«Dixie land» Романа Бондарчука у виховній колонії
Для вихованців державної установи «Кременчуцька виховна колонія», у рамках Кіноклубу медіа-просвіти з прав людини DOCUDAYS UA, організували перегляд та обговорення документального фільму Романа Бондарчука «Dixie land».
31 серпня 2021

Зустріч приурочили до Міжнародного дня молоді та провели під гаслом «Молодь-майбутнє України!». День молоді це свято творчості, натхнення, енергії, пізнання та самоствердження. Проте цей день ще й час задуматися над тим, як найкраще реалізувати свій потенціал для власного добробуту, а також своєї сім’ї та суспільства. Свято загалом покликане нагадати про роль молодих людей у розвитку світу та вирішенні повсякденних проблем, які стоять на їхньому шляху.

 

Стрічка для учасників Кіноклубу стала своєрідною світлою мандрівкою з дитинства в дорослий світ. Херсон та його околиці стали місцем зйомок фільму. Під час перегляду вихованці насолоджувалися хвилями Чорного моря, які розбиваються об пірс, яскравим сонцем та блакитним небом...

 

Дитячий оркестр Dixieland виконує марш. Учитель слухає. Здається, щастя триватиме вічно. Але дорослішання невідворотнє. Раптом виявляється, що учитель смертний, а в друга свої плани на життя. Медалі й оркестрові інструменти виблискують на сонці, але кожна дитина має свою долю з музикою чи без неї.

 

Після перегляду модератор запропонував хлопцям виконати проєктивний малюнок «Моє майбутнє». Вихованці описували свої родини, мріяли про свою майбутню роботу. Навіть склали схему побудови кар`єри: здобуття вищої освіти, цілеспрямованість, досвід, працелюбність, вміння працювати в команді, відповідальність, комунікабельність, розвиток умінь і навичок, тактовність, чесність тощо.

 

 

Фото з архіву державної установи «Кременчуцька виховна колонія»

 

Розглянули перешкоди, з якими можуть зіткнутися після звільнення та придумали шляхи подолання проблем. Потім кожен спробував написати позитивні програми власного майбутнього. Відштовхувались від того, що було, що буде й чим серце заспокоїться.

 

«Молодь останнім часом усе частіше стає агентами змін, займає чільні позиції у своїх громадах, навчається оцінювати проблеми і бачити можливості, вмінню доносити свої думки до людей, які приймають рішення», — зазначає вихованець Олександр.

 

Разом із модератором юнаки спробували розібратися з власними силами, провівши аналіз ситуації: що є, що може статися і що хочеться бачити у майбутньому.

 

 

Фото з архіву державної установи «Кременчуцька виховна колонія»

 

Подискутували над питаннями: чи справді до планування свого життя варто підходити формально? Що заважає усвідомити можливості і побачити перспективи? Чи можливо, за теперішніх умов, формувати інтерес, а ще краще — ажіотаж навколо теми підвищення своєї професійної вартості на ринку праці?

 

«Найбільше вражає успішна реалізація молодіжних проєктів. Молодь дійсно здатна бути рушійною силою для змін у громаді. Перегляд документальних фільмів змінює мою думку. Головне для молоді - не гроші, а відчути себе частиною процесу змін», — наголосив вихованець Віктор.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Олена Удовицька

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки