DOCU/CLUB: Змінюємо Україну сьогодні

Мережа DOCU/CLUB опублікувала друковану та електронну версії збірника  історій про кіноклуби та їхній вплив на місцеві громади. 


28 травня 2024

У червні 2024 Мережа DOCU/CLUB відзначає свій 10-річний ювілей. Ідея створення кіноклубів виникла під час Революції Гідності у співзасновників фестивалю Docudays UA Алли Тютюнник та Геннадія Кофмана. 


Директорка Департаменту з розвитку мереж ГО «Докудейз» Алла Тютюнник пригадує: «До кінця 2014 року ми зареєстрували 35 кіноклубів, а в 2015 їх стало вже 75. І в нас вже було 20 фільмів, перекладених і озвучених українською мовою. І були сценарії до них, написані експерт(к)ами з прав людини. І були десятки партнерів-правозахисників, готових допомагати кіноклубам».


Так розпочався кіноклубний рух, який відтоді охопив усю країну. На сьогодні Мережа об’єднує понад 450 кіноклубів, має більше 130 фільмів у колекції. Лише минулого року кіноклуби Docudays UA провели близько 1800 показів, які відвідали понад 40 тисяч глядачів/-ок.


Ці вражаючі показники – результат роботи модераторів і модераторок кіноклубів за підтримки команди Мережі DOCU/CLUB. Модератор(к)и залучають до показів нову аудиторію, закохують глядачів/-ок у документальне кіно, проводять дискусії про права людини, гуртують навколо кіноклубів мешканців/-ок своїх громад та спільно з учасниками/-цями кіноклубів ініціюють впровадження змін, важливих і потрібних для громади. 

 

 


До 10-річчя кіноклубів Docudays UA команда Мережі DOCU/CLUB підготувала збірник історій про роботу модераторів/-ок та вплив кіноклубів на життя у громадах. 


У збірник увійшли статті про кіноклуби, що були опубліковані у медіа упродовж 2022-2024 років. Вони об’єднані у три тематичні розділи: читачі й читачки познайомляться з історіями просвітницької діяльності модераторів/-ок, дізнаються про результати адвокаційних кампаній кіноклубів, оцінять масштаби впливу кіноклубів завдяки інтерв’ю учасників/-ць команди Мережі. 


Друкований варіант збірника надійде у бібліотеки в тих громадах, де працюють кіноклуби Docudays UA. Також ми сподіваємося, що історії успіху і впливу наших модераторів/-ок надихатимуть активних людей у громадах відкривати кіноклуби та займатися правопросвітою. 

 

З електронною версією збірника усі охочі можуть ознайомитися тутЧитайте, надихайтеся і поширюйте.

 

Команда Мережі DOCU/CLUB дякує модератор(к)ам за небайдужість і результативну роботу. Щиро пишаємося нашою співпрацею та результатами роботи кіноклубів. Готуємо до публікації нові натхненні історії.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки