Долучайтесь до кампанії «​​Разом — за безпечні пологи!». Дивіться фільм «Невидимі»
Щороку сотні тисяч українок та українців готуються стати батьками. Але іноді отримання медичних послуг, пов’язаних з вагітністю та пологами, можуть супроводжуватися порушенням прав людини.
18 жовтня 2021

Щоб зменшити випадки таких порушень у 2021 році ГО “Докудейз” започаткувала Всеукраїнську кампанію «Разом - за безпечні пологи!»


Одним з інструментів привернення уваги до проблеми і підняття дискусії навколо неї є документальний фільм «Невидимі» словацької режисерки Майї Мартіняк. Фільм розповідає про те, що таке пологова травма і як її проживають жінки в різних країнах. Хтось наважується судитися, хтось роками складає себе, немов пазл, хтось попри пережите наважується на ще одні пологи.


На запрошення Правозахисного Департаменту ГО «Докудейз», Майя Мартіняк завітала до України. В інтерв’ю «Повазі», вона розповіла: «​Перед цим я створила інший фільм — «Зуна», і він був про пологи вдома. Я розмовляла з жінками про їхній досвід пологів, але паралельно чула справді жахливі та моторошні історії. Важко було повірити, що це правда. Щось усередині мене просто кричало: розберися  в цьому питанні, шукай! Тож я почала більше спілкуватися з жінками та розкопувати тему. Так я зрозуміла, що акушерське насильство існує. Що це не просто негативний досвід,. І воно призводить навіть до посттравматичного стресового розладу… Проблема травми при пологах стосується не лише окремо жінок, як пережита війна спершу стосується лише конкретної людини, яка була свідком тих подій. У процесі народження зазвичай є жінка, чоловік і дитина».

 

Майя Мартіняк, режисерка фільму «Невидимі»

 

Також режисерка акцентує на тому, що: «Це завдання і для відповідних структур, і для суспільства – змінити та покращити захист матерів, створити умови, аби допомогти вилікувати ті травми, з якими живуть жінки та їхні партнери в пологах. Якщо ми докладемо зусиль, аби такі ситуації не повторювалися, уже це матиме лікувальний ефект навіть для раніше отриманих травм. Можливо, ми не в силах повністю викорінити насильство, але наш обов’язок – зробити максимум можливого. Щоб діти народжувалися в безпечних та захищених умовах. Я вірю, що це може змінити все наше суспільство».


Підготуватися до показу та обговорення фільму модераторам допоможе сайт кампанії, на якому розміщено інформаційний буклет про ситуації, які можуть трапитися під час пологів і поради, як їх вирішувати, а також  корисні контакти та інші матеріали.

Чільне фото: кадр з фільму «Невидимі»

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.
Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки