Конференція модераторів і модераторок: навчання, спілкування, обмін досвідом
5-7 червня 2024 року з ініціативи Мережі DOCU/CLUB у Києві відбулася VII конференція «Документальні фільми як інструментів медіапросвіти з прав людини». Участь у ній взяли 75 модераторів/-ок з усієї України.
21 червня 2024

Команда Мережі DOCU/CLUB докладає чимало зусиль для навчання й мережування модераторів/-ок кіноклубів. Формат конференції сприяє обміну досвідом між учасниками/-цями з різних регіонів. Під час конференції можна зав’язати партнерства, згенерувати ідеї, познайомитися з успішними практиками колег і, звичайно, здобути нові знання для провадження кіноклубної роботи.


Учасники/-ці конференції мали можливість взяти участь у навчальних сесіях від запрошених експертів/-ок та команди Мережі, а також відвідати покази фільмів та зустрічі з режисер(к)ами під час 21 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбувався у ці дні у Києві. 

 


Марія Цип’ящук 

 


Велике зацікавлення модераторів/-ок викликала навчальна сесія «Що таке воєнні злочини та навіщо їх документувати», яку провела Марія Цип’ящук адвокатка, координаторка з партнерств в «Архіві війни» ГО «Докудейз» та Infoscope. Марія розповіла про види воєнних злочинів, пояснила, як їх документувати, і дала поради щодо спілкування з постраждалими від воєнних злочинів. Адже чимало глядачів/-ок кіноклубів бачили війну зблизька, а їхні свідчення можуть допомогти у покаранні агресора.


Олександр Войтенко, тренер з прав людини та міжнародного гуманітарного права Української Гельсінської спілки з прав людини, розповів про основи міжнародного гуманітарного права. Ці знання є особливо актуальними в умовах повномасштабної війни, коли російська армія порушує усі можливі міжнародні норми, а права людини під загрозою. Олександр пояснив, чому міжнародне гуманітарне право набуває особливого значення під час війни та як його норми застосовують для захисту жертв війни.

 


Алла Тютюнник

 


Алла Тютюнник, співзасновниця Мережі DOCU/CLUB і директорка Департаменту зі стратегічного розвитку, поінформувала учасників/-ць конференції про початок інформаційної кампанії «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей». Цю кампанію спільно започаткували ГО «Докудейз» та ВГО «Магнолія». Її завдання – інформувати дітей, їхніх батьків та вчителів про загрози в онлайн-просторі і надати дієві механізми захисту від сексуального насильства. Кіноклуби Мережі активно долучаться до цієї роботи найближчим часом. 


Під час конференції відбулося кілька практичних сесій, покликаних ознайомити модераторів/-ок із новими можливостями чи поділитися конкретними рекомендаціями для кіноклубної роботи. 


Так, Інна Кондратьєва, координаторка онлайн-розвитку Мережі DOCU/CLUB, разом з Катериною Сінгуровою, координаторкою партнерств Мережі DOCU/CLUB, провели майстерню з організації онлайн-подій, телемостів та залучення до показів режисерів/-ок фільмів і партнерів. Вже під час майстерні у модераторів/-ок з’явилося кілька ідей спільних телемостів, а отримані «секрети» із проведення показів у зумі допоможуть їм розширювати свою аудиторію і більш впевнено почуватися у технічному супроводі модерування заходів.

 


Ольга Бабчук

 


Координаторка з прав людини Мережі DOCU/CLUB Ліна Бабич розповіла про механізми проведення опитувань глядачів/-ок у кіноклубах. А Ольга Бабчук і Ярослава Шеремета – комунікаційна команда Мережі, – підготували для учасників/-ць конференції комунікаційний квест для посилення навичок просування кіноклубів у соцмережах. 


Поділитися своїми напрацюваннями і практичним досвідом під час конференції могли і досвідчені модератор(к)и кіноклубу Docudays UA при ГО «Патронус». Наталя Добрянська, вчителька і модераторка кіноклубу, провела майстерню з модерованого показу фільму «Моя щаслива непроста родина» режисерки Тесси Луїзи Поп. А модераторка Христина Гаталяк, тренерка з діалогових практик і медіаторка, зосередилася на можливостях обговорення складних тем на прикладі фільму «89 днів» режисера Павла Дорогого. Судячи з активного включення аудиторії в обговорення під час майстерень, подібні практичні сесії від досвідчених модераторів/-ок є корисними для нашої спільноти. 


Яскравим фіналом конференції стало нагородження переможців/-ниць Конкурсу на кращу імпакт-історію. Команді Мережі було непросто обрати 10 переможців/-ниць із 32 поданих заявок. Про те, як це відбувалося і які історії впливу перемогли у Конкурсі, ми писали на сайті раніше. А на конференції Алла Тютюнник та Ніна Хома відзначили переможців і вручили їм роздаткові матеріали для подальшої роботи – павербанки та жорсткі диски. 



 

Ніна Хома


Керівниця Мережі DOCU/CLUB Ніна Хома зауважила на церемонії нагородження: «Ми відзначили не просто зворушливі історії впливу, якими поділилися модератори. Ми також враховували, яким чином цей вплив був досягнутий – яких експертів/-ок модератори запрошували на події і як часто це робили, яких партнерів і яким чином залучали, як часто проводили кіноклубні події і в якому форматі, як збирали й аналізували зворотний зв’язок від своєї цільової аудиторії, з ким працюють у команді тощо. За кожною такою історією впливу стоїть велика праця модераторів та їх команд. Цим конкурсом ми хотіли надихнути усіх наших модераторів помічати й аналізувати свій позитивний досвід впливу щодо змін на краще у житті певних людей, спільнот, громад в цілому, та ділитися цим назовні. Вірю, що таких історій буде з’являтися більше, а ми з радістю будемо ділитися ними та шукатимемо нагоди відзначати таланти наших колег».


Три дні конференції були не лише корисними та насиченими з професійної точки зору, але й дали учасникам/-цям безцінну можливість живого спілкування одне з одними. Такі зустрічі надихають, наповнюють силою та енергією, а також дають поштовх до розвитку. 

 


Марія Тимощук та Тарас Грицюк 

 


Команда Мережі дякує фасилітатор(к)ам ГО «Інша освіта» Марії Тимощук та Тарасу Грицюку за чуйну модерацію конференції і створення теплої атмосфери. Дякуємо модератор(к)ам, які змогли приїхати до Києва попри виклики воєнного часу. Знаємо, що для багатьох це було справді непросто. Сподіваємося, що набуті знання стали цінним надбанням, яке допоможе розвивати кіноклуби і залучати до них нову аудиторію. 


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France. 


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки