15 кращих кіноклубів Мережі DOCU/CLUB у 2020 році
Минулий рік був повним випробувань. Ми розпочали проводити покази онлайн. І залучили понад 3,5 тисячі учасників на 176 показів, чим значно підсилили офлайн. Провели Осінню школу модераторів (за всіма карантинними нормами), де врешті-решт зустрілися наживо.
3 квітня 2021

Ми прийняли до нашої спільноти ще 102 кіноклуби. Розширили коло партнерів серед державних структур і громадських організацій та зібрали всіх на Круглий стіл. Запустили онлайн-курс для всіх, хто хоче створити кіноклуб. А також розпочали 5 адвокаційних кампаній.

 

Щиро дякуємо вам, друзі, за те, що ми разом поширюємо знання про права людини та методи їх захисту. Формуємо в українському суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності та розвиваємо громадянський активізм.

 

3 квітня, у рамках VІ Всеукраїнської конференції «Документальне кіно як інструмент медіапросвіти з прав людини», ми підвели підсумки конкурсу на найактивніший кіноклуб та оголосили 15 переможців у п’яти категоріях.

 

 

Фото з архіву Мережі DOCU/CLUB


Переможці категорії «Кіноклуби Docudays UA при навчальних закладах»

  1. Кіноклуб Docudays UA при Луцькому педагогічному коледжі. Керівниця – Ірина Ковальчук. Серед усіх кіноклубів, які працюють при навчальних закладах, у цьому кіноклубі відбулося найбільше показів та обговорень документальних стрічок.
  2. Кіноклуб Docudays UA при Молодіжному клубі «Співдружність». Керівниця – Марина Масютіна. Марина настільки вдало адаптувала роботу кіноклубу до дистанційного формату, що переконала перейти в онлайн своїх колег з їх позашкільними гуртками.
  3. Кіноклуб Docudays UA при Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 28. Керівниця – Оксана Гіль. Поміж різноманітних креативних заходів Оксана запропонувала учням, які вдаються до булінгу, стати героями відео та зіграти роль булерів (самих себе). Після перегляду відео діти змогли побачити себе зі сторони і вибачилися перед однолітками. Більше того – тепер вони слідкують, щоб інші діти в їх середовищі теж не вдавалися до булінгу.

Переможці категорії «Кіноклуби Docudays UA при громадських організаціях»

  1. Кіноклуб Docudays UA при Громадській організації «Громадська Палата України». Керівниця кіноклубу – Наталя Жебрик. Наталя показала класний приклад, як долати перепони під час карантину. У рамках Мандрівного фестивалю організувала покази фільмів на міських пагорбах і зібрала ціле місто.
  2. Кіноклуб Docudays UA «ДумаЙ!» при Центрі правових та політичних досліджень «ДУМАй». Керівник кіноклубу – Юрій Чумак. Завдяки міцній співпраці цього кіноклубу з Харківським національним університетом внутрішніх справ, документальні фільми про права людини регулярно дивляться та обговорюють майбутні поліцейські.
  3. Кіноклуб Docudays при Громадській Організації «Простір Ідей». Керівниця кіноклубу – Олена Глазкова. Майже кожен кінопоказ Олени – як тренінг. Вона використовує багато інтерактивних вправ та постійно пробує нові методики. На цьогорічний конкурс сценаріїв обговорень вона подала найбільшу кількість робіт – п’ять. Один зі сценаріїв переміг, а інший увійшов у фінал конкурсу.

Переможці категорії «Кіноклуби Docudays UA при бібліотеках»

  1. Кіноклуб Docudays UA при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці «Право в об'єктиві». Керівниця кіноклубу – Зоя Філіпенко. На заходах цього кіноклубу можна зустріти голів ОТГ. Завдяки роботі в онлайні, кіноклуб Зої розширив діяльність на всю область та зараз є майданчиком обговорення і вирішення проблем для багатьох громад.
  2. Кіноклуб Docudays UA при Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова. Керівниця кіноклубу – Катерина Вишневська. Серед усіх кіноклубів, які працюють у бібліотеках, у цьому кіноклубі відбулося найбільше показів та обговорень документального кіно.
  3. Кіноклуб Docudays UA «Кіноклуб на Зеленій» при Чортківській центральній районній бібліотеці. Керівник кіноклубу – Олександр Степаненко. Олександр – досвідчений еко-активіст, який об’єднує навколо теми захисту довкілля молодь. На деякі його покази приходило до 80 студентів – як до викладача на пари.

Переможці категорії «Кіноклуби Docudays UA при управліннях юстиції України та Центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги»

  1. Кіноклуб Docudays UA при Другому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Керівниця кіноклубу – Христина Гаталяк. Христина стимулює своїх співробітників активно включатись у діяльність кіноклубу, бо вважає, що попереджувати порушення прав через просвіту – значно ефективніше, ніж відновлювати порушені права і карати порушників.
  2. Кіноклуб Docudays UA при Червоноградському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Керівниця кіноклубу – Наталія Костишин. Червоноградський центр має три бюро, кожне з яких проводить кінопокази. Тож подивитись якісне документальне кіно можна навіть у віддалених від центру куточках Червоноградського району.

Переможці категорії «Кіноклуби Docudays UA при Державній кримінально-виконавчій службі України»

  1. Кіноклуб Docudays UA при Житомирському районному відділі філії ДУ «Центр пробації». Керівниця кіноклубу – Ліна Бабич.  Серед усіх кіноклубів, що працюють при Державній кримінально-виконавчій службі України, у цьому кіноклубі відбулось найбільше показів та обговорень документальних стрічок.
  2. Кіноклуб Docudays UA при Дніпровському центрі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України. Керівник кіноклубу – Василь Шестаков.Василь – автор багатьох методик обговорень фільмів та проведення правопросвітницьких заходів для підготовки працівників Державної кримінально-виконавчої служби України.
  3. Кіноклуб Docudays UA при державній установі «Кременчуцька виховна колонія». Керівниця кіноклубу – Олена Удовицька. Цей кіноклуб працює з вихованцями колонії – підлітками, які вчинили правопорушення через брак правозахисних знань, а також батьківської уваги та любові. Олена ретельно підбирає вправи для занять, щоб не тільки дати знання про права людини, а й навчити юнаків поважати права інших, правильно комунікувати з оточуючими, вірити в себе, втілювати свої мрії, не порушуючи закон.
  4. Кіноклуб Docudays UA при Мелітопольській установі виконання покарань №144. Керівниця кіноклубу – Антоніна Стефанюк. Антоніна – одна з переможниць конкурсу імпакт-історій. Наприклад, під час однієї з дискусій у колонії, учасниця сказала: «Я шкодую, що не замислювалась про це раніше та скривдила іншу людину. Перебуваючи по різні сторони закону, я зрозуміла, що не хочу продовжувати минулий спосіб життя».

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Чільне фото: Стас Карташов


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки