відділу державної установи «Центр пробації» Марина Рябініна зауважила, що мільйони українців та українок набули статусу вимушених переселенців і біженців. Зі своїх домівок їм довелось переїхали в центральні й західні регіони країни або навіть за кордон. Але попри всі перепони та поневіряння вони докладають неймовірних зусиль, щоб наблизити Перемогу України.

 

Кадр з фільму  «Зламані гілки»


Фільм викликав чимало асоціацій із сьогоденням. Трагедії, яку пережила героїня фільму та її подруга, втративши своїх рідних лише через те, що вони були євреями. Ці дівчата дивом врятувалися від смерті, тоді, коли їхні батьки, брати  та сестри були жорстоко вбиті фашистами. Так і зараз від російської агресії гинуть та страждають українці.


Дар’я Трофименко, доцентка кафедри правового регулювання економіки факультету економіки і права ХНЕУ ім. Семена Кузнеця зазначила, що на нас чекають ще багато історій та фактів про те, як відбувалась ця війна. Вочевидь, коли пройде 20-30 років, ми так само, як і героїня фільму, будемо згадувати це зі сльозами на очах. І відмітила: «У мене є відчуття, що сьогодні всі ми – зламані гілки. Але ми знаємо, що навіть зі зламаної гілочки може вирости міцне та сильне деревце. І я в це вірю!».


По завершенні перегляду запрошений експерт – кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційного і міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ Андрій Войціховський – дав тлумачення таких важливих понять, як воєнна агресія, воєнні злочини, злочини проти людяності, голокост та геноцид.

 

Кадр з фільму  «Зламані гілки»


Модератор кіноклубу, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак наголосив: «Наша країна сьогодні потерпає від агресії з боку Росії, яка супроводжується численними воєнними злочинами. Вітчизняні та міжнародні дослідники вже фіксують усі ці факти. Україна обов’язково доведе ці злочини у відповідних судових інстанціях, а потім притягне до відповідальності за злочини проти людяності всіх винних. Я певен, що згодом світова спільнота визнає ці дії РФ цілеспрямованим  геноцидом українського народу.»


А директорка Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Уляна Кудрик підкреслила, що навіть у часи війни правники обов’язково підтримуватимуть практику правових кінозалів, оскільки через мистецтво документального кіно є можливість донести життєствердні цінності прав людини.


P.S. Партнерами в організації заходу виступили: Молодіжний центр «Високий» (Височанська громада), Молодіжний простір «STREAM» (Лозівська громада), Ініціативна молодь (Південноміська громада), Освітньо-молодіжний простір «Крок» (Слобожанська громада), Чугуївський волонтерський штаб, Чугуївський міськрайонний відділ ДУ «Центр пробації», Чугуївський місцевий центр з надання БВПД.


Георгій Кобзар


Чільне фото кадр з фільму  «Зламані гілки»


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки