Документальне кіно для клієнтів пробації
Нещодавно ми писали про розширення співпраці Мережі DOCU/CLUB з Державною установою «Центр пробації». Керівництво та експерти ДУ «Центр пробації» ухвалили рішення про створення та організацію роботи кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA при уповноважених органах з питань пробації.  
30 березня 2023

Щоб познайомити нових учасників/-ць нашої Мережі із засадами роботи кіноклубів та ознайомити їх із робочими інструментами модераторів, команда Мережі DOCU/CLUB організувала і провела навчальний онлайн-семінар для працівників ДУ «Центр пробації». Під час семінару майбутні модератори/-ки дізналися про механізми та основні принципи діяльності кіноклубів, отримали інформацію про можливості сайту та про роботу фільмотеки Мережі.

 

Алла Тютюнник


У вітальному слові до учасників семінару директорка Департаменту з розвитку мереж Docudays UA Алла Тютюнник зазначила, що кіноклуби є ефективним інструментом для розвитку людей і для покращення їхнього життя: «Спільний перегляд документальних фільмів зближує людей, допомагає їм розкритися і говорити про речі, які за інших обставин не були б озвучені. Але щоб наша робота мала успіх, доведеться багато працювати. Я дуже сподіваюся на плідну співпрацю і на те, що документальне кіно допоможе працівникам пробації у їхній роботі заради справедливого та безпечного суспільства».

 

Олег Янчук


Директор ДУ «Центр пробації» Олег Янчук наголосив на інноваційності такої форми роботи: «Цей інструмент матиме важливий вплив на персонал нашої установи, який отримає нові знання і можливість використовувати їх у своїй роботі. У нашої організації є свій важливий фронт: ми боремося за безпечне суспільство, яке прагне жити без правопорушень. Злочинність – це наш ворог, ми хочемо витягти людей з її тенет, а для цього люди повинні знати, що таке права і обов’язки. Документальне кіно допоможе працівникам пробації у цій складній та важливій роботі». 

 

Ніна Хома


Проєктна менеджерка Мережі DOCU/CLUB Ніна Хома говорила про те, наскільки важливо зробити діяльність установ пробації видимою у нашому суспільстві: «Документальне кіно допоможе ресоціалізації клієнтів пробації. Це величезна сила, яка допомагає донести інформацію про те, що таке людська гідність, як захищати свої права, як гуртуватися та об’єднуватися. Ми бачимо, що під час обговорення фільмів люди запалюються, відновлюють віру у свою силу і спроможність. Я сподіваюся, що ваші клієнти зможуть пройти цей шлях і навіть стануть вашими помічникам у цій роботі».

 

Ліна Бабич


Ліна Бабич, модераторка кіноклубу при ГО «Патронус», яка раніше 16 років очолювала Житомирський районний відділ пробації, поділилася з колишніми колегами своїм досвідом. Адже саме її напрацювання лягли в основу Методичних рекомендацій щодо особливостей створення кіноклубів при органах з питань пробації.  «Я помітила, що багато героїв документальних фільмів стикаються з такими ж проблемами, як і наші клієнти. Герої фільмів, реальні люди, успішно долають ці проблеми й налагоджують нормальне життя без конфліктів із законом. Перегляд таких фільмів позитивно мотивує клієнтів пробації на змінення способу життя, підвищує їхню правову обізнаність, – сказала Ліна Бабич. –  Кіноклуб – це не додаткове навантаження, а додаткова можливість принести користь клієнтам пробації та її працівникам. Ця ідея змінила моє життя й, сподіваюся, змінить і ваші». 


Координаторка з розвитку Мережі DOCU/CLUB Тетяна Кулик, координатор Мережі DOCU/CLUB з технічних питань Ігор Кофман та координаторка онлайн-розвитку Мережі DOCU/CLUB Інна Кондратьєва розповіли учасникам/-цям семінару про можливості сайту нашої Мережі, технічні особливості роботи фільмотеки та основні вимоги до організації роботи модераторів/-ок кіноклубів. Учасники/-ці семінару мали можливість поставити свої запитання та висловити побажання щодо подальшого навчання та розвитку нашої співпраці. 

 

Тетяна Кічата

 

На інформативності семінару наголосила у заключному слові заступниця директора Державної установи «Центр пробації» Тетяна Кічата: «Ця робота стане ефективним механізмом для реалізації наших основних завдань. Ми знаємо, що пробація працює з людьми, які порушили закон і мають певні психологічні проблеми. Думаю, робота наших кіноклубів буде скерована на подолання психологічних та етичних перешкод у роботі з клієнтами, допоможе зблизитися з ними і досягти зниження ризику повторного скоєння правопорушень засудженими».


Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки