«Жінка в полоні», або сучасні форми рабства
У кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA вихованці державної установи «Кременчуцька виховна колонія» переглянули документальну стрічку  угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні».
27 липня 2021

Зустріч відбулася в межах «Кіноклубного літа на DOCUSPACE». DOCUSPACE – це онлайн-кінотеатр, де можна дивитись креативне документальне кіно з України та світу, ретельно відібране командою Docudays UA. Стрічка порушує питання трудових прав людини, міграції, свободи волі, рівності й недискримінації, громадянина/-ки та держави. 


Головна героїня стрічки 52-річна угорка Маріш уже десять років виконує хатню роботу в одній родині. Вона працює безоплатно по 20 годин на добу, харчуючись недоїдками та не маючи власного ліжка для відпочинку. Без документів та можливості вільно виходити на вулицю, жінка постійно живе в страху чергових утисків. 

 

Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона не одна. Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш назад до свободи.

 


Після перегляду стрічки з юнаками обговорили питання торгівлі людьми в Україні та найбільш поширені негативні ситуації, у які потрапляють люди. 


Розглянули сучасні форми рабства, а саме: трудове рабство, сексуальне рабство, примусове донорство, втягнення  в злочинну діяльність, зокрема до наркотрафіку, та деякі інші форми злочинної експлуатації. 

 


«Сама неможливість задовольнити базові потреби пригнічує гуманне начало осіб – і керівним стає інстинкт самовиживання. Злидні змушують людей здійснювати жахливі вчинки, як-от стати злочинцем і продавати дітей задля легкої наживи. Або самому погоджуватися на сумнівні пропозиції зловмисників, прирікаючи себе на неволю», – роздумує Іван.


Поговорили і ще про одну форму рабства, яка зустрічається в нашій країні, це примусове виконання військових обов’язків на боці ворога, що суперечить Конституції України. 


Модераторка проконсультувала учасників з питань безпечного працевлаштування за кордоном, пояснюючи, на що слід звертати увагу, підписуючи контракт. Розповіла про права, що мають громадяни України, які працюють за кордоном, та про можливості отримання необхідної допомоги в ситуаціях, пов’язаних з торгівлею людьми. 

 


«На мою думку, молодь особливо чутлива до солодких брехливих пропозицій. Причини цього можуть бути дуже індивідуальними: хтось прагне легких грошей, а хтось – пригод. У будь-якому разі, рисою, що об’єднує підлітків – жертв торгівлі людьми, є їхня необізнаність та відсутність повноцінного усвідомлення тих ризиків, які можуть приховуватися за обгорткою вигідних пропозицій», – зауважив Михайло, вихованець колонії.


Останнім блоком зустрічі стало виконання з учасниками великоформатних кольорових колажів «Від мрій до дій!». Юнаки креативно та творчо підійшли до запропонованого завдання. Знайшли журнали та газети, цікаві фотографії та вислови. У формі колажів намагалися якнайкраще зобразити свої мрії та бажання. У результаті отримали яскраві та креативні роботи. 


Мріяли про щасливу родину, про звільнення від відбування покарання, про успіх в роботі, про хороших друзів, зичили  здоров’я рідним і близьким. Наприкінці вихованці дійшли висновку, що тільки активними діями, працею та навчанням можна досягти виконання власних мрій.


Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Олена Удовицька


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки