Дискусія в «СМАРТ»: екозвички, політика та громадський активізм
Кіноклубі медіапросвіти з прав людини «Потенціал» при громадській організації «Громадська Палата України» завітав у молодіжний центр «СМАРТ»  смт.Слобожанське Дніпропетровської області.
24 липня 2021

На заході демострують дві стрічки з колекції Міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA — «Край елекстросміття» австралійського режисера Девіда Феделя та «Канцелярська сотня» українського режисера Сергія Лисенка.


Різні й про різне, але пронизані однією ідеєю — можливістю змін. Будь то екологія чи політика, усе пов‘язано. Екологічна катастрофа в Африці торкнеться Європи, політичний переворот у Азії вплине на Америку. Якщо це працює в одну сторону — спрацює також в іншу. Зміни ніколи не пізно почати з себе, свого міста та своєї країни.

 

 

Кадр з фільму «Край електросміття»


Перший фільм, «Край електросміття», показує нам західно-африканську Ганну. Сміттєзвалище електроприборів для країн першого світу, на якому темношкірі худі хлопці займаються сортуванням від світанку й до заходу сонця.


У стрічці не лунає жодного слова. Діти граючись сортують сміття, на фоні хтось сміється, лунають звуки металевих ударів. Сірі кістляві кози та корови щось жують серед мідно-латунного кладовища, а повз повзуть чорні хмари від переплавлення дротів. Невпинно проходить людське життя  у декораціях тяжкої праці. Мета, якої зібрати все цінне, що зулишилось в смітті і повернути його назад до країн першого світу. Там зі «врятовано сміття» знову зроблять холодильник чи навушники, які за два роки знов повернуться сюди.


Спочатку здавалось, що публіка для цього кіно замала, але діти  це з легкістю спростовують, коли починають ділитися враженнями, потроху, відпускаючи емоції з полону власного страху. Для них щойно побачене - жахливе та реалістичне. Найбільш вразили «електротварини» та діти серед сміття. Один день, яких повторюється знову і знову без жодних змін та надій на краще. Але головних героїв не лякає їх сіре життя, вони знаходять приводи для радощів: грають у нарди та сміються.

 

 

Фото з показу


Після перегляду розпочалось обговорення. Глядачі відразу запропонували дії, які можуть врятувати планету від сміття. Найперше — почати з себе і вже сьогодні почати сортувати сміття вдома, менше споживати більше лагодити речі, а не викидати. І вже через кілька років можна досягти результату, коли на всі 100 відсотків будемо переробляти сміття. Нажаль зараз цей показник в Україні складає лише 5%. 


Щоб допомогти скоріше виховати «правильні екологічні звички»  Наталя Жебрик, модераторка Кіноклубу Docudays «Потенціал» роздає роздруковані поради від Всесвітньо фонду дикої природи WWF з переліком сталих звичок для різних сфер життя, які вже сьогодні кожен може запровадити в своє життя, аби врятувати планету. Допомогти світу, насправді, може і дитина, пані Наталя розповіла,що на формування її еко-звичок вплинула донька. 


Такі прості речі, як йти на шопінг зі списком необхідного, брати з собою багаторазові торби, користуватися багаторазовими пляшками та склянками, вимикати електричні прибори, а замість літака обирати автобус або потяг допоможуть врятувати планету.

 

 

Фото з показу


Наступна стрічка — «Канцелярська сотня», про журналістів-волонтерів, що взялися рятувати, вивчати та публікувати у вільному доступі сотні тисяч документів, які намагався знищити Віктор Янукович, тікаючи з України.


Звісно, волонтерам хотілося б, аби їх праця ініціювала арешти корупціонерів, але вони з самого початку не мали марних надій. Принаймні вони відкрили очі українцям на те, що твориться в чиновницьких кабінетах за закритими дверима.


Події стрічки відбувались у 2014 році, майже всі глядачі та глядачки, які завітали на цей показ тоді були ще замалі, аби розуміти чи цікавитися політичними подіями. Але завдяки роботі «Канцелярської сотні», вони можуть дізнатися всю правду минулих років про корупцію, про нелегальні тендери, про шістдесят сім квартир та володіння територіями, як чотири Луцька. 


Головна думка фільму: якщо в тебе є гарна ідея, не тримай її у собі поділись з іншими.  Якщо самотужки, щось зробити важко, то гуртом, точно вийде.Канцелярська сотня — це насправді тисячі волонтерів. 


Зараз Канцелярська сотня працює над web-проектами, які дозволяють відслідкувати власність українських чиновників та їх родин – нерухомість, машини, землю. А дискусія завершилась думкою одного з глядачів: треба не закривати очі на порушення власних прав та бути активними. 

 

 

Фото з показу


Всі учасники отримали стікери з екологічною тематикою, а найактивніших нагородили блокнотом, маскою та шопером із символікою Docudays UA. 

 

Показ завершився чаєм та можливістю обговорити побачене між собою, у більш неформальному колі.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Авторка статті та фото – Валерія Бібік.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки