Кіноклуб Docudays UA у дитячому таборі: світ більший, ніж здавався

За час існування проекту кіноклуби Docudays UA DOCU/CLUB відкрилися у школах, університетах, євроклубах, бібліотеках, молодіжних НДО, закладах пенітенціарної служби, але на цьому ми не зупинилися.

17 липня 2015

За час існування проекту кіноклуби Docudays UA DOCU/CLUB відкрилися у школах, університетах, євроклубах, бібліотеках, молодіжних НДО, закладах пенітенціарної служби, але на цьому ми не зупинилися.

 

З початку літа кіноклуб Docudays UA успішно працює у дитячому таборі «Приморський», що у с. Щасливцево на Арабатській стрілці. Цей табір приймає дітей, батьки яких звичайні працівники заводів та фабрик. «Цим дітям дуже не вистачає «їжі для розуму», але документальне кіно та обговорення піднятих у фільмах проблем, допомагає їм її отримати, думати і розвиватися, більше розуміти права людини. Покази проходять щодня, і є діти, які не пропустили жодного. Переважно це діти віком від 13 років. У цьому віці вони вже готові аналізувати і робити висновки. Та на покази приходять не тільки діти, а й працівники табору, що також дуже важливо. Вони працюють із дітьми і повинні розуміти права людини і дітей навіть більше, ніж інші», - розповідає керівник кіноклубу Юрій Юдін.

 

Тринадцятирічний Тимофій ділиться враженнями після перегляду фільмів: «Після перегляду цих фільмів світ став більший, ніж здавався. Про більшість висвітлених проблем мої однолітки навіть не чули. А якщо чули, то ігнорували, або не розуміли. Та й батьки не спілкуються з нами на ці теми. А Юрій завжди проводить з нами обговорення після показу. За це йому окрема подяка. Ми висловлюємо свою точку зору, радимося з ним, іноді сперечаємося, але це допомагає нам знайти ті знання, які нас наповнюють і розширюють наш кругозір. Ми стали більше поважати права один одного і інших людей, а це те, чого дітям зараз дуже не вистачає». 

 

Раз на місяць до «Приморського» приїздять діти із сусіднього табору «Альбатрос». Для них та їх вихователів було проведене спеціальне засідання кіноклубу і показаний фільм «Абетка». Учасники події були у захваті від такого формату, і вихователі одразу ж запропонували привозити кіноклуб до їх табору у гості на постійній основі. Тож мережа кіноклубів Docudays UA у дитячих таборах розвивається і ми сподіваємося почути ще більше нових пропозицій щодо співпраці. 

 

На думку Юрія Юдіна, його експеримент видався вдалим: «Кіноклуби у дитячих таборах дуже потрібні. Головне, щоб за їх ведення бралися свідомі люди, які розуміють важливість цієї справи, були активними та ініціативними у залученні дітей на покази, бо під час відпочинку у них можуть бути трохи інші пріоритети. Але варто враховувати, що діти давно вийшли за рамки дискотечно-купального відпочинку... Вони готові до нових форматів, головне - допомогти їм зорієнтуватися, поставивши правильні акценти».

 

 

 

Текст:

Тетяна Мала

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки