Жінка на війні! За і проти?
«Фото дівчини у камуфляжі вже не викликає ажіотажу і сплеску коментарів. За час АТО  неслабка стать довела свою боєздатність...», - наголошує Андрій, учасник засідання  кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA. 
21 квітня 2021

Вихованці державної установи  «Кременчуцька виховна колонія» долучились до відзначення  Дня працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародного дня авіації і космонавтики. На засіданні  кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA дивились короткометражну документальну стрічку режисерки Елісон Клеймен «Нічна відьма».  


Розпочали зузтріч з історії святкування Всесвітнього Дня авіації і космонавтики, а також познайомились з поняттям «Україна і космос». Переглянули історичну хроніку про вагому роль жінок-льотчиць у роки ІІ Світової війни, яких називали «нічні відьми». 

Сама ж документальна стрічка розповіла юнакам історію Надєжди Попової, яка стала на захист Батьківщини у 1941 році,   коли нацисти перетнули її кордони. У 19-річному віці Надєжда вступила до 558-го жіночого нічного бомбардувального полку, ставши однією з перших у світі жінок-бойових пілотів. 

 


У робочих групах підлітки поговорили про вагомий вклад у перемогу жінок у роки війни. «Ґендерна рівність - це рівні права, можливості й умови для їх реалізації для жінок і чоловіків у всіх сферах життя.  Ґендерна рівність не означає, що чоловіки й жінки стають однаковими, а те, що їх можливості й життєві шанси рівні, - зазначає Сергій, вихованець колонії.

 

Серед учасників відбулась дискусія про роль жінки в сучасному українському війську, також підняли питання і гендерних стереотипів у сучасності.  «Фото дівчини у камуфляжі вже не викликає ажіотажу і сплеску коментарів, гідних часів середньовіччя: «Війна – не жіноча справа»; «Дівчата на війні – самі проблеми», «Пішла на службу, аби знайти собі мужика» тощо. За час АТО  неслабка стать довела свою боєздатність, а суспільство, своєю чергою, навчилося приймати її вибір і право захищати країну зі зброєю в руках. Ми повинні брати приклад з жінок, пишатися ними, для мене це зразок поведінки!», - наголосив Андрій, учасник заходу.

 

 

Наголосили на рівності чоловіків і жінок, справедливих законах, що здійснюються державами незалежно від національності, гендерної приналежності чи віку людини. «Я вважаю, що у сучасному світі справжня рівність жінок і чоловіків є ключем до нашого соціального успіху. І не лише на європейському або національному рівні, а й на рівні регіону, міста чи спільноти», - продовжує Євген.

Під час творчого завдання хлопці виготовили великоформатні кольорові стіннівки, проявили оригінальність мислення та зацікавленість історією. На газетах зобразили космічні простори та висвітлили цікаві факти з історії космонавтики та життя космонавтів. 

 


 

Дізналися хлопці і про Всеукраїнську акцію «Меседж у космос», оголошену Міністерством культури та інформполітики спільно з Державним космічним агентством та Національним центром управління та випробувань космічних засобів. До 19 квітня кожен може долучитися до акції, завдяки якій космос почує наші мрії та бажання, що стануть частиною великого Всесвіту. 

 

Питання гендерної рівності, які піднімалися учасниками засідання, у межах адвокаційної кампанії «DOCU ДІЄ» зі зменшення рівня злочинності шляхом успішної ресоціалізації засуджених – на підтримку реформи пенітенціарної системи "Світ без злочинності", яка реалізується Кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA Кременчуцької виховної колонії за сприяння та підтримки ГО «Докудейз». 

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Заступник начальника Олена Удовицька


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки