Допомогти побачити в темряві. Надати незрячим доступ до новин - просто
У четвер, 14 грудня, о 17:00 Мережа кіноклубів документального кіно DOCU/CLUB та Українсько-данський молодіжний дім запрошують на перегляд документального фільму «Джованні та балет на воді» з аудіодискрипцією та обговорення проблеми доступності інформації для людей із порушеннями зору.
7 грудня 2023

Завдяки аудіодискрипції – голосовому опису того, що відбувається на екрані – фільм нідерландської режисерки Астрід Буссінк доступний для перегляду для людей з порушеннями зору. Відвідувачі заходу за бажання зможуть переглянути фільм у масках для очей, щоб відчути, як сприймають інформацію незрячі та слабозорі люди. 


За даними Національної служби здоров’я України, після початку повномасштабної війни кількість людей з порушеннями зору щороку відчутно зростає, серед іншого - і через травми, отримані внаслідок воєнних дій. Лише за 7 місяців 2023 року лікарі вже засвідчили понад 19 тисяч таких діагнозів – це більше, ніж за весь 2022-й рік. 


При цьому зростає кількість життєво важливих новин, які є недоступними для слабозорих та незрячих людей. Офіційні органи влади публікують у ЗМІ та соцмережах надважливу для життя та здоров’я людей інформацію у вигляді зображень та інфографіки.


Це інформативно, лаконічно та зручно для більшості користувачів, окрім людей із порушеннями зору. Вони отримують інформацію завдяки спеціальним зчитувачам екранів. Ці зчитувачі не ідентифікують тексти на зображеннях. А отже, слабозорі та незрячі люди в більшості міст України не можуть ознайомитися з графіком відключення світла у разі блекаутів, не знають про деякі зміни в русі транспорту чи не в змозі самотужки знайти укриття на карті в разі небезпеки.

 

Фото з показу кіноклубу Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці


Інклюзія – це готовність суспільства пристосовуватися до індивідуальних потреб людей, а не навпаки. Щоб розв’язати проблему доступності інформації для людей із порушеннями зору, кіноклуб Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці за підтримки Мережі DOCU/CLUB провів адвокаційну кампанію, у результаті якої у Львові були розроблені та втілені рекомендації для ЗМІ із впровадження доступності новин.


Присутні на заході зможуть ознайомитися з цими рекомендаціями і підписати звернення до Київської міської ради з проханням посприяти впровадженню стандартів доступності на своїх ресурсах та у ЗМІ.


До участі у дискусії запрошені консультант із питань цифрової доступності ПРООН в Україні, директор ТОВ «Лабораторія цифрової доступності», сертифікований спеціаліст Міжнародної асоціації фахівців з вебдоступності (IAAP WAS) Дмитро Попов, культурна менеджерка, координаторка проєктів з питань інклюзії в Сенсотеці (філії Львівської муніципальної бібліотеки) Катерина Алексєєнко. 


Модеруватиме розмову керівниця кіноклубу Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці Віра Карпінська


Захід відбудеться 14 грудня о 17:00 в Українсько-данському молодіжному домі за адресою: вул. Володимирська, 5-Б (650 м від Михайлівської площі).


Вхід вільний. Обов’язкова попередня реєстрація:

https://forms.gle/jQXk1tuFPgbp7ySp8

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

 


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки