«Який зв’язок між чаєм та революцією?»
Таке запитання поставила Емілі Джеймс головній героїні стрічки «Просто зроби це». Знайти відповідь на це питання допоможе наш перший адвокаційний модуль. Пропонуємо вашій увазі два кейси про те, як досягти справедливості в питаннях захисту довкілля, попередити та захистити себе та інших від домашнього насильства.
26 лютого 2021

Майже 7 років Кіноклуби Docudays UA працюють по всій Україні як лабораторії змін. Мережа DOCU/CLUB допомагає налагоджувати активний діалог про права людини з різними аудиторіями, а також надихає членів громади брати участь в адвокаційних кампаніях, просуванні та підтримці демократичних реформ.

 

Щорік кінопокази відвідують тисячі глядачів/-ок. Завдяки Мережі DOCU/CLUB, як у великих містах, так і в невеликих селищах дізнаються про права людини та дивляться документальне кіно з колекції Docudays UA. Під час обговорень у глядачів виникають ідеї, що можна зробити для розв'язання проблем у своєму місті чи селі, але наважитись на конкретні дії без досвіду та однодумців/-миць буває нелегко.

 

Тож сьогодні ми хочемо представити ще один дієвий інструмент - адвокаційні модулі. Це яскраві приклади того, що відстоювати свої права та права громади можуть не тільки юристи/-ки та адвокати/-ки. Достатньо мати бажання, а наші модулі зорієнтують, як зробити все інше. Це майже покрокові підказки, як втілити певні зміни та покращити життя у вашій громаді. Якщо знаєте, як діяти, то досягнути результату буде значно легше.

 

 

Українські активісти в Києві під стінами КМДА на акції у межах Глобального кліматичного страйку. Фото: Сергій Назаренко. 

 

Пропонуємо два кейси про те, як досягти справедливості в питаннях захисту довкілля, попередити і захистити себе та/або інших від домашнього насильства.

 

Перший модуль до стрічки «Просто зроби це» режисерки Емілі Джеймс з Великобританії. Ключовою тематикою фільму є питання чистого і безпечного довкілля та мирних протестів. Але події, зафільмовані у стрічці, яскраво ілюструють взаємозв’язок між довкіллям, громадським активізмом і правами людини.

 

Це історія про будні британської спільноти активістів по збереженню навколишнього середовища. Їхнє життя насичене подіями: вони чистять димарі енергостанції, зачиняються у «Роял банку» в Шотландії, погрожують зброєю поліції на Копенгагенському саміті. Розповідь про людей, яким не все одно, що відбувається з нашою планетою, і які готові діяти. «Просто зроби це» – назва унікального незалежного проєкту, створеного за участі понад 100 волонтерів та 447 добровільних спонсорів.

 

 

Учасники акції протесту «Я хочу дихати», Маріуполь, 29 вересня 2018 року Фото: «Новости Донбасса»

 

Запропонована методика обговорення дозволить сформувати в учасників подій розуміння причин кліматичних змін та їх наслідків для людства. Допоможе підвищити рівень громадянської активності глядачів задля захисту довкілля та просування позитивних практик у ваших громадах.

 

Тож ви дізнаєтесь, як писати і подавати петиції, як організовувати акції прямої дії з використанням творчої та мистецької складових і при цьому надихати учасників заходів на організацію власних активностей. Ви зможете дізнатись, ще й про такі механізми захисту і впливу на владу, як судові та стратегічні справи, завдяки яким можна досягти більш системних змін.

 

У матеріалі продемонстровано, як саме ми можемо захищати своє право на безпечне довкілля на місцях. Не чекаючи ініціатив на державному рівні, ми самі можемо спробувати допомогти планеті та самим собі.

 

 

Кадр з фільму «Лізо, ходи додому»

 

Навколо чутливої стрічки «Лізо, ходи додому» побудований наш другий кейс.Однойменна стрічка розповідає про дівчинку Лізу, яка постійно кудись втікає. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія. Лише багата уява дозволяє пережити п'яні гульбища мами та її компанії.

 

Завдяки цьому модулю ми б хотіли сформувати в учасників заходу розуміння неприпустимості застосування домашнього насильства щодо дітей та необхідності діяти на захист їх прав. Обговорення фільму, інтерактивні вправи та роботіа у групах допоможе поглибити своє розуміння прав дитини на щасливе дитинство, на вільний розвиток особистості та на сім’ю. Отримати та/або покращити навички, як діяти, коли ви або близькі вам люди зіткнулись з ситуацією домашнього насильства чи стали його свідками.

 

Бо байдужість оточуючих є однією з причин збільшення випадків домашнього насильства. Дехто не хоче втручатися, керуючись принципом «моя хата скраю», а деякі не знають, як діяти, щоб не нашкодити ще більше людям, які і так потерпають від насильства.

 

 

Кадр з фільму «Лізо, ходи додому»

 

Впровадження реформи децентралізації відкрило нові можливості територіальним громадам для формування середовища, дружнього до дитини та сімей у кризових ситуаціях. Дітям, як і дорослим, які потерпають від насильства, дуже важко самотужки вибратися із замкненого кола. Цьому може сприяти дружнє ставлення оточуючих та реакція компетентних органів влади. Останні, на жаль, часто досить пасивні або недостатньо активні у своїх діях, тож саме активні дії небайдужих людей допоможуть запустити стратегічні механізми захисту прав людини.

 

Завдяки творенню у громадах просторів для прояву та розвитку дитячих талантів, інтеграції дітей і їх сімей, які перебувають у кризових ситуаціях у загальні групи за інтересами тощо, ми спонукаємо їх до активних дій щодо пошуку рішень виходу з такої кризи та кола насильства.

 

Побачити ці два кейси можна на сайті мережі у розділі Методичні матеріали, але повний перегляд модулів доступний тільки для зареєстрованих користувачів. Тож якщо ви ще не в команді Мережі DOCU/CLUB, хутчіше відкривайте кіноклуб та насолоджуйтесь якісним документальним кіно про права людини та користуйтеся нашими методичними матеріалами у своїй просвітницькій діяльності.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Чільне фото: Джонатан Нокстранд.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки