Документальне кіно як інструмент ресоціалізації та реабілітації ув’язнених

17 – 19 липня в Освітньому Домі Прав Людини в Чернігові відбувся тренінг-семінар для працівників пенітенціарної служби «Кіноклуб Docudays UA як інструмент просвіти з прав людини»

24 липня 2015

17 – 19 липня в Освітньому Домі Прав Людини в Чернігові відбувся тренінг-семінар для працівників пенітенціарної служби «Кіноклуб Docudays UA як інструмент просвіти з прав людини». Упродовж трьох днів керівники діючих та майбутніх кіноклубів мали нагоду довідатися від кваліфікованих експертів та тренерів про права людини та про те, як можна цікаво й продуктивно поширювати і закріплювати знання про них за допомогою документального кіно.

 

Семінар, що відбувся, є продовженням плідної та важливої співпраці між Державною пенітенціарною службою України та Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. Задля активізації діалогу про права людини в українському суспільстві Docudays UA проводить проект «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA». Суть проекту полягає у відкритті постійно діючих кіноклубів, де демонструватимуть найкращі зразки кінодокументалістики про права людини, із модерованим обговоренням та зустрічами з експертами та правозахисниками.

 

Хоча проект розрахований на широкі кола і передбачає створення кіноклубів при освітніх закладах, бібліотеках та молодіжних громадських організаціях, саме представники пенітенціарної служби одними з перших виявили неабияке зацікавлення кіноклубами Docudays UA. Такий інтерес свідчить про прагнення покращити та реформувати пенітенціарну систему в нашій державі, перетворити її з системи каральної на, передовсім, інструмент ресоціалізації та реабілітації ув’язнених. А для досягнення цієї мети просто необхідно донести і до працівників системи, і до самих ув’язнених розуміння цінності прав людини та людської гідності.

 

Ще в липні 2014 року ДПтСУ та Docudays UA підписали Меморандум про взаєморозуміння. Завдяки цьому документові та ініціативності й відданості правозахисним ідеалам залучених до співпраці людей, у закладах ДПтСУ за минулий рік вдалося відкрити 36 постійно діючих кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA (серед них – 5 кіноклубів у навчальних закладах ДПтСУ, 31 – у колоніях та СІЗО). За цей період, студенти та викладачі навчальних закладів ДПтСУ, працівники колоній та ув’язнені мали нагоду переглянути яскраві зразки документального кіно, що висвітлює права людини, їх порушення та спроби відстояти, а також відбулося обговорення цих проблем із запрошеними експертами та борцями за права людини. Олег Дука, координатор мережі постійно діючих кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA у навчальних закладах пенітенціарної системи України, зауважив, що такі кінопокази – суттєве доповнення у виховній роботі, що проводиться в закладах ДПтСУ. Адже раніше нерідко виховні заходи проводилися радше для проформи – через брак можливостей і зацікавлення. Проте, завдяки незабутнім та важливим фільмам, які пропонує Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, з’явилася нагода проводити ці заходи на якісно новому рівні.

 

Семінар мав на меті зібрати в одному місці як керівників уже діючих кіноклубів, так і клубів, які відкриються найближчим часом. Упродовж трьох днів учасники могли довідатися від досвідчених тренерів про права людини – філософію та еволюцію цієї концепції, основні пов’язані з нею документи, існуючі державні та міжнародні механізми захисту прав людини. Додатково, багато уваги було приділено використанню відео та кіноматеріалів для освіти про права людини та тому, як організовувати інтерактивні заходи медіапросвіти з використанням фільмів фестивалю Docudays UA. Керівники вже існуючих клубів також ділилися своїм досвідом із колегами, які невдовзі самі будуть провадити таку роботу в закладах ДПтСУ.

 

Учасники семінару позитивно відгукувалися про методи роботи та освіти, які пропонують кіноклуби Docudays UA. Як зауважив Андрій Михайлюк, заступник начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи Дар’ївської виправної колонії управління державної пенітенціарної служби України в Херсонській області, АР Крим та місті Севастополь № 10, кіноклуби пропонують важливий інструмент ресоціалізації засуджених, до того ж не примусовий, а добровільний. Попри ці позитиви, роботу кіноклубів у місцях несвободи налагодити нелегко – чимало членів аудиторії часто не додивляються довгі стрічки до кінця. Ще складніше провести обговорення переглянутих фільмів,  адже у місцях несвободи серед ув’язнених існує своя субкультура, і її певні «норми» часто не дають висловитися вільно. Проте, як зазначив Андрій Михайлюк, нерідко на якісь проведення дискусії позитивно впливає присутність запрошеного ззовні експерта – правозахисника.

 

Попри такі труднощі, працівники ДПтСу вірять у перспективність роботи кіноклубів Docudays UA. Так, Василь Шестаков, керівник діючого кіноклубу в Дніпродзержинському училищі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, зазначив, що за час діяльності кіноклубу він зауважив позитивні зміни серед студентів – краще розуміння прав людини та якісно відмінне ставлення до ув’язнених. Щоби закріпити такі зміни у ставленні та закріпити розуміння невід’ємності прав людини, на думку Василя, необхідно, щоб кіноклуби Docudays UA продовжували та навіть розширювали свою діяльність в ДПтСУ. Семінар, що відбувся в Чернігові – це лише один із кроків у цьому напрямку, і сподіваємося, не останній. 

 

 

 

Текст:

Надія Чушак

координаторка правозахисної програми Docudays UA


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки