Щорічна конференція мережі кіноклубів Docudays UA

Традиційною в програмі Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який цьогоріч відбувся в Києві 24 – 31 березня, стала 2-денна конференція для модераторів(ок) мережі кіноклубів Docudays UA, що зараз нараховує вже понад 200 кіноклубів.

14 квітня 2017

Традиційною в програмі Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який цьогоріч відбувся в Києві 24 – 31 березня, стала 2-денна конференція для модераторів(ок) мережі кіноклубів Docudays UA, що зараз нараховує вже понад 200 кіноклубів.

Програма конференції була наповнена низкою презентацій різноманітних проектів, корисних для розвитку роботи в кіноклубах, виступами експертів(ок), доповідями про досвід від модераторів(ок) кіноклубів. Окрім того, учасники(ці) взяли участь в інших правопросвітницьких заходах та в перегляді й обговоренні фільмів Docudays UA.


Перший день конференції розпочався з виступів голови Організаційного комітету фестивалю Світлани Смаль про успіхи проекту та плани на майбутнє, начальника Білоцерківського центру підвищення кваліфікаціі персоналу ДКВСУ Олега Дуки про діяльність кіноклубів у навчальних закладах Державної пенітенціарної служби України та представлення проекту Декларації етичних засад всеукраїнської мережі кіноклубів Docudays UA, яке провів Олександр Степаненко, координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA у Тернопільській області, член Правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

Голова Організаційного комітету фестивалю Світлана Смаль

 

Почесним гостем конференції став Ігор Блажевич, засновник та директор одного з найбільших у Європі кінофестивалів про права людини One World: «Дуже добре, що ви показує те кіно, але цього замало. У кіноклубах ви завжди можете робити більше, виходити за рамки звичних форматів». Його виступ «Як створити свою глядацьку мережу. На основі досвіду кінофестивалю One World» для багатьох став натхненням і стимулом до дії.

 

Ігор Блажевич, засновник та директор фестивалю One World

 

Також учасники прослухали ряд коротких презентацій проектів, партнерство з якими може допомогти розвинути кіноклубний рух або поглибити особистий рівень професійності модераторів(ок). Так, Оленою Урсу та Мариною Шпікер були представлені результати загальнонаціонального опитування «Громадяська обізнаність в Україні» від ПРООН та КМІС, на основі яких запропоновано методи підвищення рівня громадянської обізнаності українців за допомогою неформальної освіти.

Сергій Буров, координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» (РПЛ) та освітнього напрямку Української Гельсінскої спілки з прав людини, голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові роповів про можливості, які може надати модераторам/кам кіноклубів програма РПЛ.

 

Сергій Буров, координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини»

 

Медіа-координаторка ГО «Життя» Оксана Тотовицька представила ролик проекту «Маленькі цілі тютюнових гігантів». Ролик показує проблему наявності прихованої реклами тютюнових виробів, яка оточує наших дітей. Через викладання пачок сигарет на вітринах кіосків тютюнові бренди стають впізнаваними і куріння сприймається як суспільна норма. Ініціатори проекту намагаються домогтися прийняття антитютюнового законопроекту № 4030а, який заборонить викладати пачки сигарет на вітринах та захистить дітей і підлітків від впливу реклами в місцях продажу.

Наталя Біда та Олександра Сидорченко, організаторки волонтерського освітнього проекту #НеБийДитину, презентували буклет «Що робити, якщо дитина не слухається і виводить мене із себе? І як стати щасливими батьками щасливих дітей?». Буклет надає практичні поради та містить достатньо знань із сучасних книг про дитяче виховання, висновки з багатьох наукових досліджень та поради професійних психологів. Буклет створений для безкоштовного розповсюдження серед батьків, студентів, викладачів, психологів. Усі учасники(ці) конференції отримали примірник.

Завершився перший день виступом голови правління Центру громадянських свобод, координаторки Євромайдан SOS Олександри Матвійчук, яка розповіла про можливості співпраці з правозахисниками та важливість їх залучення до роботи кіноклубів для практичного вирішення проблем.

 

Другий день почався з виступу представниці Національного фонду на підтримку демократії (NED) Йоанни Рогозинської. Фонд NED уже кілька років підтримує створення та розвиток кіноклубів Docudays UA. Пані Йоанна привітала учасників та учасниць, зокрема розповіла про права людини в діяльності Фонду NED і партнерство з Docudays UA.

 

Йоанна Рогозинська, NED

 

Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальниця Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності ознайомила з формальними та неформальними формами освіти в процесі запобігання та протидії дискрімінації.

 

Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

 

Наскрізною темою цьогорічного Docudays UA стала проблема зміни клімату й захист довкілля. Щоб ввести учасників конференції в контекст цієї проблематики, екоактивістка, тренерка-фасилітаторка з неформальної освіти, медіакоординаторка CAN EECCA Ольга Бойко провела лекцію «Зміна клімату. Що відбувається?». Учасники конференції дізналися, що таке зміна клімату, до чого вона може призвести у світі та в Україні, а також про шляхи вирішення екологічних проблем.

Представники Amnesty International Леся Харченко, Вікторія Мошкіна, Сольдадо Ковалісіді розповіли про правозахисний активізм, можливості долучитися до нього й презентували річну доповідь про стан прав людини в Україні та інших країнах.

Завершальною частиною програми конференції став блок із виступів модераторів(ок), які поділилися власним досвідом роботи, успіхами та проблемами, з якими зіштовхуються у своїх містах.

 

Марія Цип'ящук, модераторка кіноклубу «Права людини крізь обʼєктив» , м. Рівне

 

Обмін та аналіз досвіду, спільний пошук шляхів розвитку надзвичайно важливі для  успішної роботи кіноклубів. Про це свідчать відгуки учасників конференції.

 

Наталя Чумак, модераторка кіноклубу Docudays UA при Кременчуцькій виховній колонії, Полтавська обл.:

Я би виділила три головні «кити» фестивалю та конференції Docudays UA: перший – відмінна організація, чітка послідовність заходів та зустрічей; другий – добір актуальних документальних фільмів про права людини; третій – перезентації різних нових проектів, цікаве, емоційно та інформаційно насичене спілкування з режисерами, учасниками «Живої бібліотеки». Усі три аспекти склалися в гармонійну, взаємодоповнювану та яскраву картину фестивалю Docudays UA.

Найбільше мене зачепили, розширили світогляд і збагатили почуттями фільми фестивалю як українських, так і зарубіжних режисерів. Спасибі також і за надання нових дисків та методичних матеріалів, які потрібні в роботі. Від душі вдячна всім організаторам та учасникам фестивалю. Ви проробили величезну роботу, завдяки якій ми отримали безцінні знання та досвід, творче, щире спілкування й багато позитивних емоцій.

 

Наталя Чумак, модераторка кіноклубу Docudays UA при Кременчуцькій виховній колонії

 

Анжеліка Пенкіна, модераторка кіноклубу Docudays UA при Шосткинській міській центральній бібліотеці ім. Л. Толстого, Сумська обл.:

Конференція дуже сподобалася. Було багато цікавої інформації, спілкування з колегами та гостями фестивалю. Цьогоріч вдалося побачити фільми, які зачепили серце і душу. Після таких заходів отримуєш імпульс, який дає бажання ще більше працювати, надихає на нові ідеї. Виникає відчуття, що ти робиш велику справу. Зустрічатися  хотілося б частіше, хоч раз на півроку, бо це справді потрібно для плідної праці.

Найбільше запам'ятався Ігор Блажевич – дуже харизматична особистість, з'явилось багато ідей для роботи. Сподобався тренінг із екології Ольги Бойко. І, звичайно ж, презентації колег. Ще раз дуже дякую за запрошення.

 

Наталія Добрянська, модераторка кіноклубу Docudays UA при СЗШ № 48, м. Львів:

Конференція сподобалася, корисно було почути колег, їх досвід роботи. Нові знайомства, нові можливості, новий досвід – те, що завжди корисне. Найбільше вразили фільми «Я не твій негр» і «Китайські Ван Гоги». Дякую за запрошення. Такі заходи дають наснагу працювати.

 

 

Антоніна Коваль, модераторка кіноклубу Docudays UA при центральній районній бібліотеці смт. Криве Озеро, Миколаївська обл.:

Передусім щира подяка за можливість відвідати кінофестиваль та створен іумови. Програма була насиченою і вдало продуманою. Жодного недоречного моменту. Уже почали думати, як організувати роботу з проектами «Україна вільна від тютюну» та Центром громадянських свобод.

Дуже добре, що модератори кіноклубів поділилися своїм досвідом. Не відмовляйтеся від цього й надалі.

 

 

Олена Гнатенко, модераторка кіноклубу Docudays UA при пришкільному таборі «Дивосвіт», м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.:

Захід вразив рівнем організації, насиченістю та водночас такою теплою неформальною обстановкою. Особливо цікаво було зустрітися і поспілкуватися зі Світланою Смаль, Олександром Степаненком, Геннадієм Кофманом. Багато корисної  і дієвої інформації дізналася від Ігоря Блажевича, дуже неординарна й харизматична особистість, яка своїм виступом надихає на роботу. Цікава доповідь була в Сергія Бурова, Олександри Матвійчук, Лесі Харченко та Сольдадо Ковалісіді. Особлива подяка за виступи модераторів кіноклубів Docudays UA, корисно було не тільки дізнатися про досягнення в роботі, а й обговорити  труднощі, які виникають у процесі роботи. Дуже вдячна за зустріч із Аксаною Філіпішиною, Оксаною Тотовицькою, адже багато чого з їх виступу стосується моєї роботи. Надзвичайно важливу  й актуальну тему про зміну клімату, яку порушила Ольга Бойко, на мій погляд, було сприймати важко, але зміст виступу зрозумілий, висновки зроблені.

Фестиваль чудовий, я жодного разу не була на подібних заходах. Документальні стрічки різні, але деякі тут же викликали дискусії з колегами. Сподобалися зустрічі з режисерами, цікаво було спостерігати за дійством, яке відбувалося одразу після перегляду. Приємно вразили документальні фільми «Dixie Land» (до сліз), «Історія зимового саду», «Капуста, картопля та інша сатана», «Біг у зачиненій кімнаті». Дуже вдячна за надану можливість узяти участь у конференції, бути присутньою на фестивалі. Очікування справдилися, нові знайомства відбулися, корисні поради впроваджую в роботу. 

Особлива подяка за організацію, надані матеріали, нові документальні стрічки, друковану продукцію, фотозвіт. Дуже вдячна за співпрацю!

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки