7 днів з життя Осінньої школи для модераторів кіноклубів Docudays UA

Сонячний тиждень з 24 по 30 вересня більше 100 модераторів кіноклубів Docudays UA провели на березі моря в Коблево. 5 тематичних потоків, 30 годин лекцій та індивідуальних і групових практичних занять, 16 спікерів та пітчинг ідей. Усе це — крапля в морі, ім’я якого Осіння школа для модераторів кіноклубів Docudays UA.

12 жовтня 2020

Зазвичай модератори кіноклубів Docudays UA працюють з різними аудиторіями, показують і обговорюють фільми з різними проявами порушення прав людини та розповідають про різні способи, як можна ці права відстояти. Саме тому ми поділили програму на 5 потоків відповідно до того, які кіноклуби вони представляли:

  • при навчальних закладах;
  • при бібліотеках;
  • при культурно-просвітницьких закладах;
  • при правозахисних організаціях;
  • при закладах державної пенітенціарної служби України. 

Програму події ми поували навколо наступних тем:  

  1. Реформи: яким чином кіноклуби можуть розповісти про цінність та важливість впровадження реформ у громаді та як вони допомагають їх втілювати через перегляд та обговорення документальних фільмів.
  2. Адвокація: ідентифікація проблем та залучення відвідувачів кіноклубів до їх вирішення шляхом реалізації адвокаційних кампаній.
  3. Комунікації: планування подій, залучення різних аудиторій, збільшення кола експертів.
  4. Онлайн-можливості: опанування нових форматів online-роботи, використання сайтів DOCU/CLUB та DOCUSPACE  для перегляду стрічок, а також платформи zoom для правозахисних дискусій.
  5. Фандрейзинг: інструменти залучення коштів.
  6. Практичні заняття: модерація складних тем, робота над проєктами адвокаційних кампаній та їх презентація командами. 

 

Під час Осінньої школи ми вручили нагороди кращим із кращих  — кіноклубам-переможцям конкурсів 2019-2020 рр.: «Кращий DOCU/КЛУБ 2019 РОКУ», «Найкращий сценарій просвітницьких заходів з прав людини», «Кращий імпакт-кіноклуб Docudays UA».

 

 

Водночас ми почали готуватися до конкурсу на кращий адвокаційний захід, проведений кіноклубами. Адвокаційні проєкти, які учасники презентували в останній день Осінньої школи, будуть реалізовані в різних містах і селах України на базі кіноклубів Docudays UA. Авторів найбільш успішних із них чекають нагороди — поїздки в рамках програми обміну досвідом до Чехії.

 

Програма Осінньої школи містила і неформальну складову — кожен учасник міг запропонувати свою ідею та знайти команду однодумців для її втілення. Саме тому багатьом школа запам'ятається ще й ранковою йогою на березі моря та вечірніми переглядами кінофільмів з палкими дискусіями після них.

 

 

Олена Шульга, керівниця Мережі DOCU/КЛУБ, зазначає: «По-перше, ця Школа стала можливістю хоч на деякий час, але вийти з режиму онлайн. Поділитися новинами, досвідом, тим, як кіноклуби адаптувалися до нових умов. Тим більше, що з березня відкрилося чимало нових docu/клубів, для яких ця подія стала першим повноцінним знайомством із Мережею. По-друге, протягом тривалого часу ми спостерігаємо за тим, як кіноклуби допомагають змінювати не тільки ставлення відвідувачів до тих чи інших ситуацій та явищ, а й сприяють активізації громад для вирішення наявних проблем. Тому ми хотіли допомогти їм у цьому розширити їхні знання у сфері адвокації, захисті прав людини та просуванні реформ для того, щоб ці зміни набули системного характеру. Протягом цих семи днів модератори розробили проєкти 33-х адвокаційних заходів та кампаній. У полі зору опинилися як уже знайомі всім нам проблеми, так і специфічні, які ми часто не помічаємо, але з якими повсякденно стикаються відвідувачі їхніх кіноклубів. Ми плануємо супроводжувати реалізацію цих проєктів, тож попереду ще багато семінарів, воркшопів і зустрічей з новими експертами.»

 

Фото: Станіслав Карташов

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки