Docudays UA у бібліотеках: чи потрібне кіно там, де є книги?

4-5 листопада Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA спільно з програмою «Бібліоміст» провели тренінг для модераторів цілої мережі нових кіноклубів Docudays UA при бібліотеках програми.

9 листопада 2015

4-5 листопада Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA спільно з програмою «Бібліоміст» провели тренінг для модераторів цілої мережі нових кіноклубів Docudays UA при бібліотеках програми. Вони відкриються по всій Україні, зокрема в містах і містечках східних регіонів (Новопсков, Лисичанськ, Костянтинівка, Маріуполь, Дружківка, Шабельківка), що є значним кроком уперед для проекту. Про роль сучасної бібліотеки у розвитку місцевих громад, місце кіно серед книг і важливість налагодження діалогу із населенням східних регіонів ми поспілкувалися із заступницею директора програми «Бібліоміст», IREX/ Україна Ярославою Титаренко.

 
«Сучасна бібліотека має бути готовою до змін»

Сучасна  бібліотека сьогодні – це центр громади, який надає широкий спектр затребуваних послуг користувачам, має висококваліфікований персонал та є відкритим для створення партнерств із різноманітними місцевими організаціями. Стосовно загального стану, звичайно, є низка проблем. Це і недостатнє фінансування бібліотечної галузі, і застарілість бібліотечного фонду, і – в багатьох випадках – відсутність комп’ютерів з безкоштовним доступом до мережі Інтернет тощо.

Але сучасна бібліотека має бути готовою до змін і відкритою до співпраці з широким колом партнерів. Її фахівці повинні прагнути до самовдосконалення і підвищення рівня професійної майстерності, аби мати можливість швидко реагувати на потреби користувачів. Бібліотека мусить бути активною і вміти відстоювати власні інтереси. 


Глобальна мережа бібліотек

Програма «Бібліоміст» (повна назва - «Глобальні Бібліотеки «Бібліоміст – Україна») впроваджується спільно із Міністерством культури України, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки Фундації Білла та Мелінди Ґейтсів, яка надала ґрант на суму 25 мільйонів доларів США.  Корпорація «Microsoft» безкоштовно передала  всім бібліотекам-учасницям програмне забезпечення на суму майже 9 мільйонів доларів США. На сьогодні за розміром фінансування і широтою охоплення «Бібліоміст» - найбільший проект міжнародної технічної допомоги Україні.

Метою програми є поліпшення доступу населення України до інформації шляхом модернізації системи публічних бібліотек. У рамках програми обладнано 1930 сучасних бібліотек (44% з них розташовані в сільській місцевості), створено 25 тренінгових центрів в усіх областях України, в обладнаних бібліотеках налічується 6370 комп’ютерів.


Тільки книг уже недостатньо!

Відкриття кіноклубів Docudays UA на базі бібліотек – це чудова можливість додати ще одну сучасну послугу та залучити більше користувачів до бібліотек. Це підсилює роль сучасної бібліотеки як центру громади, тому пропозиція проекту Docudays UA нас одразу зацікавила, і ми з радістю погодилися на співпрацю та можливість допомогти збільшити кількість кіноклубів по всій країні на базі бібліотек програми. Тільки книг уже недостатньо.

Сучасна бібліотека – це й центр спілкування громади, а спільний перегляд документальних фільмів та їх обговорення в зацікавленому колі привертає увагу до бібліотеки та сприяє залученню нових користувачів до неї. Чим більше інноваційних послуг пропонує бібліотека, тим більший до неї інтерес з боку громади!

Сподіваємося, що всі 30 нових кіноклубів на базі сучасних бібліотек працюватимуть успішно і згуртують своїх відвідувачів ще активніше. Щиро віримо у їхній стійкий розвиток та популяризацію нової бібліотечної послуги по всій країні. А відкриття кіноклубів у бібліотеках на Сході країни є ще більш актуальним, оскільки саме вони сприятимуть налагодженню діалогу, толерантності, кращому розумінню в громадах цих районів. 

 

 

 

Тетяна Мала

pr-менеджер Docu/Клуб Docudays UA

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки